Fra landlig idyl til storbyferie, Polen
Log ind Log ind

Fra landlig idyl til storbyferie

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Den Polske Stats Turistbureau

På denne rundrejse i Polen besøgte vi herregården Kiermusy i Polens nordøstlige region, inden vi kom til hovedstaden Warszawa.

Tina Søiland

Tina Søiland

Tilføj favorit

Herregården Kiermusy

Klokken var tæt på midnat, da vi ankom til herregården Kiermusy, som ligger i den nordøstlige region i Polen. Vi kom med bus - en køretur på godt to timer fra Frederic Chopin lufthavnen i Warszawa. Selv om det var sent, blev vi mødt af smilende personale, der stod klar med en lille velkomst-vodka på serveringsbakkerne. Efter hurtig inspektion af vores værelser fulgte et overdådigt måltid, bestående af lokal, traditionel mad. Kiermusy herregården var vores udgangspunkt de næste dage og består af et hovedhus, fire store træhytter i to etager, en gammel stald som udgør restauranten, samt spa og swimmingpool. Her er også et destilleri, Amber Castle (Ravslottet) og Rasputins hytte. Sidstnævnte ligger lidt for sig selv nede ved søen og er ment som en slags elskovsrede.
Her er masser af dyr bl.a. bisoner, æsler, heste, storke, hunde og katte. Det hele er holdt i gammel traditionel stil med mørke tunge møbler og kniplinger. Sengene er bastante kanesenge eller himmelsenge. I det hele taget er det en rejse tilbage i tiden - til det naturlige og primitive. Derfor finder man selvfølgelig heller ikke tv, telefon eller Internet på nogen af værelserne.                                                                                                                 

Ravneslottet

På Ravslottet bliver de overdådigt indrettede værelser lejet ud på timebasis. Selve storsalen kan lejes. Slottet er opført i et gammelt og slidt look. Forklædningen er god, men det kan være svært  helt at overgive sig til stemningen af samme grund. 
Bryllup er stort i Polen og også en dyr affære, da der typisk inviteres fra omkring 150 mennesker. Hvis man vil sine gæster det bedste, er netop denne stil i høj kurs.

Vodka til det hele - næsten

Vodka kommer man ikke udenom i Polen, og slet ikke så tæt på Rusland. På herregården har man et destilleri, men nu om dage bliver den fine Kiermusianka-vodka, som de er kendt for, produceret et andet sted. Vodkaen kan selvfølgelig smages og købes på stedet, men kan også fås i butikker landet over. Man kan få vodka til næsten alle måltider med undtagelse af morgenmaden. Det kan klart anbefales og specielt peberrodsvodkaen er velsmagende - iskold selvfølgelig! Slankekur kan man glemme alt om, for polakkerne spiser meget fed mad. Den første aften blev vi endda introduceret til marineret fedt. Det har en speciel smag, men ikke direkte grim. Her er man bestemt gode til at lave mad og kødet er ekstremt mørt og smagfuldt. Pølser og kødpålæg spises i øvrigt i stor stil. Det samme med mejeriprodukter.

Problemer med fotograferingen

Ca. en km fra herregården ligger et storkereservat med mellem 20 og 30 ynglende par. Overalt i denne del af Polen ser man storkereder på lader, kirker og elmaster. I Danmark er det ekstremt sjældent at se en stork, så man bliver helt overvældet af fuglens størrelse. 
Efter denne oplevelse gik turen videre til Tykocin med synagogen og det lokale marked. Her blev vi stoppet fire gange på en halv time - pga. fotografering. Folk var meget vrede og vores guide mente, at de var bange for, at vi var en slags russiske spioner. Polakkerne hader russerne mere end tyskerne, selv om tyskerne nåede at smadre det meste af landet under 2. verdenskrig. Op mod 80 procent af alle bygninger i Polen blev ødelagt under krigen.

Bialowieza National Park

Vi fortsatte mod Bialowieza National Park, en af de sidste vilde urskove i Europa, hvor træerne får lov til at dø af ælde og nye træer skyder op hvor de vil. 2. verdenskrig gik lettere hen over urskoven, fordi Göring brugte den som sit private jagtområde. 
Der er anlagt en bred, hævet træsti gennem noget af denne nationalpark for at gøre gåturen mere overkommelig. Undervejs er der træskilte langs stien, der oplyser om hvilke træsorter som passeres og hvor gamle træerne er. De ældste træer var dog ikke mere end omkring 450 år gamle. I parken lever mange dyr, som man ikke har lyst til at støde på en mørk og stjerneløs nat, hvorfor man heller ikke må slå telt op hvor man vil. Her lever bl.a. vilde heste, bison, ulv, vildsvin, slange og los.                                                                  

Aktiviteter på Rospuda floden

Dagen efter gik turen til Augustów, en bustur på ca. tre timer, hvor der er masser af muligheder for rafting ned ad Rospuda floden. Byen ligger omgivet af søer og skove og er et fint udgangspunkt for ture i området. Man kan leje kanoer mange steder, og der organiseres færdigpakkede kanoture inkl. mad og overnatning. Lystfiskeri er også en mulighed.                                                                                     

Warszawa

Vi tilbragte den sidste dag i Polens hovedstad Warszawa, hvor vi blev indlogeret på det 5-stjernede hotel Le Regina, et smagfuldt minimalistisk indrettet hotel med store værelser, tæt på den gamle bydel. Alle værelserne med aircondition og et stort fjernsyn. 
Som i de fleste andre storbyer i Europa, er det i den gamle bydel at historien og charmen slår igennem. I 1980 blev byen optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv.
Under opstanden i 1944 foregik de hårdeste kampe i den gamle bydel, hvorefter bydelen lå i ruiner. De "gamle" huse, man ser i dag, er derfor strengt taget en nyopbygget kulisse. Rundt omkring i de små brostensbelagte gader og åbne pladser, står gadehandlerne side om side med håndlavede trævarer.  Selvfølgelig kan man også finde en masse turist-skrammel, men det er let at se forskel. Rav er utroligt populært og der findes rigtig mange forretninger udelukkende med ravprodukter - alt lige fra smykker til knive og gerne kombineret med sølv. Butikkerne har ikke store glasfacader, hvor varerne er udstillet - og ligger i stueetagen. Hvis ikke der var hængt små diskrete skilte på husmurene, ville gaderne ligne almindelige private boliger. 
På den gamle markedsplads er det muligt at få hestevognsture, blive underholdt af gademusikanter eller få sig en forfriskning på en af de mange beværtninger der omkranser pladsen.

Tid til Spa

På hotellet er indrettet en lille swimmingpool med varmt vand, massagebrusere, sauna og træningsmaskiner i kælderetagen. Det er en lille, men luksuriøs afdeling. Hvis man betaler ekstra, kan man endda få massage og andre behandlinger på briksen. Maden i restauranten samme aften var bestemt lækker og meget international i forhold til det traditionelle køkken, som vi ellers var blevet præsenteret for, i løbet af de sidste dage.

Utraditionel ferie i by eller på landet

Er man ude efter en utraditionel storbyferie, er Warszawa et besøg værd. En weekendtur kan gøre det. Er man derimod til en afslappende ferie, langt væk fra hverdagens stress og jag, kan herregården Kiermusy med alle dens tilbud klart anbefales. Har man børn vil de elske området ude på landet med alle de forskellige dyr og grønne områder - lige udenfor døren. En ferie som oven i købet ligger i den billige ende af skalaen, for Kiermusy har gode tilbud med bl.a. alt inkluderet, hvilket også gælder ubegrænset adgang til alle faciliteterne på stedet, pedalbåde til søen, cykler, fiskeudstyr, en række spil og meget mere.

Fakta om Polen

Hovedstaden i Polen er Warszawa. 

Befolkningstal: Ca. 38 mio.

Areal: Ca. 312.679 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 673 km til Warszawa

Mest besøgte attraktion: Den gamle bydel i Warszawa, Krakow og mange af de andre middelalderbyer med paladser, slotte og borge. Men også naturen omkring de Mauriske Søer er værd at besøge.

Mere information:

Turistinformation: Polen