Mere end blot skiture på Hindsæter i Jotunheimen, Norge
Log ind Log ind
Mere end blot skiture på Hindsæter i Jotunheimen

Mere end blot skiture på Hindsæter i Jotunheimen

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Hindsæter Fjellhotell

På denne vinterferie i Norge hvor vi bor på Hindsæter skal vi - udover løbe langrend - også vandre med snesko.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Sneskotur til Stuttgongkampen

Hvis du ikke allerede har prøvet det, så er muligheden her. En tur på snesko. Du kan leje snesko og vandre på steder, hvor det er vanskeligt eller umuligt at komme frem på ski f.eks. gå en tur op langs en af slugterne Store Hinde eller du kan komme med på en guidet tur. Vi valgte det sidste. Karola, der er medejer af Hindsæter, instruerer os i hvorledes de moderne, meget lette snesko er indrettet og hvorledes de spændes på vore vandrestøvler/skistøvler. Påklædningen er i øvrigt som på en skitur.

Vi går ned over broen ved Stuttgongfossen, der selv ved vintertide har vandet brusende under sig. Her er store udhulinger som sten og vand gennem årtusinders slibning har skabt.
Vi fortsætter op gennem skoven i dyb sne. Selv om sneen her er mere end 80 cm dyb synker vi blot ca. 15-20 cm ned og står så fast. Vi får prøvet lidt af hvert. Bl.a. at klatre over væltede træstammer med snesko på og forcere klippestykker. Men grebet fra sneskoene er fast og vi kommer alle fint igennem

Moderne snesko kan lejes fos Hindsæter

Moderne snesko kan lejes fos Hindsæter

På vindblæst højfjeld

Så passerer vi Gammelsæter - en privatejet hytte - fortsætter op på skiløjpen gennem birkeskoven indtil vi er over den - ude på højfjeldet. Ude af skoven står en frisk vind med isnende kulde os i ansigtet, så det bliver nødvendigt at tage hætterne på anorakkerne op over hoved og få ekstra luffer på. Karola spørger om alle har mod på at fortsætte - og det har vi naturligvis.
På sneskoene der går foran mig er der med sprittuds skrevet Upptur - og nu ved jeg hvorfor. Det går opad. Direkte opad. Så stejlt at jeg ikke ville kunne gøre det på ski - selv med skifæller under. Dejligt at mærke hvorledes "kloen" under skiskoen sikrer mig godt fæste. Vi tager retning mod den første kant på Stuttgongkampen og da vi når et godt stykke op på fjeldet, er det tid til frokost, netop som solen bryder gennem skylaget.

På snesko mod toppen af Stuttgongkampen

På snesko mod toppen af Stuttgongkampen

Helt på toppen

Så fortsætter vi opad - med lidt leg undervejs. Da vi når fjeldryggen og kan se ned til Hindsæter langt under os, har vi kun nogle få hundrede meter fra at nå toppen. Selv om vinden er frisk, er vi så tæt ved målet, at alle beslutter sig for at traske det sidste stykke med op. På toppen samles vi ved varden, 1.418 moh. Vi gjorde det.

Vi gjorde det - og står på toppen af Stuttgongkampen

Vi gjorde det - og står på toppen af Stuttgongkampen

Den første i Verden

Blot ærgerligt at det ikke er helt klart i vejret. Men sådan er det at færdes i fjeldene. En af pigerne har slæbt sit snowboard med på toppen og vil nu som den første nogensinde stå på snowboard ned fra Stuttgongkampen. Vi andre går lidt ned og venter på hende og så kommer hun med sneskoene fastspændt på ryggen susende i store bløde S-sving nedover i den bløde sne. Visse steder stikker sten op gennem sneen, men hun er rutineret og styrer elegant uden om og finder vejen ned gennem den dybe sne. Og det går hurtigt. Før vi for set os om, er hun forsvundet ned ad fjeldet. Da vi når skoven, sidder hun og venter på os, inden hun glider videre nedad gennem det smalle spor i birkeskoven og vi ser hende ikke mere på før vi er tilbage på Hindsæter.

Nedtur på snowboard i uberørt sne

Nedtur på snowboard i uberørt sne

Nedenfor kan læse rejseartiklen om Familieferie på Hindsæter.

Fakta om Norge

Hovedstaden i Norge er Oslo.   

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.  

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Turistinformation: Norge