Tjekkiets smukke hovedstad Prag SKAL opleves - få de bedste rejsetips her
Log ind Log ind
Tjekkiets smukke hovedstad Prag SKAL opleves - få de bedste rejsetips her

Tjekkiets smukke hovedstad Prag SKAL opleves - få de bedste rejsetips her

Få de bedste rejsetips til en weekendtur til Prag - har du mere tid er det kun en fordel.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Prag er bare noget helt særligt

Prag er efter alle skalaer en yderst interessant by, hvor historien overskygger alt, fordi hovedstadens centrale placering i Europa, har bragt så megen rigdom til byen. "Europas hjerte", "De hundrede tårnes by", "Den gyldne stad", "Musikkens by", "Byernes Moder". Ja, Prag har mange navne og de passer alle. Tjekkiets hovedstad kan du besøge igen og igen.

Prag kan deles op i fem bydele og her giver vi dig en guide til, det du kan opleve.
Den Gamle By (Stare Mesto), Den Nye By (Nove Mesto), Den Lille By (Malá Strana), Det Jødiske Kvarter (Josefov) og slotsklippen (Hradcany).

Du kan også bruge floden Moldav (på tjekkisk Vltava), som rød tråd til at komme rundt. Bydelene ligger smukt på begge sider af floden og den mest kendte bro er Karlsbroen. En sejltur er den mest behagelige måde at få byen serveret på - både dag eller aften, med eller uden middag og musik.

Udsigt til Prags smukke Rådhusplads og Tynskatedralen - set fra Restaurant Slunecni.

Udsigt til Prags smukke Rådhusplads og Tynskatedralen - set fra Restaurant Slunecni.

Start på Rådhuspladsen i Den Gamle By (Stare Mesto)

Stare Mesto, der er den gamle bydel i Prag, er et godt sted at begynde din rundtur. Rådhuspladsen (Staromestske namesti) fra 1200-tallet ligger centralt og alle veje og skilte fører hertil. Den kom med god grund på UNESCOs kulturarvliste i 1992 og selvom der er meget at se, så er det astronomiske ur fra 1400-tallet et tilløbsstykke. Det ringer hver time. Det består af tre hovedkomponenter med sol, måne og en kalenderskive med de 12 måneder. De 12 apostle kommer som et andet dukketeater frem hver time sammen med den rige mand, der rasler med guldmønter, døden, der nikker med hovedet. Sidst men ikke mindst viser uret fire forskellige tider: Den centraleuropæiske tid, den gamle bøhmiske tid, den babylonske tid og stjernetiden. Man mener, at skaberen Mester Hanus blev gjort blind efter færdiggørelsen, for at han ikke kunne skabe et lignende mesterværk et andet sted i verden.

Uret er bare en af Rådhuspladsens mange attraktioner. Selve rådhuset, der er 69,5 meter højt, er fra 1338 og i Tyn-kirken ligger den danske astronom Tycho Brahe begravet.
Midt på pladsen står Jan Hus-monumentet til minde om den tjekkiske folkehelt, der blev brændt på bålet i 1415 for kætteri.

Hele området omkring Rådhuspladsen er også fyldt med små hyggelige stræder, hvor man bl.a. kan opleve dukketeater. Det er bare et eksempel på Prags mangfoldige kulturliv.

Rådhuspladsen i Prag er fra 1200-tallert og me god grund på UNESCOs verdensarvsliste.

Rådhuspladsen i Prag er fra 1200-tallert og me god grund på UNESCOs verdensarvsliste.

Fortsæt til den verdenskendte Karlsbro

Kun få minutters gang fra Rådhuspladsen ned mod floden, kommer du til Karlsbroen, der er et af Prags mest livlige steder, og her er altid masser af mennesker, gøglere, musikere og malere - dog flest fra middag og resten af dagen. Hele bydelen mellem Rådhuspladsen og Karlsbroen er fyldt med restauranter og hyggelige butikker. Karlsbroen er den ældste af Prags mange broer over Moldau og blev bygget i 1357 på ordre fra kejser Karl den 4., der herefter kunne køre i hestetrukket karet ad "Kroningsvejen" helt op til borgen. 
I dag er broen, der er 515 meter lang og hele 10 meter bred, en af Prags mest eftertragtede promenader, hvor bl.a. 30 barokstatuer fra 1700-tallet dekorerer broen på hver side. I hver ende af broen står et fint brotårn med byport og når du kommer frem til Den Lille By (Malá Strana), åbenbarer Skt. Nicholas Kirke sig med sit klokketårn og sin kæmpemæssige kuppel.

Karlsbroen i Prag er den ældste i byen og blev bygget i 1357 af kejser Karl den 4.

Karlsbroen i Prag er den ældste i byen og blev bygget i 1357 af kejser Karl den 4.

Den Lille By (Malá Strana) - på vej til slotsklippen (Hradcany)

Denne bydel er måske den mest hyggelige i hele Prag. Den snoede snoet vej, Nerudova-gaden, er en af Prags arkitektoniske perler. Her står de smukke pastelfarvede huse side om side. I gamle dage var der ikke husnumre, men husene var kendt for de figurer, som de blev prydet med, f.eks. svanehuset, løvehuset etc. Nerudova-gaden er fuld af restauranter, hoteller, små fine butikker og den imponerende Sct. Nicholas Kirke med den imponerende kuppel.

Fra Karlsbroen går du på den ene side direkte ud i  bydele Mala Strana - Den Lille By i Prag.

Fra Karlsbroen går du på den ene side direkte ud i bydele Mala Strana - Den Lille By i Prag.

En afstikker til John Lennon Wall

Når du gå gennem den smukke bydel Malá Strana kan du tage en lille afstikker til et helt særligt sted i Prag. den såkaldte John Lennon Wall var en gang en normal mur, som fik sin betydning under det kommunistiske regime og blev et symbol på frihed, vestlig kultur og oprør mod regimet. Muren blev et sikkert sted for folk, der ville udtrykke deres meninger. Blandt dem dukkede inspirerende tekster og positive budskaber op, herunder John Lennons citater og The Beatles tekster.

Hvad der startede som et symbol på kampen for frigørelse fra det kommunistiske regime, symboliserer nu utvivlsomt frihed, ytringsfrihed, fred, modstand og repræsenterer vigtigst af alt globale idealer som kærlighed og fred.

Videre til Hradcany højen og Skt. Vitus Katedralen

Uanset, hvor du står i Prag, kan du se Skt. Vitus Katedralen højt hævet over hovedstadens tage. Hele bydelen er en stor historisk oplevelse og der er utrolig meget at se. Det kan også betragtes som magtens bastion, fordi du her finder samlinger af både helligdom og storhed. Der er imponerende palæer for grev Sternberg og fyrstefamilien Lobkowicz, kongelige haver, klostrer og katedralen. Bag parken går den gamle borgtrappe op bag Metro Malostranska og udsigten ud over hele Mala Strana. Efterhånden som du kommer op mod borgen, bliver udsigten bedre og bedre. En brostensbelagt gade fører ind ad bagerste borgport til selve slottet, der er Tjekkiets største slotskompleks. Her passerer du også Legetøjsmuseet og et øjeblik efter står du ved Skt. Vitus-katedralens imponerende bagside.

John Lennon Wall er et helt særligt sted i Prag.

John Lennon Wall er et helt særligt sted i Prag.

Gåturen op til Hradcany Højen er lidt af en tur, men smuk tur.

Gåturen op til Hradcany Højen er lidt af en tur, men smuk tur.

Skt. Vitus-katedralen er imponerende

Sikke en kirke. Smukke mosaikker, skulpturer, vinduer og indgangspartier, tårne og rosevinduet. Katedralen er imponerende udvendig. Går du ind i det enorme kirkerum vælter det næsten én bagover. Nu kommer de mange ruder rigtigt til sin rette, når lyset brydes i de mange farvede glas. Til højre for alteret, som du kan gå bagom, ses gravmælet over Skt. Jan Nepomuk fremstillet i massivt sølv. Katedralen blev påbegyndt i 1344 og blev først afsluttet 600 år senere.

Katedralen blev påbegyndt i 1344 og blev først afsluttet 600 år senere.

Katedralen blev påbegyndt i 1344 og blev først afsluttet 600 år senere.

Slottet og klosteret

Vagterne fortrækker ikke en mine, selv om mange mennesker hele tiden fotograferer dem. Nok så tæt på. Så kommer et par andre garder marcherende og under en streng ceremoni er der vagtskifte foran den første borggård hver time. Det hele kan iagttages på den store plads foran slottet. Så snart vagtskiftet er ovre, myldrer turister anført af guider med viftende stokke eller paraplyer ind i slottets anden gård, hvor Helligkorskirken samt en fontæne er omgivet af hvide palæer på alle sider. 
Rundt på slottet, hvis grundlæggelse går tilbage til år 870, kan man opleve enestående arkitektur, kongelige paladser, forsvarsanlæg, fængselstårne, boliger og regeringskontorer - ligesom her er adgang til diverse museer. På pladsen foran slottet er der udsigt til flere spændende bygninger som f.eks. Ærkebispepaladset, Schwarzenberg Paladset og Martinicky Paladset. Går du forbi her, kommer du til den smukke Lorenta kirke, der siden 1626 har været pilgrimskirke. Længere fremme ligger klosteret Strahovsky, hvorfra der også er en fin udsigt ud over Prag - dog bedst om eftermiddagen, hvor solen er kommet i vest.   

Vagtskiftet sker foran den forreste borggård.

Vagtskiftet sker foran den forreste borggård.

Den kongelige have i Prag

Nu du er i området, så gå gennem porten ud til den dybe slugt bag bygningen. efter du passerer broen kommer du til Den Kongelige Have Kralovska, hvor tulipaner og rododendron blomstrer. Nyd de flotte bygninger - Boldspilhallen med smukke graffiti-tegninger og bagerst i haven det kongelige sommerpalads Belvedere. Fra haven er der god udsigt mod borgen og de gamle fængselstårne.

Walleinstein-parken

Du kan også gå ind i Walleinstein-parken, der er et af Prags mange fredfyldte åndehuller, og i det lille klassisk opbyggede parkanlæg med fontæner ligger det smukke Wallensteiner-palæ med søjlebårne arkader, der blev opført mellem 1624 og 30 og som i dag benyttes af Senatet. I parken er en af ydermurene dekoreret med cementlignende draperier, der tæt på minder om drypstenshulernes stalaktitter og som på afstand syner som en hel skov. Omkring den lille kunstigt anlagte sø med Herkules-statue i midten spankulerer påfugle rundt og gør indtryk på hinanden.

Afstikker til Petrin højen

Er du frisk på en god gåtur så fortsæt til Petrin højen, hvor du kan se en miniature af Eiffeltårnet på langs afstand. Tårnet blev bygget i anledningen af Jubilæumsudstillingen i 1891 og tårnet og parken omkring er i dag et yndet udflugtsmål for de lokale, der kommer her med picnickurve og nyder en velfortjent fridag. 
Kommer du nede fra floden kræver det bare lige en tur op af de mange trapper.

Petrin Højen ses mange steder fra pga. det høje tårn.

Petrin Højen ses mange steder fra pga. det høje tårn.

Prag er musikkens by

Når du står på Rådhuspladsen, som altid er et godt udgangspnkt for mange oplevelser og seværdigheder i Prag, så kan du strejfe rundt i en labyrint af gader og se noget af det helt gamle Prag. F.eks. i nærheden af Skt. Agnes af Bøhmens kloster og kirke. Du kan også krydse diverse små gader og nå frem til Stænderteatret - Prags Opera (Stavovské Divadlo), hvor Mozart dirigerede førsteopførelsen af operaen Don Giovanni i 1787. Den prægtige bygning står flot efter en gennemgribende renovering. 

Når du kommer frem til det ikoniske krudttårn, så kan du lige ved siden af se en af Prags smukkeste bygninger i jugendstil – Borgerhuset (Obecni Dum) med bl.a. koncertsale. 

En af de smukkeste pladser i Prag med Krudttårnet og Borgerhuset.

En af de smukkeste pladser i Prag med Krudttårnet og Borgerhuset.

Prags overflødighedshorn af kultur

Dukketeater er helt specielt for Prag og mange steder i byen finder du små butikker med disse herlige figurer, der hver i sær udfylder en hel unik rolle i et dukketeaterstykke. Dukkerne er håndsyet og deres karaktertræk er deres helt egne. Der er både sjove, uhyggelige og kendte figurer.

Don Giovanni er en klassiker

Don Giovanni er den italienske originaltitel. På dansk hedder den skrupelløse kvindebedårer Don Juan. Operastykket er komponeret af Mozart og blev opført for aller første gang i Prag den 29. oktober 1787. Handlingen udspiller sig i Spanien efter år 1600 og er baseret på legenden om Don Juan. Operaen hører til i kategorien "dramma giocoso", der betyder spøgefuldt drama. En genre der forener det tragiske og det komiske. Dukketeateret er en herlig oplevelse, hvor både det komiske og tragiske er letforståeligt.
Teateret ligger i den gamle bydel og er lille og kompakt. Man sidder på træbænke og alle er tæt på scenen, hvor dukkerne på den lille scene fortæller en enestående historie.

Don Giovanni er den italienske originaltitel. På dansk hedder den skrupelløse kvindebedårer Don Juan.

Don Giovanni er den italienske originaltitel. På dansk hedder den skrupelløse kvindebedårer Don Juan.

Shopping og Nationalmuseum i Prag

For enden af den store indkøbsgade, som nærmest er en boulevard, Vaclavske Namesti er der udsigt til Nationalmuseet. Gå op ad den ene side og ned ad den anden og nyd de mange butikker i de fine bygninger og forkæl dig selv med en god frokost på en af de mange restauranter eller snup en hurtig pølse ved et af de mange gadekøkkener. Midt i det hele står f.eks. en gammel sporvogn.
Nerudova-gaden er den gamle kongevej op mod slottet. Det tager under fem minutter at gå det sidste stykke op til slottet, hvor udsigten over Prag er enestående.  

Nerudova-gaden er den gamle kongevej op mod slottet.

Nerudova-gaden er den gamle kongevej op mod slottet.

Sejltur på floden Moldau

Moldau floden bugter sig idyllisk gennem den gyldne hovedstad og flere steder er der mulighed for sejlture og det er en oplagt mulighed for at se byen på den mest afslappende måde. På et åbent soldæk sidder vi ved små borde og nyder udsigten. Der er levende musik om bord og gør bestemt kun stemningen endnu bedre. Det er den mest afslappede måde at se byen på og så er den ikke mindre seværdig fra vandsiden.

Solopgang over Prag.

Solopgang over Prag.

Husk også det jødiske kvarter - Josefov

Nord for Rådhuspladsen ligger det der kaldes det jødiske kvarter, som kun er skyggen af, hvad det var engang. Før nazisternes masseudryddelser under 2. verdenskrig boede der omkring 180.000 jøder i Prag. I dag bor her kun omkring 1500 jøder og store dele af det gamle jødiske kvarter er saneret til fordel for nyere huse - mange opført i jugendstil, med "figurer og gesvejsninger". 
Her får ordsproget "mit hjem er mit slot" sin helt egen mening, når beboelseshuse prydes med tårne og spir. Her er dog endnu en rest af det gamle originale. Det jødiske museum, synagogen fra 1400-tallet og den gamle kirkegård, hvor det er muligt at kigge ind gennem et gittervindue uden glas i en dør og se nogle af de mere end 1000 ældgamle gravsten, der aldrig må flyttes. 

Du kan godt blive lidt usikker på klokkeslettet i det jødiske kvarter.

Du kan godt blive lidt usikker på klokkeslettet i det jødiske kvarter.

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Fakta om Tjekkiet

Hovedstaden i Tjekkiet er Prag.

Befolkningstal: Ca. 10,6 mio. 

Areal: Ca. 78.866 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 636 km til Prag

Mest besøgte attraktion: Prag er spækket med oplevelser og kan deles op i fem bydele. Den Gamle By (Stare Mesto), Den Nye By (Nove Mesto), Den Lille By (Malá Strana), Det Jødiske Kvarter (Josefov) og slotsklippen (Hradcany).

Mere information:

Turistinformation: Tjekkiet

Busrejse til Prag:

Busrejse med Riis Rejser til Prag

Busrejse med Ans Rejser til Prag

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.

klub

Bliv abonnent af Klub Anne-Vibeke Rejser

Tilmeld dig Klubben