Masser af ferieoplevelser venter i Umbrien - Italiens grønne hjerte
Log ind Log ind
Masser af ferieoplevelser venter i Umbrien - Italiens grønne hjerte

Masser af ferieoplevelser venter i Umbrien - Italiens grønne hjerte

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

I Umbrien, en af de få regioner i Italien der ikke grænser op til havet, ligger den brede Spoletodal med ældgamle middelalderbyer klistret på bakketoppene. Regionen grænser op til den vældige bjergkæde Appenninerne, hvor tinderne visse steder endnu er dækket med sne - selv hen i april måned.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Middelalderbyen Trevi

Netop på en af disse bakketoppe ligger den lille idylliske middelalderby Trevi med blot 4.000 indbyggere, der er udgangspunkt for denne rundrejse i Umbrien. Fra byens store plads Piazza Garibaldi - opkaldt efter Italiens store frihedshelt der i 1860'erne samlede Italien til et rige - spadserer vi ind i det historiske Trevi gennem en port til Piazza Mazzini, som domineres af byens rådhus. Fra pladsens modsatte hjørne er der kun få meter op til hotel Antica Dimora alla Rocca indrettet i renæssancepaladset Palazzo Valenti. Bygningen, der er den næsthøjeste beliggende i byen efter katedralen Sant Emiliano, er fra 1650, men naturligvis gennemrenoveret.

Trevi ligger smukt på en bakketop

Trevi ligger smukt på en bakketop

Velkomst og rundt i byen

På hotellet modtages vi af hotellets medarbejdere med et glas mousserende vin. Efter at have fået vores værelser, arrangeres der en tur rundt i det historiske centrum så vi kan lære byen lidt at kende. Denne del af Trevi er så lille at den er let at overskue, selv om her er mange små stræder og blindgyder. Fra byens udkant, hvor der endnu ses rester af romernes bymur, er der udsigt til den imponerende Spoletodal der løber gennem Umbrien. Overalt ses olivenlunde og det siges at Trevi, der også kaldes "Olivenbyen", er omgivet af mere end 300.000 oliventræer.
Byen blev rig netop på olivenolien, hvilket de mange fine renæssancebygninger vidner om og næsten hver eneste bygning fortæller en spændende historie. Ikke langt fra byen ses franciskanerklostret San Martino, men her er ikke adgang, da klostret fortsat benyttes. Men udsigten mod Trevi herfra er betagende.

Modtagelse med mousserende vin

Modtagelse med mousserende vin

Maden er all-inclusive

På denne rejse er maden inkluderet og vi spiser traditionelle aftensmåltider i hotellets gourmet-restaurant - La Prepositura - der er indrettet i hotellets kælder, hvor der tidligere stod en olivenpresse. Maden er typisk italiensk med fire retter - en antipasto (primo), pasta eller suppe (secondo), hovedret med kød eller fisk og afsluttende med dessert (dolce). Dertil serveres vand/øl eller lokal bordvin - ad libitum.

Eksempel på antipasta i hotellets restaurant Prepositura

Eksempel på antipasta i hotellets restaurant Prepositura

Perugia - Umbriens hovedby

Dagens udflugt går til Umbriens hovedby Perugia, der også ligger på en bakketop 493 moh. med det historiske centrum øverst oppe. Det er dog på ingen måde svært at komme fra P-pladsen derop, for her er rullende trapper, som fører os op under den gamle middelalderborg Rocca Paulina og frem til det historiske centrum. Fra parkanlægget Giardini Carducci har vi en imponerende udsigt ud over dalen og fra den bagved liggende Piazza Italia med fontæne og statue af Italiens første konge Vittorio Emanuel II samt regionens regeringsbygning følger vi hovedstrøget Corso Vanuzzi frem mod den store Duomo - Cattedrale de San Lorenzo - fra 1400-tallet. Overalt ses byens våbenskjold med griffen - en bevinget løve med ørnehoved.

Perugia er hovedbyen i Umbrien

Perugia er hovedbyen i Umbrien

Piazza IV Novembre

Her på Piazza IV Novembre står Perugias berømte springvand Fontana Maggiore fra 1278, der er dekoreret med relieffer, som viser årets gang måned for måned. På øverste kant står 24 statuer af helgener og andre berømte personligheder. Et yndet sted at overvære menneskemængden er på pladsens mange trapper til hhv. katedralen eller Palazzo dei Priori. Her er samlingspunktet og her sidder byens studerende. På pladsen over for katedralen ligger det berømte Palazzo dei Priori med Umbriens nationalmuseum og byens gamle rådhus. Vi besøger salen for Notarius Publicus, der er dekoreret med smukke fresker og som i dag benyttes til bl.a. koncerter.

Fontana Maggiore på Piazza IV Novembre ved katedralen

Fontana Maggiore på Piazza IV Novembre ved katedralen

Efter at havde været lidt rundt i byen på egen hånd spadserer vi samlet hen over en tidligere akvædukt på Via Appia og gennem byens smukke, kringlede gader til Den Etruskiske Port.
På restaurant Locanda dell'Arco serveres der en fire retters frokost, inden vi atter kører tilbage mod Trevi, hvor vi slapper af til i morgen hvor vi besøger byen Assisi.

Rundt i Perugia

Rundt i Perugia

Fakta om Italien

Hovedstaden i Italien er Rom.

Befolkningstal: Ca. 61 mio.

Areal: Ca. 301.338 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 1.534 km til Rom. Ca. 2.030 km til Sicilien.

Mest besøgte attraktion: Antikke steder fra Romertiden, middelalderbyer som f. eks. Firenze, badeferier og alle former for aktiv ferie i bjergene eller ved kysten. 

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Italien