Campingrejse til Nordkap 3/4: Alta til Nordkap
Log ind Log ind
Campingrejse til Nordkap 3/4: Alta til Nordkap

Campingrejse til Nordkap 3/4: Alta til Nordkap

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Cabby og Isabella

Vi hægter igen campingvognen på krogen for at køre det sidste stykke fra Alta til Nordkap. Vi er langt mod nord og det ses på naturen. Terrænet er kuperet uden at der er tale om decideret bjergkørsel.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Ankomst til øen Magerøya

Renerne bemærker os knapt nok, de har travlt med at guffe så meget lav og mos i sig som muligt. Før de ved af det, er det igen vinter. Hver gang vi kører over et bakkedrag eller ind i en ny fjord bliver vi igen imponeret over hvor storslået her er, og hvor små vi er. Som timerne går, nærmer vi os rejsens endestation - Nordkap. Sidste etape går gennem de mange tunneller og ikke mindst den sidste Nordkapstunnel, der er 6.875 meter lang og åbnede i 1999, så øen Magerøya blev forbundet til resten af Norge.

Nordkapp Camping ved Honningsvåg

Vi ankommer til byen Honningsvåg der er en af verdens nordligst beliggende byer og i udkanten af byen ligger campingpladsen Nordkapp Camping, der mest af alt minder om en asfalteret holdeplads med tilhørende toilet- og badefaciliteter. Her er også en lille butik med det mest nødvendige - mest på dåse eller på anden måde langtidsholdbart. Det bedste ved campingpladsen er dens beliggenhed.

Knivskjellsodden - Europas virkelige nordlige punkt

Der er en oplevelse på øen Magerøya, som vi har planlagt hjemmefra og som i den grad er målet for hele vores rejse -en vandretur til Knivskjellsodden, der er Europas nordligste punkt. Det er ikke Nordkap - og ja, du læste rigtigt. 200.000 turister besøger hvert år Nordkap med illusionen om at have stået på Europas nordligste punkt. Det har de faktisk ikke. Knivskjellsodden ligger ca. 1,5 kilometer længere mod nord og den eneste måde man kan kommer dertil er ved at vandre de 9 kilometer hver vej, der er fra parkeringspladsen til spidsen af denne landstange. 
Her er tale om let vandring det meste af vejen og afsætter man otte timer til turen, er man på den sikre side. 

Heldige med vejret

Vi lægger ud tidligt om morgenen i støvregn og diset vejr, hvor vi er spændte på om vi overhoved vil kunne se, hvor vi går. De sidste to timer går vi hele tiden med udsigt til Nordkapsplateauet, der også i dag er indhyllet i skyer. Vi er i den grad heldige med vejret og nyder hvert eneste skridt, der bringer os tættere og tættere på målet. Og endelig er vi der - efter 5½ times vandring.

Fulgesafari og kongekrabber ved Gjesvær

På øen Magerøya ligger byen Gjesvær, et lille fiskeleje med 120 indbyggere. Om vinteren er her utrolig barskt, men om sommeren valfarter mange hertil for at komme på fulgesafari. Det skal vi også i dag. Vi kommer meget tæt på sælerne, der bare bliver mere nysgerrige af vores tilstedeværelse. Vi bliver også tilbudt at komme med ud og fange kongekrabber - og det siger vi ikke nej til. På vandet er her 120 meter dybt, så det tager noget tid at hive nettene op. Jo mere vi trækken i rebet, des mere stiger spændingen og heldigvis er der fangst. Middagen er hjemme. 
Kongekrabberne betragtes som et skadedyr, fordi den spiser alt på sin vej. Med andre ord skal der bare fanges så mange som muligt!

Hornvika - Nordkap som i gamle dage

Alle der ville besøge Nordkap før 1956, hvor vejen blev anlagt, kom hertil via søvejen. Bådbroen er ikke meget værd mere så vi bliver sejlet det sidste stykke med robåd. I gamle dage var det primært konger og andre prominente, der kom her. Bl.a. den svenske konge, der var her i 1873 og kongen af Thailand i 1907 De blev sat i land her ved Hornvika og gik herfra 307 meter op til selve Nordkapsplateauet. 
Vi vil gøre nøjagtigt det samme. Hornvika er et ubeskriveligt sted. Det gamle røde hus og den faldefærdige anløbsbro er et stykke historie. Man mærker atmosfære her i samme øjeblik som man træder i land. Her kan man også skive i den norske turistforenings lille bog. 

Stejl men kort vandretur

Der er kun 300 meter op ad den smalle og stejle sti, hvor man skal passe god på. Flere steder ligger der reb, så man kan holde fast. Heldigvis er sneen helt væk. Børnene klarer turen utrolig fint. De begynder at have en del erfaringer og så synes de frem for alt, at det er sjovt. De fleste drikker champagne på Nordkap, men jeg tror, vi skal have varm kakao, for her er kun fem grader varmt på denne (såkaldte) sommeraften. 

Nordkap sammen med alle andre

Det er højsæson og det føles som om her er tusindvis af mennesker (200.000 pr. år) og de skal alle sammen nå det samme inde i Nordkapphallen, der et attraktivt sted, så man undgår det barske vejr udenfor. Har man tid, kan det anbefales at tage herud om formiddagen. Husk varmt tøj, for her er som oftest bidende koldt. Det er der også i dag - men ingen midnatssol. Det er nu femte gang vi er og vi har kun set midnatssol én gang.
Har man tid os interesse i det, kan man også besøge:
- Monumentet for Jordens Børn, der står lige uden for bygningen
- Grotten bar – nyd f.eks. champagne og kaviar
- Kapellet og brudesuiten
- Souvenirbutikken - og evt. få et diplom med hjem.

Tag dig god tid

Vi er nået til vendepunktet på vores lange rejse og de mange dage på Magerøya sætter vi stor pris på, for her er så unikt. Det er synd at køre så langt "bare" for at tage et foto ved den verdenskendte globus. Vi vil særlig huske turen for alle de unikke naturoplevelser, her er. Vores allerbedste råd til dig, hvis du en vil køre denne storslåede tur, er tid - tid og atter tid. Alt under tre uger er synd og skam!

Rejselog

Etape 8:
Alta - Honningsvåg: 180 km = tre timer
Campingplads: Nordkapp Camping

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Fakta om Nordkap, Norge

Nordkap, der ligger på øen Magerøya, går for at være Europas nordligste punkt. Stedet besøges af ca. 200.000 hvert år (primært i juni). Europas nordligste punkt er Knivskjellsodden, der ligger 1,6 km længere mod nord. Der er 18 km vandring tur/retur.   

Forslag til ruter (fra KBH):
Sverige - Finland:
E4 via Stockholm - ca. 2300 km

Sverige:
E45 (Indlandsvejen Sverige) - ca. 2500 km

Norge:
E6 via Oslo - 2700 km
De fleste anbefaler at køre op gennem Norge, så du har solen i ryggen.

Vores rute inkl. Senja og Vardø
Vi kørte op gennem Norge E6, hjem gennem Sverige E4 - 6350 km i alt.

Praktiske rejsetips: Nordkaps-tunellen på ca. 6,7 km er gratis, men bemærk, der er andre betalingsveje i Norge. Flere af dem kan betales med en Autopass. 
Myggebalsam/spray anbefales at købe i Norge eller Sverige.

Bedste årstid er mellem juni og september. Langt de fleste kører i juni for at ramme Nordkap til Sankt Hans, så du kan med fordel rejse senere på året. Der er nord for Polarcirklen midnatssol fra april til august – ca. 76 dage. Jo længere mod nord, jo mere midnatssol.

Mest besøgte attraktioner: Lillehammer, Ringebu Stavkirke, Dovre Fjell, Trondheim, Mo i Rana, Saltfjeldet, Salstrumen, Storfjord, Alta, Honningsvåg, Gjesvær, Skarvåg, Knivskjellsodden og Nordkap.

Mere information:

Turistinformation: Norge

FerryPay kan bruges til færger, hvis du vælger at køre ude langs kysten - Kystriksvejen.

Turistinformation: Nordkap

Rejs til Nordkap i bus