Zaragoza - med over 2000 års historie i Nordspanien
Log ind Log ind
Zaragoza - med over 2000 års historie

Zaragoza - med over 2000 års historie

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Gislev Rejser

Aragonien - med hovedstaden Zaragoza - er en region i Spanien, der strækker sig fra de højeste sneklædte bjergtinder i Pyrenæerne og langt ned mod syd til Spaniens tørre sletter. Her er vild natur bl.a. i nationalparken Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Reminiscenser fra forskellige tidsperioder i Zaragoza

Regionshovedstaden Zaragoza har mere end 2.000 års historie bag sig. Og denne spændende by, hvor over halvdelen af regionens befolkning bor, kan bestemt anbefales. En dag - nej, en uge er slet ikke nok til at få det hele med.

Det var den romerske kejser Cæsar Augustus (31 f.Kr.-14 e.Kr) som grundlagde byen Caesaraugusta der siden er blevet til Zaragoza. Byen blev bygget på et sted, hvor der i forvejen lå en tidligere keltisk bebyggelse. Efter Romerrigets fald i 400-årene trængte visgoterne ned over Pyrenæerne og satte sig på store dele af Den Iberiske Halvø. Fra syd kom så det arabiske folk maurerne i 711 og tog over, indtil de første forenede kongeriger i det spanske rige fra begyndelsen af 1000-årene indledte generobringskrigen frem til 1492, hvor de sidste krigsførende muslimer blev drevet ud af landet.
Den berømte konge Fernando der var konge af Aragonien, giftede sig med dronning Isabella af Castilien i 1474, hvilket medførte, at flere små kongedømmer nu kunne ledes fra centralt hold.
Zaragoza blev dog befriet allerede i 1118 og både her og flere andre steder blev maurerne tilbage - heraf nogle tvangskristnet - og levede fredeligt blandt de kristne, som havde stor gavn af maurernes raffinerede arkitektur som ses mange steder i regionen. Reminiscenser fra alle disse perioder findes i Zaragoza, hvilket gør et besøg i denne storslåede by ekstra interessant.

Floden Rio Ebro løber gennem Zaragoza og en bro fra begyndelsen af 1400-tallet - Puente de Piedra (Stenbroen) - bygget på resterne af en tidligere romersk bro, er værd at spadsere over, for herfra har du et flot tilbageblik på byen og dens tårne.

Basilica de Nuestra Senore del Pilar

Basilica de Nuestra Senore del Pilar

Basilica de Nuestra Senore del Pilar

For enden af gågaden Calle Alfonso ligger en af Spaniens største pladser Plaza del Pilar med to vigtige religiøse bygninger. Foran dig står Basilica de Nuestra Senore del Pilar - bygget mellem 1680'erne og 1750'erne og prydet med 11 rigt udsmykkede kupler og spir. Kirken er opført til ære for Zaragozas skytshelgen Jomfruen af Pilar, som regnes for at være et af katolikkernes allerhelligste steder. Sagnet fortæller, at det var her, at apostlen Sankt Jackob i år 40 så Jomfru Marie stige ned fra en marmorsøjle (pilar) med budskabet om at bygge et kristent tempel. 
I dag stå katolikkerne i kø inde i kirken for at komme frem til denne søjle med en 38 cm. høj træfigur belagt med sølv af Jomfru Maria for at kysse den. Selv en pave har været her.
Basilikaen har også fine freskoudsmykninger i loftet udført af den berømte spanske maler Francisco Goya (1746-1828) der i øvrigt er rigt repræsenteret med både malerier og raderinger på Goya Musset blot et par gader fra pladsen.

Fra Calle Alfonso mod kuppel på Basilicaen

Fra Calle Alfonso mod kuppel på Basilicaen

Flere interessante bygninger på Plaza del Pilar

På pladsens østlige ende ligger Zaragozas katedral San Salvador - populært betegnet som La Seo - hvor der tidligere lå en moské. Katedralen, der blev indviet i 1119, har en helt vidunderlig ornamentering i maurisk stil på kirkens udvendige nordside med mørke mursten og farverige keramiske udsmykninger i geometriske mønstre.
Foran katedralen ligger en moderne trapezformet bygning med et glasparti forneden, hvorpå der står FORO. Her er indgangen til en flot rekonstruktion af det romerske Caesaraugustas forum med rester af bl.a. søjlegange, butikker, badeanstalt og kunstskatte fra det 1. århundrede.

Plaza del Pilar har flere interessante bygninger som f.eks. rådhuset og børsen (Lonja) samt bispepaladset Palacio Episcopal. 

Katedralen San Salvador på Plaza del Pilar

Katedralen San Salvador på Plaza del Pilar

Gennem byen til paladset Aljaferia

Det tager en lille halv time at spadsere ud til et af byens absolutte højdepunkter det mauriske Palacio Aljaferia, der er Spaniens fineste muslimske bygningsværk uden for Andalusien. Paladset blev opført før de kristne tog over i 1118 og indrettede det som palads for Aragoniens monarker. Aljaferia-paladset er senere bygget om og restaureret, men har fortsat en enestående udstilling af maurisk arkitektur.
I paladsets museum ses Fernando og Isabellas tronsal med et imponerende loft og et mauriske kapel samt øvrige indvendige mauriske kunstværker. I dag huser dette imponerende bygningsværk også Aragoniens parlament. Du kan spadsere rundt om paladset og fortsætte langs Rio Ebro frem til Plaza Caesar Augusto.

Palacio Aljaferia

Palacio Aljaferia

Augustus ved den romerske mur

Her møder du det 2.000 år gamle Caesaraugusto i form af ruinerne af en gammel bymur, hvor en statue af kejser Augustus byder velkommen. Han grundlagde byen mellem år 25 f.Kr. og 12 f.Kr. Zaragoza har også ruiner fra et romersk teater, hvor der en gang var plads til 6.000 tilskuere - Museo del Teatro de Caesaraugosta - der blev opdaget under en udgravning i 1972. 

Den romerske kejser Cæsar Augustus ved Caesaraugustas

Den romerske kejser Cæsar Augustus ved Caesaraugustas

At Zaragoza også har nogle fremragende tapasrestauranter og et meget aktivt natteliv, kommer næppe bag på nogen.

Zaragozas katedral i nattelys

Zaragozas katedral i nattelys

Fakta om Spanien

Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.

Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.

Areal: Ca. 505.990  km²

Afstand fra Danmark:  Ca 2.075 km. til Madrid

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Spanien