Slædehundene ved Branäs Skianlæg i Värmland, Sverige
Log ind Log ind
Slædehundene ved Branäs Skianlæg i Värmland

Slædehundene ved Branäs Skianlæg i Värmland

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Visit Sweden

I Branäs er det ikke kun udfordrende skiløb eller lette børnebakker man vælger mellem. Det er både og, for Branäs har det hele. Vil man se andet end skibakkerne, kan både voksne og børn have glæde af at besøge de skønne hunde hos Hike Husky Tours og måske tage med på en slædetur.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Branäs skianlæg

Her finder vi en lang sammenhængende piste, der sagtens kan måle sig med de bedste efter nordiske forhold. Den samlede piste har en faldhøjde på 415 meter og en længde på tre kilometer med en hældning som tilfredsstiller selv den rutinerede slalomløber. Hele området har 31 pister og 20 lifter incl. gondollift og expresslift.
Et vigtigt område er børneaktiviteterne med mange sjove tiltag for de mindste besøgende. Det er ikke så mærkeligt, at Branäs skianlæg er udnævnt til Sveriges bedste skianlæg for børnefamilier - når man spørger familierne selv. I den store skiudlejning kan vi leje alt nødvendigt udstyr og i tilslutning hertil findes skibutik.
Vi bor på Skilodge i værelser med plads til seks personer og med mulighed for selvhushold. Men her er et utal af muligheder for at bo rundt omkring skianlægget - neden for bakken eller øverst på bakken. I stueetagen på Skilodgen ligger restauranten, der både tilbyder buffet og a la carte. Det er naturligvis muligt at sidde ude på skitorvet og holde øje med sine børn på børnebakkerne. Er man begynder, kan man tilmelde sig skiskolen, der er inddelt i flere grupper efter alder.

Branäs skianlæg

Branäs skianlæg

Slædehundene i Branäs

På toppen af Branäs-bjerget - ikke langt fra Mountain Lodge - holder Hike Husky Tours til flere gange om ugen og her møder vi hundene og deres ejer. Slædehundene er fastspændte et stykke fra slæderne og hygger sig på en måtte af isolerende halm.
To store slæder hver med plads til tre personer står parate og mens de hunde som lige har været på tur spændes fra, og nye, friske hunde spændes til slæden, er der mulighed for at se nærmere på disse skønne dyr. Der er noget "ulveagtigt" over hunderacen siberian husky og mange opfatter deres øjne som onde. Men langt de fleste er godmodige og kælende dyr og nærmer man sig roligt, vil de hellere end gerne i kontakt - og kløs. Hundene er vant til mennesker og nyder kontakten. Specielt børn vil elske at "kramme" de smukke dyr. En af disse dejlige hunde har fundet sig tilrette på slædens sæde og luner sig på et rensdyrskind, men den får ikke lov at slappe af ret længe. Der skal arbejdes.

Herlige slædehunde i Branäs

Herlige slædehunde i Branäs

Lille slædetur i landskabet

Efter at der er spændt ni hunde for hver slæde - hvilket giver en enorm trækkraft - stiller en af guiderne - kusken - sig bag på slædens meder og kommanderer med hundene, der ryger afsted. Enhver hundeglam forstummer. Ganske tyst glider vi tre passagerer og kusken gennem det snedækkede landskab efter den forreste slæde, der allerede er omkring 30 meter foran os.
Vi følger et opkørt spor, men i et sving kommer vi alligevel lidt for langt ud i den bløde sne og er lige ved at vælte! Kusken får standset hundene og i fællesskab får vi skubbet den tunge slæde ind på sporet igen og kan fortsætte turen.

På hundeslæde tur i Branäs

På hundeslæde tur i Branäs

Hike Husky Tours arrangerer hundeslædeture af forskellig længde og varighed, man kan sågar komme på guidet tur, hvor man selv får lov til at styre hundene på en mindre slæde. Da der er stor søgning på hundeslædeture i Branäs, er det en god ide at booke tid i forvejen. Men husk på, at her har vi at gøre med levende dyr, så alle tider er cirkatider, hvorfor ventetid kan forekomme.

Fakta om Sverige

Hovedstaden i Sverige er Stockholm.

Befolkningstal: Ca. 10 mio.

Areal: Ca. 447.435 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 523 km til Stockholm

Mest besøgte attraktion: Stockholm med bl.a. slotte, den gamle by og Vasa-skibet, men Sverige er også et land med en natur man dyrker aktiv ferie i som skiløb, vandring, kano- og kajakture, cykling m.m. 

Mere information:

Turistinformation: Sverige