Tyrkiet: Cesme - Ægæerkystens helse- og sportsparadis
Log ind Log ind
Cesme - Ægæerkystens helse- og sportsparadis i Tyrkiet

Cesme - Ægæerkystens helse- og sportsparadis i Tyrkiet

Cesmes naturlige helsekilder gør byen til ét stor kurbad. I Alacati står surferne ranke på deres surfbræt og nyder godt af vindforholdene. Cesme-halvøen har en helt særlig atmosfære af noget traditionelt og noget hipt.

Linda Danielsen Røygaard

Linda Danielsen Røygaard

Tilføj favorit

Siger man Cesme, siger man samtidig helse, aktiv sport og et klart blåt hav. Cesme er den største halvø på Tyrkiets ægæerkyst. Landskabet er præget af bakker med appelsinplantager og marker med anisfrø, sesam og artiskokker, og her er figen- og mastikstræer. Fra nord til syd er der adskillige bugter med små sandstrande, hvor man kan svømme og nyde roen og solen.

Hovedgade med atmosfære

Træerne på den lange brostensbelagte hovedgade er dekoreret med lyskæder, som skifter farve i aftenmørket. Som en magnet tiltrækker den de mange besøgende i højsæsonen med sine hyggelige restauranter og caféer og afslappende atmosfære. 
"Der kommer mange lokale fra Istanbul og Izmir, men vi vil også gerne tiltrække folk udefra, så de kan se, at ikke alle kvinder i Tyrkiet er tilslørede," fortæller Mustafa Cenger, formand for Cesmes Handelskammer, mens vi går ned ad hovedstrøget i Cesme. Fra boderne sælges friskpresset limejuice og de populære Kumru sandwiches, ristet sandwich lavet af sesamfrø brød med diverse fyld.

Midt på torvet er byens bedste udsigt oppe fra Cesme Slottet, en betagende ottomansk borg fra det 14. århundrede, som huser et museum i det nordlige tårn. 
Bag Cesme Slottet ligger det tyrkiske bad, Hamam og en labyrint af gader, hvor der sælges lokalt håndværk som tæpper, keramik og messingvarer, skindtøj og tasker. Langs havnepromenaden er utallige restauranter. Flere af byens traditionelle græske stenhuse er blevet restaureret, og det er med til at give byen en særlig atmosfære. I det nyrestaurerede Ottomanske Caranvanserai ligger hotellet Kanuni Kervansaray, som koster 200 Euro for en nat. Vi slænger os i de bekvemme kurvestole på gården, bestiller en kop chai og nyder udsigten til swimmingpoolen.

Sejlture, helsekilder og mudderbade

Fra havnen går der flere bådture, hvor man kan sole sig på dækket eller bade og snorkle i det klare blå vand i nogle af de små laguner. Cesme ligger tæt ved Grækenland, og der er ture til den græske ø Chios (1 time), hvor man kan se borgen og det arkæologiske museum og øens små landsbyer.
På Æseløen kommer æslerne én i møde, når båden ligger til ved kajen. Æslerne siges at være efterladt af Cesme-halvøens indbyggere ved overgangen fra landbrug til turisme. Ud over 40 nysgerrige æsler og småkrat er her en hyggelig restaurant på havnepromenaden. 
Cesme betyder kilde, og de varme helsekilder i havet forvandler Ilica stranden og andre strande i regionen til store kurbade. Ud over Ilica stranden, er Sifne bugten, nordøst for Cesme også kendt for sine varmekilder og mudderbade. 
På kysten 5 km fra Cesme ligger Cesme Illicallari (Cesme Hot Springs) på Izmir - Cesme vejen. Kildernes temperatur er 38 grader og er helbredende for alle former for kronisk reumatisme og hudproblemer. Der er hoteller i nærheden, som også har kurbade.

Masser af grillet fisk

Over bordene med de hvide duge lyser små elpærer ved siden af restaurantens små lanterner. Vi sidder på kajen i fiskerlandsbyen Dalyan ca. 4 km fra Cesme. Tjeneren bringer grillede lækkerier, den ene fiskeret efter den anden. Vi spiser levrek, en lokal fisk, rød barbun, grillede rejer og blæksprutte og mevrin salata, som består af tomatstykker, skrællede agurkestykker, rødløg og masser af finthakket persille. Til dessert får vi en slags budding med sakiz. Cesme er det eneste sted på Ægæerkysten, hvor sakiz - en aromatiske mastiksmasse (harpiks) - laves. Ottomanerne brugte den til at friske ånden op med og som aroma. Her laver man marmelade, is og raki med Sakiz smag.

Surferparadiset Alacati

På grund af en let brise fra havet, er Cesme køligere end andre områder. Vindene er samtidig ideelle til vindsurfing og sejlsport, og Alacatı Active Surf klubben er vært for internationale windsurfingmesterskaber i sommersæsonen. Kite Surfing og dykning er også mulig.

"Vi er det foretrukne surfsted i Tyrkiet og nummer to efter Australien på verdensplan," fortæller Salih Rende fra Alacati Active Windsurf Center, mens han viser mig rundt. Bugten er fyldt med windsurfere, der fanger vinden i sejlet og glider hen over vandet. Den ene del af bugten er lavvandet og ideel for nybegyndere. På kysten slapper surfere af i liggestolene og nyder aftensolen.

I centrum, ca. tre km. fra stranden, er gamle græske stenhuse forvandlet til hippe butikker, restauranter og caféer. Her er gamle vindmøller, moskéer og brostensbelagte gågader, hvor der sælges majs og anden sund fast food fra kulørte boder. 
Cesme er en sjælden symbiose af noget gammelt og noget nyt. Det lille gamle fiskerleje har formået at blande et traditionelt landsbymiljø med et hipt overklassested. Den afslappede og gæstfrie atmosfære, de hvide badestrande med varme helsekilder og en frisk brise gør halvøen til et ferieparadis med helse og aktiv sport som omdrejningspunkt.

Yderligere oplysninger om denne ferie i Tyrkiet

I Cesme er her marked hver fredag, og byen har en god indkøbsgade, hvor du kan købe tøj og sko ca. 40% billigere end i Danmark. 
Alacati er surfernes paradis og på listen over verdens top tre windsurfing steder. 
De mest populære dykkersteder er Fener Island, Yatak Island, Esek Island, og Ildiri Bay.
Den antikke by Ildiri ligger ca. 22 km fra Cesme. Halvdelen af byen ligger under vandet, mens den anden halvdel stadig er over jorden.

Fakta om Tyrkiet

Hovedstaden i Tyrkiet er Ankara. 

Befolkningstal: Ca 79,5 mio.

Areal: Ca. 783.356  km2

Afstand fra Danmark: Ca 2.698 km

Mest besøgte attraktion: Storbyer som Ankara og Istanbul. Tyrkiet er ideelt til charterferie, men også kendt for at have fine badestrande og gode muligheder for at vandre.

Mere information:

Turistinformation: Tyrkiet