Campingrejse til Nordkap 2/4: Mo i Rana til Alta
Log ind Log ind
Campingrejse til Nordkap 2/4:  Mo i Rana til Alta

Campingrejse til Nordkap 2/4: Mo i Rana til Alta

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Cabby og Isabella

På vores rejse videre nord på ankommer vi ca. 80 km nord for Mo i Rana til Saltfjeldet og et af pejlemærkerne på hele turen på rejsen mod Nordkap i Nordnorge.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Over Saltfjeldet og Polarcirklen

Midt i dette golde og øde landskab krydser vi Polarcirklen og det kræver naturligvis et lille stop. Polarcirklen flytter sig fra år til år, men det gør Polarcirkelcenteret ikke og på den måde kan man kalde det for lidt af en turistfælde. Der er en enorm souvenirbutik med cafe og biograf. Det er faktisk udenfor der er mest at se og opleve, fordi der mindesmærker for jugoslavere og russere, der mistede livet under 2. verdenskrig.

Stensætninger

Går man lidt ud på fjeldet er der også flere steder med menneskeskabte stensætninger, der hele tiden ændrer form. Det er på sin plads at sætte sit eget præg ved at lægge en sten.

Fantastisk rejse gennem storslået natur

En stor del af denne rejse er at køre fra sted til sted. Med vores lille hus på hjul har vi alt med og kan stoppe, når vi vil. Det er rejsen op gennem Norge mere oplagt til end mange andre steder i Europa. Og her er uendeligt meget at se i den storslåede natur, hvor vi bare er en lille brik i det åbne landskab. På disse kanter er det naturen, der bestemmer og både elge og rener er en naturlig del af den. Dem er der gode chancer for at se og flere steder kan man også parkere og nyde de prægtige dyr. Vi fornemmer klart, at vi nu er langt mod nord, selv om der stadig er meget langt til Nordkap.

Saltstraumen - Verdens stærkeste tidevandsstrøm

Næste stop på turen er i byen Fauske, hvor vi tjekker ind på Lundhøgda Camping. Den ligger utrolig flot med en imponerende udsigt ud over fjorden og vi skal ikke bruge andet end strøm.
Fauske bruger vi som udgangspunkt for endnu en oplevelse på rejsen. Under en times kørsel herfra ligger Saltstraumen - verdens stærkeste tidevandsstrøm. Dette sted har vi besøgt tidligere, men har altid kun oplevet de enorme tidevandskræfter fra landsiden. Det skal vi ikke denne gang. Før vi ved af det, sejler vi i fuld fart i speedbåd under Saltstraumen broen. Det er en fuldstændig vild oplevelse og børnene er ellevilde. Vi fornemmer klart de enorme naturkræfter som er på spil og det er helt specielt at være så tæt på.

Saltstraumen er utrolig

Her ved Saltstraumen har der levet mennesker i mere end 10.000 år og stedet er da også omgivet af nærmest magisk energi. 400 mio. m3 vand presses ind gennem strædet der blot er 150 meter bredt. Det sker fire gange i døgnet og omregnes mængden af vand til menneskekroppe på ca. 70 liter, svarer det til at hele Norges befolkning presses igennem på 19,6 sekunder! Endnu et møde med Norges imponerende natur, der er både voldsom og stort på samme tid. Vi er godt på vej på vores lange rejse mod Nordkap og for hver dag der går, bliver vi mere og mere imponeret over Norges mangfoldighed.

Mange veje til Nordkap - Norge og camping slår alt

Der kan være mange måder at rejse til Nordkap på, men spørger du mig er camping helt perfekt. Ikke på grund af campingpladserne, fordi de er ikke noget særligt, men fordi det at rejse med huset på krogen er perfekt. Vi kan stoppe præcis, når vi ønsker det og der er mange steder, hvor der er gode grunde til det. Op gennem Norge slår alt, fordi der hele tiden er noget at se. Man skal bare have en masse tid med i bagagen.

Velkommen til sameland

Vi er kommet til sameland og mange af samerne står langs vejen med deres boder. Selv om det er turistet og man skal se sig for, hvis man vil handle - fordi nogle af tingene kan være Made in China - så er det alligevel en del af rejsen at besøge disse boder.
Er man ude efter samehåndværk, skal man se sig godt for og alternativ vente til man kommer til samebyer som Alta, Karasjok eller Kautokeino.

Samebyen Alta

Næste stop på turen er netop samebyen Alta, hvor vi tjekker in på NAF Alta Strand Camping og Apartment, der er en trestjernet campingplads ca. fem km fra Alta centrum.
Pladsen er meget grøn og man bor på en stor græsplæne midt på pladsen. Man bestemmer selv hvor man vil holde og der er ikke langt til faciliteterne, der både er rene og opvarmede.
I receptionen er der brochurer og en meget lille butik.

6.500 år gamle helleristninger

Alta er et utroligt spændende område, hvor man sagtens kan bruge lang tid. Byen ligger ved Alta elvens udløb i Alta fjorden. Her har boet mennesker i mere end 6.500 år og i 1972 gjorde man et værdifuldt fund af helleristninger. Der er fundet over 5000 stenbilleder og mange af disse kan opleves på frilandsmuseum Hjemmeluft fire km uden for Alta. Stedet blev optaget på UNESCOS verdensarvsliste i 1985.

Finnmarken - midnatssolens land

Mange drømmer om midnatssol på Nordkap, men faktum er, at kun ganske få er så heldige at opleve det med mindre man bliver her en hel uge.
Det er ofte overskyet, blæsende og koldt. Så nyd midnatssolen, så snart du ser den første gang. Det er jo længe lyst, når man krydser Polarcirklen og derfra bliver nætterne lysere og lysere.
Åbn en flaske vin og hold kæresten i hånden og nyd endnu en stor og usædvanlig naturoplevelse.

Alta Canyon - Nordeuropas største kløft

Vi bliver et par dage i Alta for at udforske Alta Canyon. Det er endnu et stykke pragteksemplar af norsk natur. Alta Canyon er skabt af Alta Elven, der gennem mio. af år har skabt denne ca. 600 meter dybe kløft. Tag bilen med og kør på vejen på den nordlige side af Alta Canyon. Når man kommer næsten ud til elkraftværket, kan man parkere bilen og gå i området. Vi vandrer på en af de mange afmærkede ruter. Man behøver ikke gå så langt for at få udsigten eller komme ned til elven.
Med endnu en storslået naturoplevelse på vores rejse, er det blevet tid til at hægte campingvognen på krogen og køre det sidste stykke til Nordkap. Der er kun 250 km igen.

Rejselog

Etape 5
Mo i Rana - Fauske: 180 km = tre timer
Campingplads: Lundhøgda Camping og Cafe A/S

Etape 6:
Fauske – Narvik: 250 km + sejltur = syv timer
Campingplads: NAF Narvik Camping

Etape 7:
Narvik – Alta: 520 km km = ni timer
Campingplads: NAF Alta Strand Camping og Apartment

Tips:
Du skal regne med en gennemsnitsfart på ca. 60 km/t pga. trafik og veje. Timerne ovenfor er inkl. pauser, men ikke oplevelser på vejen. Det er flere steder muligt at holde med bil og campingvogn, hvis ikke man er kommet frem til campingpladsen.

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Fakta om Nordkap, Norge

Nordkap, der ligger på øen Magerøya, går for at være Europas nordligste punkt. Stedet besøges af ca. 200.000 hvert år (primært i juni). Europas nordligste punkt er Knivskjellsodden, der ligger 1,6 km længere mod nord. Der er 18 km vandring tur/retur.   

Forslag til ruter (fra KBH):
Sverige - Finland:
E4 via Stockholm - ca. 2300 km

Sverige:
E45 (Indlandsvejen Sverige) - ca. 2500 km

Norge:
E6 via Oslo - 2700 km
De fleste anbefaler at køre op gennem Norge, så du har solen i ryggen.

Vores rute inkl. Senja og Vardø
Vi kørte op gennem Norge E6, hjem gennem Sverige E4 - 6350 km i alt.

Praktiske rejsetips: Nordkaps-tunellen på ca. 6,7 km er gratis, men bemærk, der er andre betalingsveje i Norge. Flere af dem kan betales med en Autopass. 
Myggebalsam/spray anbefales at købe i Norge eller Sverige.

Bedste årstid er mellem juni og september. Langt de fleste kører i juni for at ramme Nordkap til Sankt Hans, så du kan med fordel rejse senere på året. Der er nord for Polarcirklen midnatssol fra april til august – ca. 76 dage. Jo længere mod nord, jo mere midnatssol.

Mest besøgte attraktioner: Lillehammer, Ringebu Stavkirke, Dovre Fjell, Trondheim, Mo i Rana, Saltfjeldet, Salstrumen, Storfjord, Alta, Honningsvåg, Gjesvær, Skarvåg, Knivskjellsodden og Nordkap.

Mere information:

Turistinformation: Norge

FerryPay kan bruges til færger, hvis du vælger at køre ude langs kysten - Kystriksvejen.

Turistinformation: Nordkap

Rejs til Nordkap i bus