Astorga - med katedral og Gaudis palads, Spanien
Log ind Log ind
Astorga - med katedral og Gaudis palads

Astorga - med katedral og Gaudis palads

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Gislev Rejser

Det er to prægtige bygninger du først øjner, når du ankommer til endnu en by på Pilgmsruten med rødder tilbage til romertiden - Astrogas store katedral og nabobygningen Gaudis Palads Episcopal - Bispeboligen.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Antonio Gaudi - en genial mand med finurlig arkitektur

I Astorga støder du på den betydelige spanske arkitekt Antonio Gaudi - og ham kan du også møde i f.eks. Leon og i Barcelona. Antonio Gaudi blev født i Catalonien i 1852 og fik sin uddannelse ved arkitektskolen i Barcelona - en by han knyttede sig stærkt til hele sit liv. I slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet kom det på mode med ny arkitektur som i Spanien betegnes som modernisme, mens franskmændene kaldte moden art nouveau-stilen og tyskerne jugendstilen. Gaudi blev eksponent for modernismen med sin helt egen finurlige stil, der adskiller sig fra anden arkitektur ved at han stort set ikke benytter rette linjer men bølgende former og inddrager elementer fra naturen hvor det er muligt. Gaudi var meget kristen og hans mest kendte bygningsværk er katedralen Sagrada Familia i Barcelona, som han efter 1914 viede resten af sit liv til. Han gav alle sin penge til det kostbare projekt og måtte gå fra hus til hus for at tigge om penge til byggeriet. En dag i 1926 blev han kørt over af en sporvogn og da han ikke gik op i sit ydre og derfor var spartansk klædt - og ikke blev genkendt - antog man ham for at være en vagabond og han blev derfor kørt til hospitalets fattigafdeling, hvor han døde et par dage efter.

Gaudis bispebolig Palacio Episcopal

Gaudis bispebolig Palacio Episcopal

Et palads ingen vil bo i

Lillejuleaften i 1886 brændte den gamle bispebolig i Astorga og den daværende bisp, der kendte Gaudi (de var begge født i Reus) og siden 1879 havde været gode venner - hyrede Gaudi til at tegne et nyt bispepalads. Efter nøje studier på stedet fik Gaudi sit byggeprojekt godkendt og grundstenen til det nye Palacio Episcopal blev lagt i 1889. Desværre døde bispen pludselig på en rejse i 1893 og da der samtidigt opstod forskellige besværligheder med byggeriet, der nu vakte furore, forlod Gaudi det ufærdige projekt. Andre tog over, men byggeriet gik langsomt og de efterfølgende bisper fandt bygningen meget provokerende og sammenlignede det med et dystert Dracula-slot, hvor indgangen lignede munden på en drage og tårnene så ud som heksehatte, ligesom skulpturerne var alt andet end tillidsvækkende.
Resultatet var, at ingen bisp nogensinde fik bolig i bispepaladset. Først i 1939 blev det besluttet at færdiggøre den resterende del af bygningen, og så sent som i 1963 blev det nuværende museum for pilgrimsruten Camino de Santiago indviet - 74 år efter at grundstenen blev lagt.

Ingen biskopper ønskede at bo i Palacio Episcopal

Ingen biskopper ønskede at bo i Palacio Episcopal

Katedralen i Astorga

Ved siden af bispepaladset ligger katedralen, der blev bygget over flere århundreder fra 1471 og ind i 1700-tallet. Katedralens facade domineres af to massive tårne med et barokt midterparti og fine udskæringer over indgangsportalen. Er katedralen åben, kan du se det imponerende indre, der også tæller et museum med bl.a. romerske fund.

Katedralen i Astorga

Katedralen i Astorga

Astorgas rådhusplads

Ved rådhuspladsen - Plaza Mayor - ses det fine barokke rådhus der er opført mellem 1683 og 1704. Pladsen er omgiver af gamle sandstenshuse med masser af fortovscaféer, med en stemningsfuld ro, som om tiden nærmest er gået i stå.

Plaza Mayor i Astorga har hyggelige caféer

Plaza Mayor i Astorga har hyggelige caféer

Romere og chokolade

I byens modsatte ende ved San Francisco-klostret ses en overdækket udgravning af et romersk hus med bl.a. badstue og mosaikker. Men dette er langt fra eneste reminiscens fra romertiden i Astorga. Byen er omgivet af en romersk mur, som ses flere steder, ligesom her findes rester af en akvædukt. Du kan lære meget mere herom på Det Romerske Museum i Astorga.
Astorga er også er kendt som "Chokoladebyen" med masser af butikker for slikmunde samt et unikt museum for chokolade. 

Tag over udgravning af romersk hus

Tag over udgravning af romersk hus

På pilgrimsruten

Du møder også den store statue af vandringsmanden på Caminoen - El Caminante - med spørgsmålet: Quo verdis (Hvor går du hen?)

Statue af vandringsmanden El Caminante

Statue af vandringsmanden El Caminante

Fakta om Spanien

Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.

Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.

Areal: Ca. 505.990  km²

Afstand fra Danmark:  Ca 2.075 km. til Madrid

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Spanien