Historien om Dalahesten, Dalarna, Midtsverige
Log ind Log ind
Historien om Dalahesten, Dalarna

Historien om Dalahesten, Dalarna

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Visit Sweden

I Dalarna - specielt omkring Siljansøen - i Midtsverige ser man ofte de karakteristiske rødmalede og fint dekorerede dalaheste stå som pynt i landskabet. Men hvor stammer disse figurer oprindeligt fra?

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Tidsfordriv på lange vinteraftener

Man kan spore håndværket med fremstilling af dalahesten helt tilbage til 1560 og det var ikke underligt, at det netop blev en hest. Mennesker har altid skabt billeder af hesten. Vore forfædre ridsede billeder af vildheste i de grotter de boede i - og sådan er det fortsat op gennem tiderne. De svenske skovkarle benyttede hesten som arbejdsdyr der trak de tunge træstammer ud af skoven. 
På de lange, mørke vinteraftener hvor skovkarlene sad og hvilede sig rundt om den knitrende ild efter en lang dags slid med at hugge brænde og slæbe tømmer, var det naturligt, at man slappede af og tog et lille stykke fyrretræ og snittede i det. De fleste gange snittede man en hest, der jo var et værdifuldt dyr som bidrog til familiens indkomst. Hesten var en uundværlig ven som deltog i slæbet i skoven og på marken da foråret og sommeren kom. Hesten hjalp naturligvis også folkene på gårdene, når de skulle køres fra sted til sted både på hverdage og ved festlige lejligheder. Man skulle jo til byen og til kirke og vejen kunne være lang.

Dalarhesten

Dalarhesten

Alle var således rigtig glade for hesten - også børnene kunne lide dyret. Børnene fik lov til at ride på den - ofte uden saddel og flere ad gangen på hestens stærke ryg. Når skovkarlen kom hjem med den snittede træhest, kunne han glæde børnene med dette lille legetøj, der blev utroligt populært at lege med både inde og ude.

Besøg hos Nils Olsson Dalarhestar i Nusnäs

Besøg hos Nils Olsson Dalarhestar i Nusnäs

Dekorerede dalaheste

I 1830'erne blev det populært at male træhestene og de fik fine blomstermønstre. De folkelige malerier fra Dalarna med farverige blomster og blade som fandtes på vægge, skabe og kister gav inspiration til dekoreringen. Rejsende handelsfolk, som f.eks. solgte kurve og fade - eller skærslibere, tog med tiden de dekorerede træheste med i sit sortiment og solgte dem hvor de kom frem. Mange gange benyttede man hestene som betalingsmiddel for mad og logi.

Dalarhesten håndmales

Dalarhesten håndmales

Nils Olsson kunsthåndværk i Nusnäs

Træhestenes oprindelse stammer fra området omkring Mora ved Siljansøen - fra bygderne Vattnäs, Risa, Bergkarlås og Nusnäs. Netop fra Nusnäs stammer den mest kendte træsnitter Tysk Anders Gunnarsson. I 1928 genoptog brødrene Nils og Jannes Olsson det gamle håndværk. Nils var dengang 15 år og Jannes 13. De havde allerede i nogle år snittet træheste og nu lånte de 400 rigsdaler for at bygge en fabrik. Rundt om i småbyerne fik mange folk arbejdet med at snitte heste, som så blev leveret til fabrikken i Nusnäs for at blive farvelagt.

Nils Olsson Dalarhastar

Nils Olsson Dalarhastar

Verdensberømt hest

I 1938 - et halvt år inden anden verdenskrig brød ud - blev der holdt verdensudstilling i New York og i den anledning opstillede man en 2,80 meter høj dalahest uden for indgangen til den svenske pavillon. Hesten skabte stor opmærksomhed og blev en utrolig succes og i souvenirbutikken Expo New York blev der solgt et utal af små dalaheste bl.a. fremstillet i Nusnäs. Arven fra de to brødre er gået videre og i Nils Olssons Hemslöjd i Nusnäs produceres over 100.000 dalaheste hvert år. Her kan man handle i butikken, "fika" i caféen, og i værkstedet se hvordan man fortsat tilskærer, snitter og maler den autentiske dalahest. Det traditionelle kunsthåndværk fortsætter som tidligere og i dag er dalahesten kendt over hele verden.

Udvalg af færdige Dalarheste

Udvalg af færdige Dalarheste

Fakta om Sverige

Hovedstaden i Sverige er Stockholm.

Befolkningstal: Ca. 10 mio.

Areal: Ca. 447.435 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 523 km til Stockholm

Mest besøgte attraktion: Stockholm med bl.a. slotte, den gamle by og Vasa-skibet, men Sverige er også et land med en natur man dyrker aktiv ferie i som skiløb, vandring, kano- og kajakture, cykling m.m. 

Mere information:

Turistinformation: Sverige