Hvordan fungerer selvbetjente fjeldhytter i Norge?
Log ind Log ind
Hvordan fungerer selvbetjente fjeldhytter i Norge?

Hvordan fungerer selvbetjente fjeldhytter i Norge?

Som det eneste land i verden har Norge et helt unikt system af selvbetjente hytter. Her sørger du selv for at betjene dig, for derefter at efterlade hytten i samme stand, som du fandt den. Som medlem af Den norske Turistforening (DNT) har du adgang til hytterne og status som medejer, men også en forpligtelse til at være med til at holde hytterne i orden til de næste, der kommer.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Hytter uden fast betjening

Ca. 300 af DNTs 340 hytter er uden fast betjening. Du skal ikke være medlem af foreningen for at få adgang til hytterne, men blot følges med én der er. Overnatningen bliver billigere, hvis du er medlem, så det kan betale sig, hvis du er af sted i bare een uge. Husk som minimum at tage lagenpose med. Men det er en god ide at tage sovepose og eventuel liggeunderlag med. I højsæson kan der være fyldt godt op og du skal måske ligge på gulvet. Samtidigt øger sovepose/liggeunderlag sikkerheden på vandreturen ude på fjeldet, hvis du skal overnatte udendørs.

Sprongdalshytten i Breheimen er en selvbetjent hytte

Sprongdalshytten i Breheimen er en selvbetjent hytte

Man tager fra depotet og registrerer det

Vær opmærksom på at der i forbindelse med betjente hytter kan være afsnit, der er selvbetjente. Når den betjente del er åben, er den selvbetjente lukket. Undersøg det før du tager af sted, så du ikke bliver overrasket. Der er forskel på selvbetjente og ubetjente hytte. Ubetjente hytter har ikke proviant. Tjek før du tager på tur og planlæg derefter. På de selvbetjente hytter finder du som regel tørkost, kaffe, køkkenudstyr, brænde, køjesenge/madrasser og tæpper. Forvent ikke en større gastronomisk oplevelse. Det vigtigste er at blive mæt. Dette system er et godt supplement til allemandsretten, hvor du telter i det fri.

Udvalg af madvarer i selvbetjent hytte

Udvalg af madvarer i selvbetjent hytte

Du kan i øvrigt læse et forslag til pakkeliste til en hyttetur her.

Fakta om Norge

Hovedstaden i Norge er Oslo.   

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.  

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Turistinformation: Norge