Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Riis Rejser
Anne-Vibeke Isaksen
Vært og rejsejournalist
Fra Porto er der ca. 200 km til Barca d’Alva ved den spanske grænse, og på denne strækning ligger oplevelserne som perler på en snor, men er du i bil, så kommer du til at køre en del, for byerne ligger ikke ved flodbredden og det gør vejen heller ikke, som vi kender det fra de tyske floder. Det gør sejlturen til en kæmpe naturoplevelse og hver gang du kommer til en by ved floden, venter en bus, som tager dig med på udflugt. Alt efter rejseselskab og forholdene på floden, så varierer det, hvornår på rejsen, oplevelserne ligger. Der sejles kun om dagen, så du går ikke glip af noget. Husk også at afsætte tid til at opleve selve Porto, som er helt ubeskrivelig.
Læs også:
Alt dette skal du opleve i Porto i Portugal
Din rejseguide til at smage portvin i portvinens hovedstad Porto
Nord for Porto - oplev historiske Guimaraes - Portugals gamle hovedstad
Portugals 2. største by er smukke Porto - et perfekt udgangspunkt for et krydstogt på Douro.
Ingen tvivl om, at naturen med vinmarkerne, der senere bliver til lækkert portvin, er hovedattraktionen på Douro, men det er sluserne også. Crestuma-dæmningen er den første af i alt fem dæmninger (Pocinho, Valeira, Régua, Carrapatelo, Crestuma), som regulerer vandstanden i floden og samtidig skaber elektricitet. Dæmningen, der blev bygget mellem 1978 og 1985, producerer 400 gigawatt p.a. Skibet glider ind i den 90 meter lange og 12 meter brede sluse og hæves 14 meter. Den maksimale vandgennemstrømning er 26.000 kubikmeter pr. sekund. Det går så hurtigt, at man kan se det med det blotte øje.
Alle mand er på dæk ved den imponerende Carrapatelo-dæmningen, der er Europas højeste sluse. Den blev bygget mellem 1964 og 1972 og det er som at glide ind i en katedral med høje vægge. Da porten lukker sig bag skibet i den 85 meter lange sluse, hæver skibet sig hurtigt - ca. 10 cm. i sekundet - og efter i alt ca. 30 minutter er skibet klar til at sejle videre.
Skibet hæves 36 meter og det gør Carrapatelo til Europas højeste.
Peso da Régua ligger ca. 100 km fra Porto og er portvindyrkningens hovedstad. Byens gamle centrum ligger 125 meter over floden i sikkerhed for tidligere tiders oversvømmelser og stammer helt tilbage fra romertiden, hvor en romersk villa "Regula" har givet byen dens navn. Overalt ses blå kakler, der fortæller historien om arbejdet med vinen. Der er ikke så meget at se i selve byen, men til gengæld ligger der to byer - den ene syd for, Vila Real, og den anden, Lamego, nord for, som begge er værd at besøge.
I dag ligger Peso da Régua helt ned til floden.
Da portvinshandlen begyndte at blomstre i 1700-tallet blev Peso da Régua udvidet og bebygget helt ned til flodbredden. I 1756 bestemte markisen af Pombal at regionen skulle være det første afgrænsede vinområde til dyrkning af druer til portvinsfremstillingen. Regionen omfatter i dag 250.000 hektar vinbjerge, hvoraf de 40.000 ligger på skråningerne ned til Dourofloden.
Her består året - populært sagt - af ni måneders vinter og tre måneders helvede, hvor temperaturen kan nå op på 40-45 grader. Jordbundsforholdene, der primært består af skiffer, er ideelle til vindyrkningen, idet den solopvarmede skiffer holder på varmen om natten og samtidig kan holde vinplanternes rødder fugtige. På begge flodbredder ses de smukke marker, vinterrasser og dalstrøg, hvor der foruden vin også dyrkes appelsintræer, oliventræer og mandeltræer.
Vila Real ligger nord for Peso da Régua og er bl.a. kendt for den gotiske katedral Sé fra 1400-tallet. Tre km. nord for Vila Real ligger det barokke vinslottet Solar de Mateus eller Casa de Mateus kendt fra etiketten fra den verdensberømte Mateus Rosévin. Slottet er fra begyndelsen af 1700-tallet og blev fredet i 1911. I 1930’erne blev der anlagt en lille sø som genspejler slottet på smukkeste vis. Slottet består også af hestestalde og en fornem anlagt have bag palæet med blomstrende rododendron og tætklippede dværgbuskbom som danner symmetriske mønstre.
Det barokke vinslot Casa de Mateus er kendt fra etiketten fra den verdensberømte Mateus rosévin.
Der er et ord, som du vil møde mange gange i dette område og det er "Quinta", som betyder vingård og de ligger på begge sider af floden som perler på en snor. Graham´s er den største med 26 vingårde under sit brand. Quinta do Tedo, der ligger ca. 20 km øst for Peso da Régua. Det er en ældre vingård, men siden 1992 har gården tilhørt franskmanden Vincent Bouchard, der har tilført produktionen Bourgogne-aner. Vingården er en af de mindste kommercielle producenter af portvin, men det gør dog ikke produktionen dårligere - og ej heller rundvisningen på vingården. Planlæg din rejse, hvis du går efter helt særlige vingårde.
I Pinhao ligger den berømte banegårdsbygning med azulejos - blåtfarvede fajancekakler - fra 1937, der viser forskellige trin i vindyrkningen. Siden 1678 blev vinen herfra sejlet med rabelo-både til Porto. Siden kom jernbanen hertil i 1880.
Pinhão set fra modsatte flodbred.
Den kønne by Lamego, der har ca. 11.000 indbyggere, og er kendt for sin valfartskirke Nossa Senhora dos Remedios fra 1761, der ligger højt over bykernen. En gang om året i september kravler pilgrimme på knæ op ad de 686 trappetrin for at få syndsforladelse. Trappen er undervejs på de ni reposer udsmykket med statuer og azulejos. I byens centrum ligger den gotiske katedral Sé, der oprindeligt er fra 1129 med senere renoveringer i 1500- og 1700-tallet.
Tårnene på kirken Nossa Senhora dos Remedios.
Efter en tur op til kirken er der oplagt at sætte sig med en kop kaffe, men der er mere at se i smukke historiske Lamego.
Katedralen Sé ligger midt i byen.
Sluserne er en af de store oplevelser på Douro og Valeira-slusen er historisk, der blev bygget mellem 1971-1977 og som hæver skibet 32 meter. I slutningen af 1700-tallet var floden kun sejlbar hertil, men i 1792 sprængte man en kæmpeklippe væk og dette muliggjorde, at man kunne dyrke vin endnu længere oppe ad floden. Et par hundrede meter fra dæmningen ses en mindeplade for baron Joseph Forrester som druknede her i maj 1862. Han var på vej mod Porto med en last portvinstønder i sin Rabelo båd, da den kæntrede og det siges, at han blev trukket ned af alle de guldmønter, han havde i bukselommerne.
Douro floden bugter sig gennem landskaberne med vinmarker på begge sider af floden.
På et flodkrydstogt på Douro sejes der til Barca d’Alva ved den spansk portugisiske grænse. Herfra er der udflugt i bus til Salamanca i Spanien.
Katedralen i Salamanca set fra den romerske bro.
Lissabon er hovedstad i Portugal. Ø-grupperne Madeira og Azorerne hører til Portugal.
Befolkningstal: Ca. 10,5 mio.
Areal: Ca. 92.391 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 2.374 km
Mest besøgte attraktion: Byerne Lissabon og Porto samt strandene ved Algarve. Også øgrupperne Madeira samt Azorerne er populære - både for at slappe af ved strandene, men også for at vandre i bjergene.
Mere information: