Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Riis Rejser
Lasse Løndahl Henriksen
Fotograf
Byens historiske centrum er dog i dag genopbygget og restaureret, så den fremstår næsten helt som før krigen. Og det er en oplevelse i arkitektonisk historie at gå gennem byens gader. På grund af Polens historie, som et meget omstridt land med store områder der bl.a. har hørt under både Tyskland og Østrig, er flere af landets byer ofte kendt under flere navne. Wroclaw, der er hovedstad i den historiske provins Nedre Schlesien, er et godt eksempel på dette, for på tysk hedder byen også Breslau. De ældste historier om byen stammer fra omkring år 990, hvor den hørte under det polske Piast-fyrstendømme. Efter at have været på både tjekkiske og østrigske hænder, blev byen i 1871 en del af det tyske kejserrige og var i lang tid den 6. største by i Tyskland.
Under 2. verdenskrig var Breslau den sidste by i det østlige Tyskland, der efter hårde kampe overgav sig d. 7. maj 1945. Ved Potsdamkonferencen blev det vedtaget, at Polens grænse skulle flyttes mod vest og inkludere bl.a. Breslau, der nu blev omdøbt til det polske navn Wroclaw.
Krigen havde været hård ved Wroclaw. De hårde kampe mellem tyskerne og russerne havde ødelagt mere end 80% af byens centrum og mange historiske bygninger lå i ruiner. Men gennem 50'erne og 60'erne begyndte man at restaurere og genopbygge de gamle huse. I dag fremstår byen i sin smukke kombination af bøhmisk, østrigsk, preussisk, jødisk og polsk arkitektur, hvilket gør det til en helt unik oplevelse at gå gennem de mange smalle gader.
Ikke mindst er det noget særligt at besøge den smukke rådhusplads med de mange farverige facader og det sengotiske rådhus, der blev bygget i det 14. og 15. århundrede.
Et besøg på det gamle universitet anbefales. Den barokke hovedbygning har fungeret som akademisk hovedsæde for universitet, siden jesuiterordenen anlagde universitet i 1670.
Selvom hovedbygningen i dag er åben for turister, der især kommer for at se den barokke ceremonisal Aula Leopoldina, fungerer stedet stadig som akademisk institution og gennem tiden har universitet huset flere berømte professorer, som f.eks. Alois Alzheimer og Robert Bunsen - og ikke mindst kan universitet være stolt af at være Alma Mater for hele ni nobelprisvindere.
Den ældste del af Wroclaw er området Ostrów Tumski, der betyder Katedral Øen. Det var tidligere en ø omkranset af Oder på alle sider, men i dag er området landfast og ser man på et kort ville man aldrig tro det nogensinde har været en ø. Som navnet antyder er Ostrów Tumski opkaldt efter den gamle Johannes Døberen katedral, der med sine dobbelte tårne troner over hele området. Katedralen blev som det meste af Wroclaw også næsten helt ødelagt under 2. verdenskrig, men er blevet genopbygget i den originale gotiske stil.
I det hele taget er Katedral Øen et godt sted at opleve flere forskellige kirkelige stilarter, da der inden for få hundrede meter ligger fire andre kirker, heriblandt den måske mest imponerende nemlig Hellig korskirken og Sankt Bartholomæuskirken, der af arkitekten magister Lapicida Wilandus, blev opdelt i to etager, så den faktisk består af to separate kirker.
Polen er er Europas 11. største land målt på areal og det 9. største land i Europa målt på antallet af indbyggere. Hovedstaden i Polen er Warszawa.
Befolkningstal: Ca. 38 mio.
Areal: Ca. 312.679 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 673 km til Warszawa
Mest besøgte attraktion: Den gamle bydel i Warszawa, Krakow og mange af de andre middelalderbyer med paladser, slotte og borge. Men også naturen omkring de Mauriske Søer er værd at besøge.
Mere information: