Endagskajaktur til gletsjeren på Styggevatten ved Nigaardsbreen
Log ind Log ind
Endagskajaktur til gletsjeren på Styggevatten ved Nigaardsbreen

Endagskajaktur til gletsjeren på Styggevatten ved Nigaardsbreen

Du behøver ikke egen kajak eller erfaring for at få en naturoplevelse af de helt store.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

En tur til Nigaardsbreen

Det er svært at vælge, men vi beslutter os for en tur til Nigaardsbreen, der er en sidebræ til Jostedalsbræen, som er Nordeuropas største gletsjer.
På Breheimsenteret tilmelder vi os en hel dags kajaktur på Styggevatten, hvor vi skal helt op til Austdalsbræen – en anden af Jostedalsbreen mange sidebræer.
Andy, vores new zealandske guide, får hurtigt givet instruktion, og før vi ved af det, glider vi gennem det smukkeste turkisgrønne gletsjervand. 

Lydløst og graciøst

Lydløst og graciøst skærer kølen sig gennem det iskolde vand. Vi padler kun 10 meter fra land for vandet er 2-3 grader koldt, og det svømmer man ikke langt i. 
Efter en times god motion for armene padler vi rundt om en pynt og forkanten af den imponerende gletsjer dukker op. Vi er helt tomme for ord. Det er bare så flot.

Vi stopper ca. 300 fra selve gletsjerkanten

Vi stopper ca. 300 fra selve gletsjerkanten, fordi den hele tiden kælver. De store isblokke brækker af med kæmpe brag og skaber op til meterhøje dønninger. 
Men med sikkerhedsafstanden kan vi sidde og nyde synet af gletsjeren og de store isbjerge glide forbi. Naturens egen kunst er ganske enkelt imponerende. 

Udsigt til hele Austdalsbreen

Turen afsluttes på land, hvor vi spiser frokost et stykke oppe på fjeldet med udsigt til hele Austdalsbreen og en stor del af Jostedalsbreen.
Uforglemmeligt.
Med trætte arme returnerer vi til campingpladsen og vores campingvogn. 
Alt er pakket hjemmefra, der er mad i køleskabet, sengen er redt, så det er som at komme hjem til sig selv bare på lidt mindre plads.
Vi vælger dog den lette løsning og smutter i restauranten og får et godt solidt måltid mad, inden vi ryger på hovedet i seng. Trætte - men man sover godt med billederne af smuk natur på nethinden.

Faktaboks

Lærdal Ferie og Fritidspark er en særdeles hyggelig campingplads flot beliggende lige ned til Lærdalsfjorden / Sognefjorden. Meget flotte hytter udlejes på pladsen.
Udenfor sæsonen kan du spare penge ved at betale med Camping Cheque.

Ture der kan anbefales:
Aurlandvejen over fjeldet til Flåm. Tag Lærdalstunnellen tilbage. Det er verdens længste tunnel på 24,5 km. Gratis og et imponerende bygningsværk.
- 8 km vandretur til Vettisfossen. Nordeuropas højeste vandfald – 375 meter. Husk praktisk fodtøj.
- Kør op til Nigaardsbræen en sidegletsjer til Jostedalsbræen. 
Kajakturen tager en hel dag og alle kan deltage.