Thomas Sørensen
Rejseskribent
Når skituren går opad i kuperet terræn, er skifællen en god ven at have ved hånden. Du bliver uden besvær i stand til at forcere bakker du ellers skal bruge mange sildebenskræfter på at komme op ad. Skifællen er en pels eller syntetisk stof, som er monteret med en selvklæbende lim og når skifællen sættes på skien, giver den ekstrem god kontakt til sneen. Du kan gå lige op uden brug af "sildeben". Ja faktisk er det "forbudt" at gå "sildeben" med skifællerne på, da de kan skride af, når skiene sættes på skrå.
Når du anskaffer dig skifællen, skal du sikre dig at bredden på skifællen passer til dine ski. De fleste skifæller fås i 200 cm. længde og forrest har de et metalbeslag, som du sætter på spidsen af skien, medens du selv må afrunde bagenden ved at klippe den til med en saks. Nogle skifæller har en hægte til montering bagerst på skiene og kan derfor justeres i længden, så den passer til de aktuelle ski. Er skifællerne for lange til dine ski (og du ikke ønsker at afkorte skifællerne), kan du bøje "overskydende" pels, så den ligger bagerst på overkanten af skiene. Skifællen pakkes f.eks. således at bageste halvdel bukkes og klistres sammen til midtes af skifællen. Herefter gentages dette for forreste del og skifællen rulles sammen og puttes i pose.
Skifællen vejer og fylder ikke meget og er let at montere
Med skifæller kan du gå lige op ad meget stejle skråninger. Men også i normalt fjeldterræn kan du have glæde af skifællerne. Er stigningerne korte eller knapt så stejle, lønner det sig at gå med normal smøring. Trækker du en punk efter dig, opdager du hurtigt hvilken hjælp skifællen giver dig.
Når du er ude i terrænet og skal montere skifællerne, er det vigtigt at undersiden af skien er fri for sne og is. Sørg for at skrabe sne og is af og gnid efter med en tør hånd/vante, så limfladen på skifællen får godt fæste. Det gør ikke noget at der er smøring på skien. Start med at montere skifællen for oven og tryk den så fast med hånden efterhånden som den monteres. Når du har monteret halvdelen af fællen "åbnes" nederste del af skifællen og den monteres tilsvarende. Er skifællen kortere end din ski, betyder det ikke så meget – blot den er ca. 30 cm fra din trædeflade. Er fællen for lang, bøjer du den op på den rengjorte overflade bagerst på skien. Sørg for at skifællen slutter tæt til skien i hele skifællens længde. Kommer der først sne ind mellem skifællen og skien slipper limen og du får ingen nytte af skifællen. Du kan også glide nedad med skifællerne på, hvilket giver en vis bremse på skiene. Er du skrap til nedkørsler, kan du naturligvis afmontere skifællerne. Når skifællen tages af, er det vigtigt at folde dem, således at limen dækkes. Herved undgår du at alt bliver klistret til og at der kommer fnug og urenheder på limen. Nogle bruger det trick, at klemme de to skifæller sammen - lim mod lim.
Når du kommer hjem fra skituren skal du hænge den åbne skifælle til tørre. Limen udtørrer ikke. Når stofsiden er tør pakkes skifællerne som beskrevet.
Limen varer ikke evigt. Det er derfor nødvendigt en gang i mellem at rense limfladen og smøre ny lim på, hvilket gøres bedst med en kniv - som at smøre et stykke brød!
Skifællerne er monteret og sidder korrekt
Skifæller af mohair giver dig et bedre glid og samtidig et bedre fæste end de billigere skifæller i nylon. Blot skal mohair altid tørres ekstra godt efter brug, ellers kan de rådne. Skifæller med et mix af nylon og mohair giver dig et dårligt fæste og giver samtidig lyd fra sig, når du løber. Skifæller i ren mohair er lidt dyrere. Forhør dig i specialforretninger for skiudstyr.
Skifællerne monteres før opstigningen begynder