Klostret i Montserrat, Catalonien, Nordspanien
Log ind Log ind
Klostret i Montserrat

Klostret i Montserrat

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Gislev Rejser

Det frodige bjerg Montserrat og dets nøgne savtakkede profil rejser sig mod himlen op mod 1.236 moh. Og det er mærkværdigt at tænke på, at alt her engang for millioner af år siden lå under vand og at vejr og vind gennem tiderne har slebet kalkstensklipperne til disse underlige afrundede klippesøjler.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Op på det hellige bjerg Montserrat

Der er kø ved parkeringspladsen og mange har parkeret i vejsiden på den smalle bjergvej. Vi er bestemt ikke de eneste der ankommer til dette populære sted, der er Cataloniens vigtigste helligdom og det næstvigtigste pilgrimsmål i Spanien efter Santiago de Compostela. Kører du ikke op i bus eller privatbil, kan du kan let kommer til dette spektakulære sted ved at parkere ved Monistrol Vila for foden af bjerget og tage svævebanen op til kabelstationen for foden af klostret. Det er også muligt at tage tandhjulsbanen La Cremallera eller du kan vandre hertil på nogle af de mange ruter, som er tilrettelagt i denne Spaniens første nationalpark.
Det er da også et fantastisk syn der møder dig, for det er ikke et spartansk benediktinerkloster du ser foran dig, men en turistmagnet med hotel, restauranter og et utal af souvenirboder langs vejen frem til klostret. 
Nyd den helt enestående udsigt ud over landskabet neden for bjerget, før du spadserer frem til benediktinerklostret, der blev grundlagt i 1025 og bygget på bjergsiden 725 moh. direkte under de savtakkede klippesøjler, der rejser sig over dig.

Udsigt fra bjerget Montserrat

Udsigt fra bjerget Montserrat

Montserrat-klostret med basilika

Nogle få trappetrin fører dig op på den store plads Plaza de Santa Maria, hvor klostrets to gotiske fløje fra 1477 kan ses. Til venstre ses en vidunderlig søjlegang med indgang til cellerne for klostrets 60 munke. Lige frem kommer du ind i den indre gård foran basilikaens facade udsmykket med Jesus og de 12 disciple. Facaden er fra 1901 og genopbygget efter at Napoleons tropper i 1811 havde ødelagt den tidligere basilika.

Klosterkomplekset Montserrat

Klosterkomplekset Montserrat

Den Sorte Madonna af Montserrat

I basilikaen kan du stille dig i kø for at komme helt tæt på Cataloniens skytshelgen - Den Sorte Madonna - La Moreneta - der ses i sin glasmontre bag det rigt udsmykkede alter. Legenden fortæller, at en gruppe hyrder engang i 800-tallet fik en åbenbaring oppe på bjerget, hvor de så Jomfru Maria og i en øde hule fandt statuen af Den Sorte Madonna, som skulle være udskåret af evangelisten Lukas og bragt hertil af apostlen Sankt Peter i år 50. Det var efter sigende tidligere tiders munke som havde gemt La Moreneta i den nærliggende hellige hule - Santa Cova - dengang maurerne kom hertil. Kulstofprøver viser dog, at statuen nok er fremstillet i 1100-tallet, men fakta er, at Den Sorte Madonna blev Cataloniens skytshelgen i 1881.

Basilikaen i Montserrat

Basilikaen i Montserrat

Montserrat-museet

Et besøg i klostrets museum kan anbefales, for her er kunstgenstande fra det antikke Egypten og op til vore dage. Her er impressionistiske malerier og en stor samling af catalansk kunst. Blandt kunstgenstandene ses malerier af bl.a. Caravaggio, El Greco, Monet, Degas samt Dali og Picasso. Her er også en samling af russiske ikoner fra 1300-årene.   

Kunst på Museo de Montserrat

Kunst på Museo de Montserrat

På markerede vandrestier

Lidt væk fra menneskemængden er der fred og på de markerede stier og det er muligt at vandre på Montserrat-bjerget med de bedste udsigter mod klosterkomplekset. Du kan f.eks. gå ad Via Crusic med statuer af bl.a. Kristus bærende på korset eller på stien til den hellige hule Santa Cova, hvor der også er bygget et kloster. Undervejs er opstillet kunst og skulpturer. Har du et par timers tid og kræfter, er det muligt at gå til San Jeronimus helt på toppen af Montserrat.

Klostret i Montserrat set fra vandrestien Via Crusic

Klostret i Montserrat set fra vandrestien Via Crusic

Fakta om Spanien

Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.

Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.

Areal: Ca. 505.990  km²

Afstand fra Danmark:  Ca 2.075 km. til Madrid

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Spanien