Vinruten i Franciacorta, Lombardiet, Norditalien
Log ind Log ind
Vinruten i Franciacorta, Lombardiet

Vinruten i Franciacorta, Lombardiet

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Den italienske stats turistråd

Mellem byen Brescia og søen Iseo i Norditalien ligger vindistriktet Franciacorta, der bl.a. producerer mousserende vine i verdensklasse - også med navnet Franciacorta.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Mere end 90 forskellige vingårde

Vi har besøgt en række byer i Lombardiet, Crema, Cremona, Mantova samt Brescia og kører nu nordpå i et mere kuperet landskab gennem små landsbyer og forbi skrånende vinmarker mod søen Iseo. Det milde klima og de specielle jordbundsforhold mellem de sydlige alper og lavlandet på Posletten har vinproducenterne i Franciacorta formået at udnytte, så det er blevet muligt at fremstille Italiens bedste mousserende hvidvine. Vinruten, La Strada del Vino Franciacorta, der sommeren igennem tiltrækker cyklister fra nær og fjern, snor sig ca. 80 km. gennem et smukt landskab og her er nok at tage fat på. Mellem vinmarkerne står smukke gamle huse og slotte som fortjener at blive set og besøgt. Vinruten tilbyder overnatning på hoteller, gamle villaer (vingårde) samt bondegårde og her er et utal af restauranter og sågar to vinmuseer. Distriktets produktion af velkendte røde og hvide vine samt de mousserende vine udgør en meget vigtig rolle i egnens økonomi. Mere end 90 forskellige vingårde findes her i området og ca. 40-50 producenter er gået sammen i et kooperativ med markedsføring af deres vine og vinruten, og står parate til at lade os smage på deres produkter.

Ældre presse i træ

Ældre presse i træ

Barone Pizzini vingård

I landsbyen Temoline besøger vi en af de ældste vingårde i Franciacorta, Baron Pizzini, grundlagt i 1870, der lige siden har spillet en central rolle i udviklingen af hele vinkulturen i området - herunder indførelsen af økologisk vinavl. Denne præmierede vingård benytter "organisk vinkultur", hvilket betyder at der ikke anvendes kemikalier eller syntetiske pesticider på vinmarkerne, der alene får tilført organisk materiale som gødning. Vingården dyrker i dette område vin på 50 hektar, men Barone Pezzini er også repræsenteret i andre egne af Italien – Maremma, Castelli di Jesi og Salento og ejer i alt 160 hektar vinmarker. Det er således en ganske betydelig vingård vi besøger. I en helt moderne bygning - uden den fjerneste romantik - ser vi et supermoderne produktionsanlæg og hører om hvorledes de håndplukkede druer bliver behandlet til den færdige, herlige mousserende vin. Dette ses også ved et besøg i vinkælderen 10 meter under jorden, hvor tusindvis af flasker står med bunden i vejret og bare venter på at blive drikkemodne. De fineste vine står i fire år til eftergæring og bundfældning! Den populære mousserende vin Franciacorta er fremstillet som en ægte champagne - i modsætning den nok så berømte og noget billigere spumante - men det er naturligvis kun mousserende vin fra det franske vindistrikt Champagne, der må benytte navnet "Champagne".

Mousserende vine ved Baron Pizzini vingård på Vinruten Franciacorta

Mousserende vine ved Baron Pizzini vingård på Vinruten Franciacorta

Mousserende vin går til det hele

I den nærliggende hovedbygning, der udover restaurant også har et større udsalg af vinene, smager vi et udvalg af disse mousserende vine under en traditionel lombardisk frokost. Vi smager tre af stedets mousserende vine:
Brut Franciacorta OOCG fremstillet på Chardonnay med 24 måneders gæring på flaske - en elegant vin med krop og smag af blomster og moden frugt. (prisniveau 18€)
Satén Franciacorta DOCG fremstillet på Chardonnay med 36 måneders gæring på flaske – også en fin vin med sang af blomster og en anelse citrus - men er ikke prisforskellen på 8 euro værd efter mine smagsløg. (prisniveau 26€) 
Bagnadore Brut Nature Franciacorta DOCG Millesimato. Denne er fremstillet på 50 pct. Pinot Nero og 50 pct. Chardonnay med 48 måneders gæring på flaske og er stedets topvin med en kompleks fylde af moden frugt, gær og krydderurter. (prisniveau 30€)
Vil man have rigtig lækker mad og excellente mousserende vine hertil, kan et besøg på vingården Barone Pizzini varmt anbefales.

Lækker italiensk mad

Lækker italiensk mad

Vinrutens klostre

Vi kører lidt væk fra selve vinruten for at besøge et af de fineste klostre San Pietro i Lamosa med rødder tilbage til det 11. århundrede. Fra klosteret er der en prægtig udsigt over de lavtliggende moseområder længere fremme. Hvad den lille klosterkirke ikke har i størrelse, har den til gengæld i fresker. Stedet var i middelalderen blandt de kirker pilgrimme besøgte på deres rute fra Alperne og ned til Brescia. Fra 1536 tilhørte klosteret benediktiner-søstrene indtil 1600-tallets undertrykkelse, hvorefter det kom i privat eje. Senere overtog kommunen stedet og i de senere år har foreningen "Klosterets venner" genopbygget klosteret. De renoverede fresker, hvoraf mange er beskadiget for altid, ses overalt på vægge, buer og lofter.

Klostret San Pietro i Lamosa

Klostret San Pietro i Lamosa

Iseo-søen

Vi er kommet frem til Italiens 4. største sø Iseo, der lige som de øvrige søer i det nordligste Italien er skabt af gletsjere i forrige istider. Søen ligger 185 moh. og dækker 62 kvadratkilometer med en dybde på op til 215 meter. I søen ligger øen Monte Isola, der rejser sig 400 meter over det krystalklare vand og er den største ø af sin art i Europa. Her bor ca. 1800 indbyggere som erhverver sig ved fremstilling af sejlbåde og sejlsportsudstyr. Biltransport er ikke tilladt på øen, men det er muligt at leje cykler eller man kan benytte de rige muligheder for at vandre.

Søen Lago Iseo i Lombardiet

Søen Lago Iseo i Lombardiet

Byen Iseo

På søens sydøstlige hjørne kommer vi til byen Iseo, hvor der på torvet ses en statue af frihedskæmperen Giuseppe Garibaldi. Han var med til at samle Italien til et helt rige i midten af 1800-tallet.

Frihedskæmperen Giuseppe Garibaldi der samlede Italien

Frihedskæmperen Giuseppe Garibaldi der samlede Italien

Vi spadserer gennem byen og kan på flere huse se fresker tilbage fra 1400-tallet - om end noget medtaget af vind og vejr. Byens gågade bugner af forretninger med hjemmelavede specialiteter, moderne tøjdesign samt guld og sølv butikker m.m. I kirken Santa Maria del Mercato ses interessante freskoer fra 1400- og 1500 tallet - nogle malet oven på ældre fresker!

Gade i Iseo

Gade i Iseo

Højt på en bakke ligger borgen Castello Oldofredi, der i dag indeholder bibliotek og offentlige kontorer samt kommunale lejligheder.

Castello Oldofredi

Castello Oldofredi

Iseo’s største seværdighed er nok San Andrea Kirken grundlagt i 600-tallet, men det som kan ses nu, er fra det 11. århundrede. Indvendigt er kirken dekoreret med både fresker og malerier med bl.a. det berømte oliemaleri af Francesco Hayez fra 1839, som forestiller San Michele der med sit spyd skal til at gennembore dragen.

Vægmaleri med San Michele i Chiesa San Andrea

Vægmaleri med San Michele i Chiesa San Andrea

Hele Franciacorta er således et sted hvor både mad- og vinkulturen trives samtidig med at den arkitektoniske og billedlige kulturelle arv vedligeholdes.

Udvalg af vine fra vingården Baron Pizzini på Vinruten Franciacorta

Udvalg af vine fra vingården Baron Pizzini på Vinruten Franciacorta

Fakta om Italien

Det er ikke uden grund vi danskere elsker Italien. Landet har simpelthen så meget at byde på, uanset om du er til kultur, natur, god mad, lækre vine sommer som vinter. Landet er en republik og grænser op til Frankrig, Schweiz, Østrig og Slovenien i øst. Italien har to småstater/enklaver: Vatikanstaten og San Marino. Hovedstaden er Rom.

Befolkningstal: Ca. 61 mio.

Areal: Ca. 301.338 km²  

Sprog: Italiensk         

Afstand fra Danmark: Ca. 1.900 til Rom (fra Padborg).

Mest besøgte steder: Rom, men også Toscana med byer som Firenze, Pisa og Siena. Gardasøen og Lido til aktiv ferie og badeferier og vinområderne Piemonte, Toscana og Veneto. 

Mere information:

Turistinformation: Italien

Campingpladser i Italien med DCU
Husk du får rabat som medlem.

Busrejser til Italien