Thomas Sørensen
Rejseskribent
En af udflugterne går til vandfaldet "Flammafallet". På landevejen nord for Knäred ses et lille vejskilt til vandfaldet og en lang grusvej leder os frem til en P-plads. Herfra er der kort vej at spadsere gennem skoven, hvor vi, da vi nærmere os, kan høre bruset fra faldet. Det er ikke højden på vandfaldet som imponerer, men det jernholdige, rustfarvede vand der har givet Flammefaldet sit navn. Fra de store klipper sidder vi og bare nyder vandet som i kaskader falder ned over flere mindre etager. Store sten lidt ude i vandfaldet er gode og sikre at klatre ud på.
Fra Krokåns stille vand mod nord samler vandet sig i en tragt og glider som tyk fløde ned til vandfaldet, bruser ned over stenene og forsvinder længere nede i et fossende vandløb gennem skoven.
Flammefaldet i Krokåen ved Knäred
Vil man fiske, kræver det de fleste steder et fiskekort og det kan vi trække i den opstillede automat ikke langt fra søen. Vi har adgang til en robåd og iført redningsveste ror vi ud på søen for at prøve fiskelykken. Fra søbredden har vi dagen i forvejen øvet os på at kaste linen ud, uden at der går kludder i det - og øvelse gør mester.
Lær at fiske fra søbredden
I robåden går det fint med at kaste blink ud i søen og se om noget bider på. Og jo, vi er heldige og får en aborre med hjem. Ungerne vil naturligvis have at vi skal stege den, men den er for lille, så vi nøjes med at vise hvorledes man parterer en lille fisk - og hvad der er inden i.
Fisketur på Vesljungasjön i Skåne
Ca. en km. uden for Markaryd i Misterhult finder vi Smålandet med elg- og bisonsafari. Omkring en gammel gård fra 1700-tallet, hvor der både er café og butik, finder vi de sjove små geder - børnenes yndlinge, som man kan komme ind til og klappe. Når man skal på elgsafari kan man vælge at tage med et lille tog rundt i parken eller køre selv. Vi foretrækker selv at køre, for så bestemmer vi selv tempoet. Det er naturligvis forbudt at stå ud af bilen, mens man er i skoven. En ca. tre km lang rundstrækning snor sig op og ned gennem et naturskønt landskab og pludselig ser vi en lille elgkalv stå i skovkanten. Den store ko ligger lidt inde i skyggen. Nu har vi allerede set to elge!
Elgkalv i Smålandets Elgsafari
Vi kører lidt, men kan ikke se andre dyr. Var de de eneste? Så pludselig er der en tyr, som græsser i vejkanten. Tyrens gevir er ved at vokse ud igen efter at den sidste efterår helt naturligt tabte det. Nu er gevirerne ganske store, men fortsat helt dækket med hår og er meget følsomme for tyren. Først senere på sommeren, når geviret er vokset helt ud, falder huden af. Man kan ofte se, at tyren bruger et træ for at feje hårene af geviret. I næste sving dukker flere dyr frem og vi ser store tyre - her i blandt den største af alle tyrene. Den trasker uforstyrret lige frem mod vores bil, så vi får nogle gode billeder. Så går den ud på vejen foran os - ligesom den vil vise os vej!
Elgtyr
Bagerst på området kører vi ind hos de store amerikanske bisonokser, der også har kalve. Dyrene ser lidt "flossede" ud fordi de nu er ved at skifte deres vinterpels til sommerpels. Til at begynde med ligger de alle i halmen, men dyrene er nysgerrige og rejser sig. Nu kan vi virkeligt se hvor store disse dyr er.
Et ungt dyr kommer helt hen til os og stikker sin mule helt ind gennem den åbne bilrude - det skal foreviges.
Bisonokser i elgparken
Den sø vi fisker i, har også en indbydende børnevenlig strand og på en varm sommerdag er det forfriskende at plaske lidt i det ferske vand. Og det er vi ikke alene om at syntes, for her kommer familier fra nær og fjern for at bade.
Vandhund i fiskesøen
En af dagene går med en heldagsudflugt til cowboybyen High Chaparral, der ligger ca. en times kørsel nord for Markaryd. Her oplever vi hvordan en flot bygget cowboyby kan have set ud i midten af 1800-tallets vilde vesten med butikker, hoteller, saloner, hestestalde og sheriffens kontor med fængsel. Her er både damplokomotiv, hjuldamper, vilde indianere på Indianerøen og skumle banditter i en hel mexicansk landsby Old Mexico. I entreen er inkluderet mange forskellige shows, som børn i alle aldre kan overvære i løbet af dagen.
Byport til Old Mexico i High Chaparral
Tæt på Hässleholm besøger vi den underjordiske Tykarpsgrotte, hvor områdets bønder brød kalk mellem 1750 og 1888. Her kommer vi ned i en spændende verden bestående af en 10.000 m2 stor labyrint af gange, som man uden guide let kunne fare vild i. Med lygter i hånden vandrer vi på en guidet tur rundt i den kun otte grader varme grotte, og hører om grottens historie og om hvordan man brød kalken her. Grotten har i nyere tid været anvendt ved indspilning af flere film bl.a. Ronja Røverdatter.
Om sommeren er her ingen flagermus, men om vinteren bruger flagermusene stedet som sovekammer.
Indgang til Tykarpsgrottan ved Hässleholm
Hovedstaden i Sverige er Stockholm.
Befolkningstal: Ca. 10 mio.
Areal: Ca. 447.435 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 523 km til Stockholm
Mest besøgte attraktion: Stockholm med bl.a. slotte, den gamle by og Vasa-skibet, men Sverige er også et land med en natur man dyrker aktiv ferie i som skiløb, vandring, kano- og kajakture, cykling m.m.
Mere information: