Edinburgh - oplevelser i Skotlands hovedstad
Log ind Log ind
Edinburgh - Skotlands hovedstad

Edinburgh - Skotlands hovedstad

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

Vi skal på opdagelse i Storbritannien dvs. besøge Skotland og England med en snert af Wales og begynder i Skotlands hovedstad Edinburgh.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Fra lufthavnen kører bussen mod Skotlands hovedstad, der er landets næststørste største by efter Glasgow, og ved ankomsten kommer vi gennem Edinburghs New Town, som ikke er så ny endda, da den blev bygget i slutningen af 1700-tallet, da pladsen i den gamle bydel blev for trang og dermed for snavset. Her se vi det såkaldte gregorianske kvarter fyldt med elegante herskabshuse, der regnes for nogle af Storbritanniens fornemste. Vi ser skønne pladser med skyggefulde træer og ens rækkehuse i snorlige gader som står vinkelret på hinanden. Denne del af byen, samt flere andre bevaringsværdige bygninger, er på UNESCO's verdensarvsliste.
Første stop er dog ved Palace of Holyroodhouse, der er kongehusets officielle residens i Skotland. Paladset ligger for enden af The Royal Mile - en række gader som løber i en lige linje fra Edinburgh Castle og hertil. Det er muligt at besøge paladset, når der ikke er kongeligt besøg, men vi ser det i dag udefra.

Over for Palace of Holyrood ligger Skotlands meget moderne parlamentsbygning med en helt anderledes, spektakulær arkitektur. Bygningen kostede skatteyderne i Storbritannien en svimlende sum af 431 mill. pund og blev i 2004 indviet af selveste dronning Elizabeth.

Middag ved Grassmarket

Efter at være blevet indkvarteret i det centralt beliggende hotel Ibis Edingburgh Centre South Bridge spadserer vi mod gaden Grassmarket i den gamle bydel - Old Town - der oser af eventyr med sine snævre gyder, gamle trapper, skæve huse og toppede brosten. Her indtager vi rejsens første fælles middag sammen på restaurant Beehive Inn. På vejen stopper vi ved en skulptur af en lille terrier Greyfriars Bobby. Hunden var så tro mod sin herre John Gray, at den efter hans død i 1858 hver dag i 14 år lagde sig på sin døde herres grav, indtil den selv døde i 1872, hvorefter den også blev begravet på kirkegården Greyfriar i Edinburghs gamle bydel.

Edinburgh Castle

Næste dag er vejret perfekt til et besøg på Edingburghs Slot, der ligger højt på en 340 mill. år gammel udslukket vulkan og derfor kan ses så godt som overalt i byen. Allerede i oldtiden var toppen af vulkanen beboet, men det første egentlige slot blev bygget i 500-tallet og er for længst væk. Det vi i dag ser er påbegyndt i 1100-årene og udvidet flere gange siden.
På esplanaden - den store plads foran slottet - holdes hvert år et militær tattoo, og herfra kommer vi ind over voldgraven gennem slottets port flankeret af to af de mest betydningsfulde helte i skotsk historie Robert the Bruce og William Wallace - også kaldt Braveheart.
Inde i slottet overraskes man over hvor stort det egentligt er og at der skal bruges lidt benkræfter til at komme helt op til slottets højeste punkt - og det skal man, for udsigten ud over byen er betagende. Vi besøger The Great Hall, hvor det skotske parlament mødtes i senmiddelalderen og i dag har en flot samling af våben og rustninger. Slottet har flere interessante militærmuseer at besøge samt de skotske kronjuveler og kongekronen.
Slottets ældste bygning St. Margaret's kapel menes opført i begyndelsen af 1100-tallet og ligger ved batteriet Argyle. Her står flere forskellige kanoner bl.a. den store, seks tons tunge Mons Meg fra 1449, der kunne skyde med 150 kg tunge stenkugler! Her ses også den moderne kanon The One O'clock Canon, der affyres hver dag kl. 13.00 (undtagen søndag) og er en gammel tradition, så søfolkene ude på fjorden Firth of Forth kunne stille deres ure.

St. Giles Katedral

På High Street - en del af The Royal Mile - ligger flere kirker bl.a. Tron Kirk, der i dag er indrettet som markedsplads. Mere interessant er den imponerende katedral St. Giles med rødder tilbage til 1100-tallet. Også denne kirke har været involveret i konflikten mellem katolikker og protestanter, der ikke blot i England (startende med Henrik d. 8.'s brud med paven i 1530'erne) men også i Skotland har haft stor indflydelse på regeringsmagten og den førte politik.

Princes Street

Længere mod nord - på den anden side af jernbanen - ligger den lange indkøbsgade Princes Street, hvor vi finder alle de gode forretninger med tøj, sko, etc. Og ikke mindst interessante bygninger som f.eks. det majestætiske Balmoral Hotel - et af Edinburghs fineste hoteller. På et stort stykke løber gaden langs en af byens grønne oaser Princes Street Garden, der har et markant 65 meter højt tårn - Scott Monument - til minde om den store skotske forfatter Sir Walter Scott. Fra Princes Street har man samtidig en flot udsigt mod Edinburgh Castle.                   

Calton Hill

En flot udsigt har man også fra toppen af Calton Hill, der ligger i den anden ende af Princes Street. Udover udsigten helt til fjorden Firth of Forth ses på toppen af bakken byens gamle observatorium samt Nelson monumentet til minde om sejren ved Trafalgar. Søjlen forestiller et lodret stående teleskop. Helt på toppen står et ufærdigt mindesmærke fra 1822 for de faldne soldater under Napoleonskrigene - en søjlerække i græsk antik stil med Parthenon i Athen som forbillede - der er blevet et nationalt monument.                                                                     

I morgen fortsætter vi rundrejsen i Storbritannien og kører ind i England til byen York.

Fakta om Skotland

Edinburgh er hovedstad i Skotland, der er en del af Storbritannien. 

Befolkningstal: Ca. 5,3 mio.

Areal: Ca. 78.782 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 984 km til Edinburgh

Mest besøgte attraktion: Edinburgh med slottet, men også de mange muligheder for at tage rundt i landets flotte landskab og se på middelalderborge, kirker og klostre, ligesom det er populært at vandre i bjergene.

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Skotland

Turistinformation: Storbritannien