Alpint på Vallåsen i Skåne, Sydsverige
Log ind Log ind
Alpint på Vallåsen i Skåne

Alpint på Vallåsen i Skåne

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Visit Sweden

Vi kører over Øresundsbron og efter bare 110 km - mest på god Svensk motorvej - er vi fremme på nordsiden af Hallandsåsen og finder skisportsstedet Vallåsen.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Vallåsen med flere pister

Vallåsen er den perfekte ramme om en familieudflugt til det nærmeste Sverige. Her bringer flere lifter os op til starten af pisterne og et glimrende snekanonsystem sikrer stabilt skiføre, hvis bare temperaturen er lav nok. Danskere i tusindvis valfarter op til Vallåsen, hvor de kan glæde sig over nedfarter i varierende sværhedsgrader, hvor den længste er 1.260 meter. Største faldhøjde er 135 meter. Bakkerne har alle kunstlys og lifter som sikrer at der ikke bliver unødig ventetid på at komme til toppen af skisportsstedet.
En af lifterne bringer mig hurtigt til toppen, hvorfra jeg har områdets længste glid ned i dalen. Fra toppen kan jeg i det klare vejr se milevidt ud over det flade landskab nord for Hallandsåsen.
Pisten er meget velegnet til begyndere og de der lige skal have varmet lemmerne op. Den bløde hældning og forholdsvise brede piste, giver pistebetegnelsen "grøn". Undervejs ned ad pisten støder jeg på en snekanon - vist den eneste der er i gang lige for tiden. Når der ikke er faldet naturligt sne, gælder det jo om at producere så meget kunstsne som muligt, medens det er frost.

Stolelift til toppen af Vallåsen

Stolelift til toppen af Vallåsen

En anden lift

Jeg prøver pisten et par gange før jeg glider over til en af de andre lifter. Her er lidt flere udfordringer. En enkelt rød piste, et par blå samt en grøn. En af de blå pister går ned ad den store bakke og her er i dag virkeligt mange mennesker i det gode vejr. Både slalomfolk - dem er der flest af - men også folk der dyrker telemark og naturligvis snowboard. Til de modigste er der etableret forskellige forhindringer og særlige "halsbrækkende" hop. Og mange kan bare det der! Er de født med brædderne på?

Sjov på snowboard

Sjov på snowboard

Mest for børn

Som det børnevenlige skiområde Vallåsen er, må jeg naturligt dvæle lidt ved den lille børnehejs. En tallerkenhejs bringer børn (og hjælpere, som regel far eller mor) 70 meter op ad bakken. Og al begyndelse kan være svær, men alle viser et fantastisk gå-på-mod. Selv om man falder af liften, glider man da bare ned igen og starter forfra. Nogle børn får en hjælpende hånd af mor eller far og når det går nedad sker det ofte på helt egen hånd. En enkelt har dog valgt at styre sit barn med et par praktiske styreseler. Ungen skulle jo nødig løbe fra ham! Og så går det ellers ned og rundt om de små porte, der er opstillet på børnebanen.

Tallerkenlift ved børnebakken

Tallerkenlift ved børnebakken

Mad drikke og langrend på Vallåsen

Bag cafeteriet findes en lille picnic-plads, hvor der under et læskur er indrettet bålplads. Et sted der benyttes flittigt. Men jeg kan også vælge at benytte udbuddet af mad og drikke i cafeteriet - eller bare nyde solen på bænken ude foran. Også langrendsløberne finder udmærkede muligheder med velpræparerede langrendsspor på over fem km., heraf er ca. halvdelen lysløjpe - men det kræver natursne.

Spisepladser i solen

Spisepladser i solen

Fakta om Sverige

Hovedstaden i Sverige er Stockholm.

Befolkningstal: Ca. 10 mio.

Areal: Ca. 447.435 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 523 km til Stockholm

Mest besøgte attraktion: Stockholm med bl.a. slotte, den gamle by og Vasa-skibet, men Sverige er også et land med en natur man dyrker aktiv ferie i som skiløb, vandring, kano- og kajakture, cykling m.m. 

Mere information:

Turistinformation: Sverige