Aktiv sommerferie i Jasna, Slovakiet
Log ind Log ind
 Aktiv sommerferie i Jasna

Aktiv sommerferie i Jasna

Slovakiet samt specielt Jasná i Liptov-provinsen er godt kendt som et populært skisportssted. Men hvilke former for aktiv ferie kan man opleve i landet om sommeren? Det satte vi os for at afprøve.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Vandring i bjergene ved Jasna

Vi kører nu nordpå til Liptov-provinsen og de smukke Lave Tatra-bjerge, hvor vi skal tilbringe de næste dage med aktiv ferie. Oppe i naturreservatet i bunden af den 15 km lange Demänovská-dal indlogeres vi på Grand Hotel - et moderne 4-stjernet bjerghotel, der ligger centralt i Jasna, 1.141 moh. Det er lækkert indrettet med gode møbler på de store værelser, der naturligvis har TV og minibar. Flere værelser er med terrasse/balkon.
Jasná er først og fremmes kendt for sit gode alpine skiområde, men kan om sommeren byde på aktiviteter som vandring, klatring, cykling, fiskeri, grotter, kajak o.m.a. Her er flere godt afmærkede vandreruter og for at gøre det hele lidt nemmere, tager vi skiliften - der om sommeren kører hver hele og halve time - op til første mellemstation og sparer derved en god times vandring op ad bjerget. Herfra går ruten videre opad mod Chopok, 2.024moh. Turen til toppen tager ca. tre timer hver vej. Fra ruten er her et flot udsyn ned over dalen samt til de fjernere liggende Høje Tatra-bjerge, der endnu har sne på toppen. Områdets højeste bjerg er Dumbier, 2.045 moh. og ligger noget længere væk. En vandretur hertil tager ca. ni timer!

Paragliding

Her på bjergsiden er paragliding en af de yndede aktiviteter. En større gruppe er netop igang med at forberede take off - og dejligt er det at se folk i alle aldre være med. Et par skridt ned ad bjergsiden og vinden fanger det store sejl og sekunder efter svæver man fri som fuglen ud over dalen. Den friske opvind bringer paragliderne hurtigt langt op over bjergets skråninger.

Skovene indbyder til cykelture

På hotellet lejer vi mountainbikes, hvilket gør det muligt at komme lidt længere væk og hurtigere rundt i bjergene. Ad små stier cykler vi ind i skoven, kommer over små vandløb og må på de stejleste steder af cyklen og trække os op over bakken. Nær toppen på en af disse bakker støder vi på et lille jagttårn. Jeg kravler op for at se nærmere på det og kan konstatere, at man her faktisk skyder med skarpt, for en kugle er gået direkte gennem glasset i den lille rude, som sidder i jagttårnet. Kræfterne er ikke spildte med at komme her op, for vi får et flot udsyn ud over dalen og de høje bjerge som kulissens baggrund. 
Så går det nedad igen. På små snoede, stenfyldte stier og op over fremstikkende rødder suser vi nedad - men husker hele tiden at bremse på bagerste hjul og læne os tilbage - så vi hele tiden har styr på det og ikke går på snuden! Skoven er naturligvis også velegnet til vandreture, hvor små bække passeres og hvor der er fred og ro til en picnic ved skovsøen.
Det er ikke alene bjergene, der tiltrækker cyklister. Foretrækker man at cykle på bedre stier og asfalterede veje er der også mulighed for det. Spørg efter et cykelkort i receptionen.

Klatrebanen Tarzania

Lige ved siden af Grand Hotel er der i skoven indrettet en klatrebane - ikke at forveksle med en klatrevæg eller et klatretårn! Efter at være blevet forsynet med nødvendigt sikkerhedsudstyr - hjelm og sædesele - og fået den nødvendige instruktion, er det tid til lidt større fysiske udfordringer. Klatrebanen er bygget i fire til syv meters højde og går fra træ til træ inde i skoven. Den er næsten 400 meter lang, men kan afkortes til knapt 300 meter. Eller afbrydes på et hvilket som helst tidspunkt, hvis man føler, at man har fået nok eller kræfterne ikke rækker længere.
Det er forskellige forhindringer, der skal passeres undervejs.
Jeg klikker mine to karabinhager på sikkerhedswiren, så de vender åbningen modsat (størst sikkerhed) og starter klatreturen. De første forhindringer går fint. Jeg holder på selens linier og balancerer over til næste træ. Hver gang jeg skifter forhindring, klikker jeg mig fri med den ene karabin og fæstner den på næste forhindrings sikkerhedsline, inden jeg åbner og flytter den anden karabin (stor sikkerhed). Så er der ophængte træstammer, der viger, når der trædes ud på dem, men på forunderlig vis lykkes det også at kommer over her. 
Nu møder jeg første glidebane. De medfølgende rullehjul frigøres af min skede i bæltet og sættes på sikkerhedslinen foran mine karabiner. Så slipper jeg og hænger i frit løb ned ad linen og med susende fart ramler jeg ind i næste træ - polstret med en "skånemadras", så ingen slår sig. Nye forhindringer/udfordringer til kræfter og balance møder jeg, og efter 4/5 gennemført bane vil jeg se, hvorledes "redningstjenesten" virker! Jeg kalder på instruktøren, der hele tiden har været i nærheden og fulgt med de forskellige deltagere, og råber til hende, at jeg gerne vil ned.
Et tov kastes op til mig og lægges over sikkerhedslinen. En karabin fastgøres, så tovet ikke glider og instruktøren hejser sig op til mig. Så sætter hun linier og karabiner på mig og jeg kan roligt lade mig fire ned fra højderne. Sikkerheden er i orden her, og alle med en almindelig god fysik kan være med - selv de lidt ældre legebørn.

Grottevandring i Demänovská-dalen

Ikke langt fra Jasna kommer vi til naturreservatet i Demänovská-dalen, hvor der er mulighed for besøg både en almindelig drypstensgrotte og/eller en isgrotte. Fra P-pladsen begiver vi os de ca. 20 minutter op ad en lille vandresti til isgrottens indgang. Grotten har været kendt siden tidernes morgen og er første gang beskrevet i 1719. Den blev åbnet for publikum tilbage i 1880. Gammel graffiti på kalkvæggene vidner om tidligere tiders besøg. Nu er det naturligvis forbudt at gå uden for den afmærkede rute.
Grotten er ca. 1.750 meter lang, men vi skal kun gå ca. 650 meter og det er i den nederste del af grotten, isen findes. Først går vi ned i et stort rum, hvor der ligger forstenede knogler fra en tidlig hulebjørn. Videre fremme er der almindelige stalaktitter og stalagmitter som i andre drypstenshuler, men da vi går længere ned i grottesystemet, møder vi isen og kulden. På selve ruten kommer vi ikke til at gå på isen, men på siderne af gangen er der flotte isformationer, isfald samt stalaktitter og stalagmitter dannet af is. På gulvet ligger nogle isblokke - som om nogen har skovlet sne - men det er nedfaldet vand, der fryser. Der kommer ikke sne ind i grotten fra revner og sprækker, alt er dannet af nedkølet vand, der siver ned gennem loftet over os.
Efter den guidede rundtur på ca. 45 minutter kommer vi atter ud i det varme vejr ikke langt fra indgangen til grotten og kan igen begive os ned i dalen.

Fakta om Slovakiet

Hovedstaden i Slovakiet er Bratislava.

Befolkningstal: Ca. 5,5 mio.

Areal: Ca. 49.035 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 894 km til Bratislava.

Mest besøgte attraktion: Bratislava. 

Mere information:

Turistinformation: Slovakiet