Badebyen San Sebastian set oppefra, Spanien
Log ind Log ind
Badebyen San Sebastian set oppefra

Badebyen San Sebastian set oppefra

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Gislev Rejser

En af de fine byer i Baskerlandet er San Sebastian (på baskisk Donostia), der ligger helt i bunden af Biscayabugten omgivet af skønne badestrande, der anses for at være blandt de bedste og mest mondæne i Spanien.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Castillo Santa Cruz de la Mota på Monte Urgull

Det var fra midten af 1800-tallet og et århundrede frem, at San Sebastian udviklede sig til en mondæn badeby, hvor de adelige ferierede. Der blev bygget luksushoteller, kasinoer og teatre og byen oplevede sin glamourøse storheds tid - mest for de rige. I dag er San Sebastian en populær ferieby for alle - også for familier med børn.

Fra Rio Urumea i den centrale del af San Sebastian kan du se Kristusstatuen oppe på byens 120 meter høje bjerg Monte Urgull og det er værd at gå derop. I stedet for at tage den første og direkte rute op ad bjerget, kan du spadserer en tur langs havet på nordsiden af Monte Urgull, hvor Biscayens bølger hamrer mod klipperne langs strandpromenaden. Med frisk vind i håret når du frem til den vestlige opgang og spadserer op i det grønne parkanlæg, hvor der er mindesmærker og gravsteder.

Rio Urumea i San Sebastian

Rio Urumea i San Sebastian

Efterhånden som du nærmere dig citadellet ad forskellige serpentinesving, er det som om kristusstatuen vokse sig større og større. Du kommer ind på citadellet gennem en smal dør til de gamle bastioner og det højtliggende citadel Castillo Santa Cruz de la Mota der er fra 1500-tallet.  På citadellet ses gamle kanoner fra forskellige tidsperioder og her ligger et lille gratis, maritimt museum som bl.a. har en model af galanen Santa Maria - det skib som Columbus sejlede til Amerika med.

Op mod citadellet og kristusfiguren på Monte Urgull

Op mod citadellet og kristusfiguren på Monte Urgull

Kristusfiguren på Monte Urgull

Øverst på bjerget står den 30 meter høje kristusstatue og kigger ned på San Sebastian.

Kristusfiguren på Monte Urgull

Kristusfiguren på Monte Urgull

Imponerende udsigt

Både fra citadellet og fra parkanlægget nedenfor har du ganske imponerende udsigter ud over San Sebastian og de bagved liggende bjerge. Inderst i La Concha-bugten ses en af San Sebastians smukke badestrande den næsten hesteskoformede, hvide sandstrand Playa de La Concha og i bugten ud for stranden ligger øen Isla de Santa Clara som en anden bølgebryder for Biscayens dønninger. På den anden side af bugten rejser sig endnu et bjerg Monte Igueldo. 

Udsigt ned over San Sebastian set fra Monte Urgull

Udsigt ned over San Sebastian set fra Monte Urgull

Du kan tage den direkte og visse steder lidt stejle nedgang mod byen, hvor du passerer kirken Santa Maria med statue af byens skytshelgen San Sebastian, inden du fortsætter gennem den gamle bydel tilbage til Rio Urumea og over broen Puente de la Zurriola til endnu en af San Sebastians flotte badestrande - Playa de La Zurriola. Så får du lyst til at bade, så husk badetøjet!

Kirken Santa Maria

Kirken Santa Maria

Du kan ikke nå det hele

Flere steder er den røde løber er lagt ud og der er opsat afspærringer, hvor fotografer og andre flokkes for at komme til for at få et billede/glimt af en berømthed fra filmverdenen. For netop nu er det den årlige filmfestival i San Sebastian som afvikles. Men dette er ikke den eneste festival i byen. San Sebastian har også jazz-festival, klassisk musikfestival, kulturfestival m.fl. for blot at nævne nogle få. San Sebastian har meget mere at byde på, end du kan nå på en dag, så mon ikke det er værd at komme tilbage?

Fakta om Spanien

Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.

Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.

Areal: Ca. 505.990  km²

Afstand fra Danmark:  Ca 2.075 km. til Madrid

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Spanien