Spis dig mæt i fede oplevelser i historiske Bologna
Log ind Log ind
Spis dig mæt i fede oplevelser i historiske Bologna

Spis dig mæt i fede oplevelser i historiske Bologna

På en weekendtur til Bologna får du en kulturhistorisk oplevelse, men frem for alt så smager på det italienske køkken, når det er aller bedst. Det er ikke uden grund Bologna kaldes "den fede by" - den er på alle måder fed.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Alt handler om mad i Bologna

Det er næsten ikke forkert at sige, at alt handler om mad i Bologna, men mad er ikke bare mad. Det er fuldstændig fantastisk velsmagende, duftende og smukt anrettet mad, der fra morgen til aften overbeviser én om, at alt med god grund handler om mad, for de lokale elsker selv alle deres velsmagende lækkerier. Læn dig tilbage, indtag og nyd hvert et sekund, hver en mundfuld og hver en uforglemmelig smagsoplevelse. Den danske frikadelle kommer uden tvivl på overarbejde, når du kommer hjem. Mere om mad senere i artiklen.

Burrata er en blanding af to slags mælk og smager helt vidunderligt.

Burrata er en blanding af to slags mælk og smager helt vidunderligt.

En historisk og smuk by

Hvis du kun er i Bologna en forlænget weekend, så und dig selv at bo i centrum - også selvom det koster lidt ekstra. Der er ubeskrivelig smukt og du mærker det historiske vingesus hele tiden. Og så er det bare praktisk lige at kunne gå tilbage i lejligheden eller på hotellet og hvile sig mellem oplevelserne. Byens største plads, Piazza Maggiore på 6.000 m2, anses for at være en af Italiens mest overdådige pladser. Der er ingen trafik, men masser af liv på cafeer og fra kunstnere, der med pladsens smukke kirker, Palazzo d'Accursio og Palazzo del Podestà, danner en imponerende ramme om bylivet både dag, aften og nat. Mange kommer ikke videre herfra.  
Piazza Maggiore blev grundlagt for mere end 800 år siden, og dens storhed og elegance vidner om en by, der er gennemsyret af en rig historie.

I et af hjørnerne finder du Neptunfontænen med Neptun, der troner i det springende vand med små fede engle og længere nede de skønneste havfruer, hvor det livgivende vand springer fra deres bryster. Fontænen er bygget for at ære paven og dennes magt over jorden, mens Neptun har magten over vandet.

Piazza Maggiore måler 115 x 60 meter og er hele byens centrum.

Piazza Maggiore måler 115 x 60 meter og er hele byens centrum.

Verdens ældste universitet

De mange studerende i Bologna er den dag i dag stadig med at give byen et helt særligt liv og ikke mindst skønt natteliv, hvis du er til det. Verdens ældste universitet, der blev grundlagt i 1088, har huset nogle af de mest berømte studerende i verden så som Dante, Copernicus og Umberto Eco. Især kroppen har været det helt store omdrejningspunkt for universitets studier og dets opgør med pavens magt. Det gamle medicinske auditorium med det vilde navn "Teatro Anatomico" er en anderledes oplevelse, selvom her er rent og pænt i dag, fornemmer du sagtens, hvordan det har måtte være at sidde som elev, mens et parteret legeme har ligget på det fine marmorbord i midten. Nok ikke et teater, men uden tvivl vigtig lærdom - også på den tid.

Den katolske kirke ville ikke anerkende, at mennesket blot var fysisk, så for at holde øje med videnskabsmændene kunne en kardinal holde øje gennem en lille luge i loftet. Det var på mange måder en kamp mellem videnskab og kirke, der har præget Bolognas historie.

Universitet i Bologna er Italiens ældste.

Universitet i Bologna er Italiens ældste.

Storbyferie - altid i tørvejr

Bolognas smukke gader er ikke bare historiske, men de er også helt særlige ved, at der er over 40 km buegange, så du altid går i tørvejr. Historien bag disse er, at der manglede studieboliger, efterhånden som universitet voksede og så byggede man ud over fortovet, for at få ekstra plads. Det gør unægtelig shopping i Bologna til en yderst eksklusiv oplevelse og paraplyen kan du lade blive hjemme.

Der er over 40 km buegange i Bologna, så du kan shoppe i tørvejr, hvis det regner.

Der er over 40 km buegange i Bologna, så du kan shoppe i tørvejr, hvis det regner.

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Bolognas mange tårne - skæve tårne

Du kan ikke undgå at lægge mærke til Bolognas mange tårne: I dag er der under 20 tilbage af de 200, der var en gang. De to mest kendte er Asinelli- og Garisenditårnet. Det ene mere skævt end det andet. Det mindst skæve og højeste er Asinellitårnet, der skyder næsten 100 meter i vejret, og hvis 500 trin giver sved på panden for alle, der vil til tops. Det er alle anstrengelser værd og husk det giver appetit.

Mange af Bolognas fine familier valgte mellem år 1100 og 1300 at bygge høje tårne, der både kunne bruges som udkigsposter og skjulesteder, men som også var et bevis på status.

Overalt i Bologna rejser de to tårne sig langt over byens tage.

Overalt i Bologna rejser de to tårne sig langt over byens tage.

God mad og kokkeskole i Bologna

Mad ligger Bolognas hjerte nært og i hele den gamle bydel finder du næsten udelukkende italiensk mad. Det er stærkt, at andre køkkener må vige pladsen. Fra du står op om morgene til du går i seng står fristelserne i kø, uanset om du rejser på budget eller vil give den gas. Det er velsmagende fed mad som Mortadella-pølsen – den lyserøde pølse med hvide fedtpletter - men også parmaskinke, parmesan, bolognese (ragu) og burrata - en kæmpe Mozzarella ost. Du kan vælge at handle med øjnene og lade dig friste eller gå efter noget, du kender. Det hele smager - selv pizzaerne uimodståelige.

Den gamle fiskergade Via Pescherie Vecchie - en sidegade til Piazza Maggiore - har alt, hvad hjertet begærer af spisesteder, barer og små butikker. Rejser du på budget, så er der også små købmænd, hvor du kan købe gode sandwich og frisk frugt og grønt.

Hvis du vil gå mere i dybden og ligefrem lære mere om italiensk mad, så er der flere kokkeskoler i byen, hvor du betaler for, at en kok lærer dig et par færdigheder, og hvor det hele afsluttes med middag. Det er en anderledes oplevelser og særdeles hyggeligt, når de passionerede kokke på italiensk-engelsk forklarer om deres store passion for mad og hvorfor vi skal spise godt. Det hele giver mening og jeg tror de færreste kan undgå at lade sig inspirere.

Hvis du vil gå mere i dybden i det velsmagende italienske køkken, så kan kokkeskole i Bologna anbefales.

Hvis du vil gå mere i dybden i det velsmagende italienske køkken, så kan kokkeskole i Bologna anbefales.

Bolognas tre herlige kælenavne - La Dotta, La Grassa og La Rossa

Bolognas mest kendte og efter min mening mest passende kælenavn er "Den Fede" (La Grassa), fordi maden er så overlegen god ift. andre steder i Italien og det siger altså en del.

Et andet meget passende kælenavn er "Den Lærde" (La Dotta), fordi universitet er det ældste i verden og det i sidste ende var videnskaben, der sejrede over kirken.

Det sidste meget passende kælenavn er "Den Røde" (La Rossa), fordi alle tage og bygninger er røde, men nogle mener også det i overført betydning har at gøre med byens politiske holdninger, fordi venstrefløjen står stærkere end i resten af Italien.

Bologna - den fede by.

Bologna - den fede by.

Fakta om Bologna, Italien

Bologna er hovedstad i regionene Emilia-Romagna. Byen blev grundlagt 534 f.Kr. under navnet Felsina af etruskerne.

Indbyggertal: Knap 400.000 - ca. 100.000 studerende

Afstand fra Danmark: Ca. 1.500 km fra den dansk tyske grænse 

Bedste årstid: Hele året, men maj og september er temperaturmæssigt helt suveræne.

Mest kendt for: Alt det gode fra Italiens køkken, måske verdens ældste universitet - helt sikkert Europas ældste. Knap 40 km buegange, der også er på Unesco's Verdensarvsliste.

Bedste tips: Bo i centrum enten på hotel eller lej en lejlighed. Camping Citta di Bologna ligger fem km uden for byen. Bus til centrum hver 2. time.

Spis her:
Bedste morgenmad - Pappare
Aftensmad på budgettet - kig i Via Pescherie Vecchie
Aftensmad gourmet - 051 Osteria
Bedste bar med drinks - NU Bar Lounge

Kokkeskole: CIBO Culinary Institute of Bologna

Mere info:
Turistinformation: Italien

Turistinformation: Bologna