Stress a' i Stresa ved Lago Maggiore, Norditalien
Stress a' i Stresa ved Lago Maggiore

Stress a' i Stresa ved Lago Maggiore

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

Efter en enkelt overnatning i Bera i Midttyskland og en i Götzis i Østrig tæt ved Bodensøen, kommer vi gennem De Schweiziske Alper og rammer søen Lago Maggiore ved Locarno, hvor vi har et længere ophold, inden vi fortsætter til den idylliske by Stresa.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Skribent

Tilføj favorit

Locarno og mødet med Lago Maggiore

Den schweiziske by Locarno ligger i den nordlige ende af Lago Maggiore, som for størsteparten deles med Italien og derfor regnes for Italiens næststørste sø efter Gardasøen. Vi har et par timer til på egen hånd at se nærmere på byen og få lidt frokost. Det første vi gør, er at hente bykort på turistkontoret, som ligger ved banegården, hvorefter vi kan orientere os og spadserer langs søpromenaden og derefter op til den gamle bydel. Her finder vi middelalderborgen Castello Visconteo, hvis ældste dele er fra 866. Den stenrige Visconti-familie udbyggede borgen i 1342, men den er også udvidet flere gange - senest i begyndelsen af 1500-årene. I dag rummer borgen et arkæologisk museum. Det kan anbefales at spadsere rundt i den gamle bydels idylliske gader, for så vil man uvilkårligt komme til San Francisco-kirken opført i 1300-årene og det bagvedliggende franciskaner-kloster, der kan dateres 100 år tidligere. Gå lidt op ad det bagvedliggende bjerg og få en panoramaudsigt udover Locarnos tage og kirketårne. Spis eventuel frokosten på en af de mange restauranter på Piazza Grande, der er Locarnos vigtigste plads, hvilket den også var helt tilbage i romertiden. Pladsen er omkranset af pittoreske huse med skyggefulde arkader.
Vi mødes ved bussen, der transporterer os over den nærliggende grænseovergang til Italien og videre langs Maggiore-søen til Stresa.

Stresa - en fredfyldt ferieby

Efter indkvarteringen på Hotel Moderno, der ligger midt i centrum af Stresas gamle bydel lige bag kirken, spadserer vi en tur gennem de snævre gader og fornemmer den typiske italienske stemning. Lad det være sagt med det samme: Denne lille by er let overskuelig og her kan man ikke fare vild. Det tager mindre end en halv time, så har man været byen i gennem og man er orienteret. Her er intet at frygte, her kan man slappe af og få ro i sindet. Derimod kan vi bruge meget længere tid på at besøge de mange restauranter og fortovscaféer, souvenir- og tøjbutikker for ikke at nævne delikatesseforretningerne, der byder på en bred vifte af lokale produkter fra Pimonteregionen. Netop delikatesseforretningen lige ved siden af Hotel Moderno, inviterer hele rejsegruppen på smagsprøver af krydderurter, oliven, balsamico - og ikke mindst forskellige vine. Der er naturligvis ingen købetvang, så det var et fint initiativ som en af gæsterne fik op at stå.

Søpromenaden - kun til afslapning

Selv om Stresa er en udpræget turistby, er der masser af plads - og tid - til at stresse af. Her er intet jag og vi kan i ro og mag spadsere en tur på den blomsterprydede søpromenade langs Maggiore-søen, hvor fontæner og skyggefulde træer svaler. Her finder vi også den offentlige badestrand. Langs søpromenaden ligger det ene imponerende hotel efter det næste med direkte udsigt til Maggiore-søen. De er store, flotte - og efter sigende skal man have pengepungen i orden for at bo der! Det flotteste hotel er sikkert Grand Hotel Des Iles Borromees, som ejes af Borromero-familien (som vi senere hører meget mere til). På søpromenaden kan man slappe af på en bænk og nyde en is, mens man betragter skibstrafikken på søen og nyder de frodige, grønne bjerge som omgiver Maggiore-søen. Spadserer man længere nordpå, kan man se over til De Borromeiske Øer, som vi senere besøger. Søpromenaden mod nord ender ved Lidoen, hvor kabelbanen op til bjerget og udsigtspunktet Mattarone ligger. Kabelbanen har dog i de seneste år været lukket pga. reparation og det er (i 2016) fortsat uvist om eller hvornår kabelbanen atter åbner.
De fleste aftener spiser vi den inkluderede aftensmad på Hotel Moderno, men vil man have en god italiensk gastronomisk oplevelse kan det anbefales at besøge nogle af byens restauranter.

Santa Caterina-klosteret

Rejselederen har arrangeret en udflugt uden for programmet, som går på tværs af Maggiore-søen til benediktinerklosteret Santa Caterina del Sasso. I 1100-årene blev en købmand ved navn Alberto Besozzi fanget i et stormvejr ude på søen og han lovede, at hvis han overlevede, ville han give alle sine værdier til de fattige og leve resten af sit liv som eremit. Han reddede sig og opfyldte sit løfte, hvorefter han bosatte sig som eneboer i en grotte tæt ved det nuværende kloster. Da pesten brød ud, overtalte han den lokale befolkning til at bygge en kirke dedikeret til Santa Caterina, hvor han senere blev begravet. 
I dag lever her blot syv benediktinernonner - men dem ser vi ikke - da vi tager trapperne fra den lille bådplads og op til klosteret, der nærmest hænger dramatisk på de yderste klipper mod søen. Vi spadserer via klosterets smukke buegange til St. Nicolas kapel med fresker - nogle helt tilbage fra begyndelsen af 1300-årene. I krypten ses en model af Den sidste Nadver.

Udsigtspunkt

Utallige udhuggede trappetrin fører op til toppen af klippen, hvor der findes souvenirbutik og café samt et flot udsigtspunkt. Er man ikke til mange stejle trapper, kan man mod betaling tage en elevator til toppen. Vil man have den helt rigtige panoramaudsigt skal man spadsere ca. 100 meter mod syd - gennem en låge og op ad bakken til en lille platform. Man bliver ikke snydt!

Villa Pallavicino - mellem planter og dyr

Tilbage i Stresa er vi overladt til os selv og spadserer mod syd ad søpromenaden og efter en god kilometer kommer vi til indgangen ved Villa Pallavicino, der er en kombineret botanisk have og en dyrepark. Denne store privatejede park, der tager entré for besøget, ligger op ad bjergskråningen, hvor en sti snor sig op mellem skyggefulde træer, rislende bække, vandfald og fuglefløjt. Mange af træerne er ganske gamle og store og flere er eksotiske fra fremmede egne. Selve villaen, hvortil der ikke er adgang, ligger smukt placeret med udsigt udover søen. Bag villaen kommer vi op til et område med hjorte og geder, hvor man kan lukke sig ind i folden og komme helt tæt på dyrene, der er vant til mennesker. I andre mindre bure findes forskellige dyr som hare, vaskebjørn, ræv, lama, m.v. men også en del fugle fra ørne over ugler og papegøjer. Parkens største dyr er zebraerne, som efter vores mening slet ikke har plads nok! Villa Pallavicino har også en rosenhave, med mange forskellige sorter.
Tilbage på Hotel Moderno er vi spændte på morgendagens udflugt til Milano, der efter sigende er Italiens rigeste by.

Fakta om Italien

Hovedstaden i Italien er Rom.

Befolkningstal: Ca. 61 mio.

Areal: Ca. 301.338 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 1.534 km til Rom. Ca. 2.030 km til Sicilien.

Mest besøgte attraktion: Antikke steder fra Romertiden, middelalderbyer som f. eks. Firenze, badeferier og alle former for aktiv ferie i bjergene eller ved kysten. 

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Italien