Sørøvere og andet godtfolk i Dyreparken, Kristiansand
Log ind Log ind
Sørøvere og andet godtfolk i Dyreparken, Kristiansand

Sørøvere og andet godtfolk i Dyreparken, Kristiansand

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Innovasjon Norge

På denne kør-selv ferie i Norge er vi taget til Kristiansand for at opleve Dyreparken med sørøvere, folk og røvere i Kardemomme By og dyrene i Hakkebakkeskoven og meget mere.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Op mod 1 mio. gæster besøger hvert år Norges mest populære forlystelsespark - Dyreparken i Kristiansand i Sydnorge. Udover en omfattende zoologisk have har man her opleve Thorbjørn Egners Univers med bl.a. Folk og røvere i Kardemommeby, Dyrene i Hakkebakkeskoven, Karius og Baktus - men vi møder også Kaptajn Sabeltand skabt af Terje Formoe.

Sørøverhotellet Abra Havn - en gennemført oplevelse

Og her er vi kommet til et virkeligt godt gennemført koncept skabt i et maritimt sørøvermiljø. Her er kanoner, provianttønder og tovværk og på den anden side af Dødningehovedbugten står naturligvis Dødningehovedgrotten - og er man en rigtig sørøver, tør man godt vove sig derind. Alle huse er fint indrettet som ferielejligheder, med alt hvad der er nødvendigt for en familie på fire - TV, gratis internet, te-køkken, opvaskemaskine, køleskab, service etc. Her er fire sovepladser - i faste køjer naturligvis - og så er her en hængekøje, for der er nogle sørøvere, som bare ikke kan sove i en almindelig blød seng.

Maritimt miljø i Abra Havn

Maritimt miljø i Abra Havn

På opdagelse

For de lidt større børn er det spændende at gå på opdagelse og finde forskellige poster. I receptionen fås et kort med en række spørgsmål og så gælder det om at komme rundt i Abra Havn for at finde steder og svarene og tangen som man klipper i kortet med. De voksne må naturligvis meget gerne lege med - og så er der præmie, når opgaven er løst. På Ildprøvepladsen kan man udfordre sin balanceevne - for en rigtig sørøver skal både kunne kravle i tov og balancere på rælingen. Og så er der underholdning og konkurrencer hver aften.

Skattejagt og underholdning for de mindste

Skattejagt og underholdning for de mindste

Skibet Saragossa

Undervejs kommer man også til skibet "Saragossa", der engang var den gamle sørøver Valdemars skib. Valdemar boede her i Abra Havn, men en dag opdagede kaptajn Sabeltand, at hans uerstattelige dolk med kostbare diamanter var væk. Valdemar blev beskyldt for at have stjålet den og selv om han sagde, at han var uskyldig, blev han kastet i det sorte fangehul i Abra Havn. En nat, mens kaptajn Sabeltand og hans mænd var ude på sørøvertogt, lykkedes det for Valdemar at slippe fri og gemme sig på en af øerne i nærheden. Der blev ledt overalt, men ingen kunne finde Valdemar. Valdemars gamle sørøverskib "Saragossa" blev slæbt på land, så han ikke kunne flygte til havs på det. Det hele ender dog med, at man finder den rigtige tyv, så Valdemar bliver benådet og flytter tilbage til Abra Havn. Men Valdemars sørøverskib "Saragossa" står her endnu på land.

Det gamle sørøverskib "Saragossa" står på land

Det gamle sørøverskib "Saragossa" står på land

Kaptajn Sabeltand og Den Sorte Dame

Det er tidlig morgen og vi er alle samlet på Kongens Torv midt i Abra Havn. I horisonten dukker sørøverskibet "Den Sorte Dame" frem og kaptajn Sabeltand og hans sørøvere kommer sejlende ind i Dødningehovedbugten, for at lægge til kaj. Alle skal vi deltage i dagens flaghejsning - og til tops går sørøverflaget med dødningehovedet. Vi kommer alle med ombord og hiv-o-høj, bliver der kommanderet og snart stikker vi til søs og sejler ud på søen og over til Kaptajn Sabeltands Verden, hvor den store morgenmadsbuffet venter. Men - først efter at vi alle har vist, at vi er rigtige, stærke sørøvere. Hele dagen sker der noget i Kaptajn Sabeltands Verden og forestillingerne med bl.a. "Jagten på den Magiske Diamant" slutter først sent om aftenen med et rigtigt sørøverfyrværkeri.

Skibet "Den Sorte Dame" dukker op

Skibet "Den Sorte Dame" dukker op

Pirater i nærheden

På vej tilbage mod Abra Havn holder vi udkik efter andre skibe og pludselig kommer piratskibet "Grevinnen" sejlende i mod os. Det er lidt spøgelsesagtigt og de er vist ude på at gøre os skade. Men kaptajn Sabeltand og alle hans nye sørøvere tager kampen op og der bliver affyret kanoner, så det brager og "Grevinnen" flygter. Vi sætter efter, men skibet forsvinder og kaptajn Sabeltand sejler i stedet til Skatteøen, hvor en kiste fuld af guldmønter hentes ombord, så vi alle sammen kan få del i guldet. Det er den norske forfatter Terje Formoe, som har skabt figuren kaptajn Sabeltand, der er kendt af ethvert norsk barn. Tilbage i Abra Havn kan vi blot konstatere, at vi kom som landkrabber og forlader Abra Havn som ægte sørøvere.

Piratskibet "Grevinnen" dukker op

Piratskibet "Grevinnen" dukker op

Dyrene i Hakkebakkeskoven

I Dyreparken kan man opleve en helt unik version af Dyrene i Hakkebakkeskoven. I stedet for en fast scene, hvor forestillingen vises, bliver vi kørt rundt i skoven i et tog og møder dyrene forskellige steder, hvor handlingerne udspiller sig. Først dukker egernet frem af skoven og hun sørger for at køre toget, hvor vi sidder med siden til køreretningen, så vi kan se ud i det afvekslende terræn. Langt oppe i skoven opdager vi Mikkel Ræv og han er som sædvanlig sulten og ude på jagt, og da han får øje på Klatremusen, vil han have hende til middag. Han sniger sig ind på hende, som imidlertid bringer sig i sikkerhed ved at klatrer op i et træ, hvor Mikkel Ræv ikke kan nå hende. Mikkel Ræv vil bare vente, men Klatremusens sang luller ham i søvn og hun stikker af.

Med tog rundt i Hakkebakkeskoven

Med tog rundt i Hakkebakkeskoven

Hos peberkagebageren

Så kommer toget frem til bagermester Haresus og hans bagerelev, der har bagt peberkager. Peberkagebageren har vist taget fejl af opskriften, for man nyser, når man spiser disse peberkager. Da Mikkel Ræv kommer, vil han have noget at spise - og hvad mod han får? Så kommer Bedstemor Skovmus og vi følger hende hen til Morten Skovmus og de bliver enige om, at skovens dyr ikke skal spise hinanden. Så slutter det hele med, at vi alle kommer med til fødselsdag hos Bamsefar, hvor vi råber hurra for Bamsefar - for han er så sød og rar.

Hos peberkagebageren i Hakkebakkeskoven

Hos peberkagebageren i Hakkebakkeskoven

Koordineret teknik

Bag denne vellykkede forestilling, som engagerer både børn og voksne, er en omfattende teknik. Togene gennem Hakkebakkeskoven kører hvert 20. minut, hvilket stiller store krav til koordineringen af hele arrangementet. Med tre tog i timen og tre hold skuespillere, skal timingen være perfekt, hvorfor skuespillerne løbende er i kontakt med teknikrummet, så alt afvikles inden for den fastsatte tid. Der menes ikke at være et lignende teater noget andet sted i verdenen.

Bamse han har fødselsdag og han er så rar

Bamse han har fødselsdag og han er så rar

Folk og røvere i Kardemomme by

Et andet sted i Dyreparken ligger den festlige Kardemomme by, hvor Politimester Bastian byder os velkommen til en dejlig lille by med rigtige huse. Her kan man som turist faktisk bo midt i Kardemomme by. Man kan naturligvis køre med sporvogn styret af vognstyrer Syversen lige ind til byens centrum, hvor fyrtårnet står og hvor Gamle Tobias bor. Oppe fra tårnet kan man få et fint overblik ud over Kardemomme by. Vi spadserer gennem gaderne og kan nikke genkendende til bagerbutikken, brandstationen og ikke mindst Politistationen med arresten. Men røverne Kasper, Jesper og Jonatan er her ikke! Måske er de ude at røve?

Folk og røvere i Kardemomme By

Folk og røvere i Kardemomme By

Kardemommefesten

Så bliver der indbudt til Kardemommefest på scenen i udkanten af byen, og under politimester Bastians ledelse kommer jonglører og viser deres kunnen. Gamle Tobias sidder blandt publikum og da Politimester Bastian opdager ham, bliver han opfordret til at komme på scenen og synge en sang. Også Frøken Sofie, der har overværet forestillingen, opfordres til at komme på scenen og synge en sang, men hun er vist altid utilfreds - men synger alligevel en lille sang. Flere gange under Kardemommefesten har Barber Sørensen ville spille klarinet og endelig får han lov - og det er han mægtig glad for. Så han danser, mens han spiller sin lystige melodi. Så er det papegøjen fra Amerika, der - under stor munterhed - får lov til at synge hvorfra hun kommer. Pludselig dukker de tre røvere frem - og de lister sig afsted på tå, når de går ud og røver. Politimester Bastian stopper røverne og vil vide hvad de har i sækken - måske en lille gris til løven? Alt bliver noteret i Politimester Bastians bog til senere brug. Til slut kommer alle Kardemomme bys populære beboere frem på scenen for at tage afsked med os.

Politimester Bastian byder velkommen til Kardemommefest

Politimester Bastian byder velkommen til Kardemommefest

Dyreparken med dyr fra Afrika, Asien og Norden

Allerede i 1966 blev den zoologiske del af Dyreparken etableret og er siden løbende blevet udvidet, så Dyreparken i dag har den største zoologiske have i Norge med et internationalt avlssamarbejde med andre zoologiske haver rundt omkring i verden. Hele området er inddelt i temaer - Afrika, Asien, Junglen, Nordisk Vildmark etc. - hvor dyrene lever så tæt på et naturligt miljø som muligt, og alene i denne del af Dyreparken er der nok at se og gøre til mere end en hel dag. Det er naturligvis muligt at høre mere om dyrene, når dyrepasserne fortæller om dem, mens de fodres.

Ørkenræve er bare så kære

Ørkenræve er bare så kære

Savannen

Vi kommer forbi savannen med giraffer, zebraer, strudse og perlehøns - samt ikke mindst elanantiloper, der er verdens største antilope. Et tilløbsstykke er løverne. Her fires en sæk med kød hen over hovederne på løverne som springer flere meter op i vejret og får fat med klørene i sækken. Hængende - kun i klørene - svævende i luften, kan løven gnave hul på sækken, hvilket er imponerende. Sikke kræfter de har! Også den smukke gepard har er stort område at boltre sig på, ligesom mange af de andre afrikanske dyr.

Giraf på savannen i Dyreparken

Giraf på savannen i Dyreparken

Dyr fra andre verdensdele

I Asien-området er her både orangutanger og tigere, men her er også mange andre dyr fra andre verdensdele - i alt mere end 700 dyr fordelt på 140 forskellige arter.

Anlæg med orangutang

Anlæg med orangutang

Nordisk Vildmark

Et stort område er reserveret til de nordiske dyr - skoven konge elgen er her, ulv, jærv, ræv, los, odder samt ugler - så der er nok at spejde efter i Dyreparken i Kristiansand.

Polarræv

Polarræv

Fakta om Norge

Hovedstaden i Norge er Oslo.   

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.  

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Turistinformation: Norge