Polens sorte Madonna
Log ind Log ind
Polens sorte Madonna

Polens sorte Madonna

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Riis Rejser

Religion har stor betydning i Polen og dette kommer ikke mindst til syne i byen Czestochowa, hvor man finder Polens vigtigste valfartssted, nemlig Paulinerklostret Jasna Gora med det hellige ikon af Den Sorte Madonna.

Lasse Løndahl Henriksen

Lasse Løndahl Henriksen

Fotograf

Tilføj favorit

Evangelistens maleri

Ifølge legenderne malede evangelisten Lukas et billede af Jomfru Maria på en bordplade fra Jesu hjem i Nazareth. I 1384 ankom dette berømte maleri fra Jerusalem til klostret Jasna Gora, der var anlagt blot to år tidligere, og hurtigt blev klostret et af de helligste steder i hele Polen. Under husitterkrigen blev ikonet i 1430 ødelagt af bøhmiske husitter, der trængte ind i klostret og huggede billedet i stykker. Men det lykkedes kongens folk i Krakow at samle ikonet og få malet et nyt billede af Madonnaen på den restaurerede baggrund. Man kan i dag stadig se sabelhug på Jomfru Marias kind.

Den helbredende beskytter og dronning af Polen

Katolikkerne mener, at ikonet kan helbrede sygdomme og det siges også at Madonnaen beskyttede klostret mod at blive erobret af den svenske hær i 1655. Da svenskerne efter 40 dage opgav belejringen af klostret, blev den polske befolkning opildnet til oprør og svenskerne blev fordrevet fra hele landet. Som tak for den guddommelige indgriben, kronede den polske konge, Johannes Kasimirus i 1656 ikonet og ophøjede Jomfru Maria til dronning over Polen.

Pilgrimmene valfarter

Klostret er stadig et stort valfartssted. Den katolske kirke arrangerer pilgrimsrejser til klostret og Jasna Gora besøges årligt af mere end fire millioner pilgrimme. Man behøver dog ikke være pilgrim for at komme indenfor murene og opleve klostret og Madonnaen helt tæt på. Man kan snildt besøge klostret på egen hånd og grupper kan få guidet rundvisning, hvor en af Paulinermunkene indlevende fortæller om klostrets historie og det berømte ikon. Samtidig kan man også se de mange skatte, der findes i klostrets museum. Heriblandt den tidligere polske præsident Lech Walesa's medalje, som han fik overrakt sammen med Nobels Fredspris i 1983.

Fakta om Polen

Polen er er Europas 11. største land målt på areal og det 9. største land i Europa målt på antallet af indbyggere. Hovedstaden i Polen er Warszawa. 

Befolkningstal: Ca. 38 mio.

Areal: Ca. 312.679 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 673 km til Warszawa

Mest besøgte attraktion: Den gamle bydel i Warszawa, Krakow og mange af de andre middelalderbyer med paladser, slotte og borge. Men også naturen omkring de Mauriske Søer er værd at besøge.

Mere information:

Busrejser til Polen: Riis Rejser

Turistinformation: Polen