Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Gislev Rejser
Thomas Sørensen
Rejseskribent
Motorvejen fra Dublin på tværs af Irland mod Galway er god, og på denne rundrejse i det vestlige og nordlige Irland, er det bare at læne sig tilbage i den behagelige bus og suge synsindtrykkene til sig. Imens fortæller rejselederen om Irlands mere end 8.000 årige spændende og dramatiske historie - der starter med et stenalderfolk fra Den Iberiske Halvø, som slog sig ned på øen omkring 6.000 år f.v.t. Det var dog kelterne, der kom til øen omkring 700 år f.v.t. som efterlod sig de størst påvirkninger f.eks. irernes keltiske sprog. Vi hører om irernes stridigheder og kultur i takt med at vi på denne rundrejse besøger de steder, hvor tingene skete - også den seneste konflikt mellem katolikker og protestanter.
Mod Kilbeggan Distillery
Midt på øen kommer vi til den lille landsby Kilbeggan, hvor vi besøger landets ældste whiskeydestilleri - Kilbeggan Distillery - der fremstiller whiskey efter de helt gamle traditioner. (Bemærk at irsk whiskey staves med e i modsætning til f.eks. skotsk whisky). Her fik man allerede i 1757 licens til at producere whiskey. Licensen blev overtaget af en ny familie i 1843, som drev destilleriet indtil produktionen blev indstillet i 1954 og firmaet lukkede i 1957. Destilleriet lukkede af flere årsager. Maskineriet blev aldrig rigtigt fornyet og skatterne på whiskey og transportomkostningerne var høje. Hertil kom den økonomiske depression, der reducerede efterspørgslen på whiskey i 1920'erne og 30'erne, mens øl, der var billigere, blev mere populært blandt folk. Dertil kom, at det amerikanske marked var lukket under spiritusforbuddet mellem 1920 og 1933. I 1988 købte Cooley Distellery stedet samt licensen til at fremstille Kilbeggan Irish Whiskey og etablerede sig i 2007 i de gamle lagerbygninger, hvor der i dag produceres maltwhiskey. Hele historien bliver fortalt på en guidet rundvisning mellem de gamle maskiner i de oprindelige bygninger.
Kilbeggan Distillery er Irlands ældste fungerende whiskeybryggeri
Uden for den hvide fabriksbygning med den høje skorsten drives et stort vandmøllehjul rundt af strømmen fra Brosna River. Det giver den dag i dag energi til at opvarme de store bryggekar. Det fortælles, at datidens bryggeriarbejdere somme tider tog sig et varmt bad i bryggekarrene - hvilket efter sigende skulle have givet whiskey'en en helt særlig smag!
Vandmøllehjul som drives af vand fra Brosna River
Blandt de gamle maskiner som endnu findes i bryggeriet er en fortsat brugbar dampmaskinen fra 1887 - og dermed en af verdens ældste fungerende dampmaskiner. Dampmaskinen benyttes tre til fire gange om året, når vandstanden i Brosna-floden er så lav, at møllehjulet ikke kan drives - eller hvis det skal repareres.
Fungerende dampmaskine fra 1887
Hele processen med at fremstille whiskey bliver gennemgået - fra kornet som spirer, over masken der gærer i de store kar, til destillationen i de gamle kobberkedler og den endelige lagring på træfade.
Destillationsapparat
Efter rundvisningen smager vi naturligvis på det endelige produkt og har mulighed for at handle. For at flaskernes indhold må betegnes som ”irsk whiskey”, skal whiskeyen være lagret i mindst tre år og én dag. Men vi kan også sagtens købe whiskey, som er meget ældre. Med smagen af whiskey hængende i munden fortsættes rundrejsen mod hotel Athlone Springs lidt uden for byen Athlone, inden bussen i morgen fortsætter mod Galway - porten til det vestlige Irland.
Smagsprøver på whiskey
Øen Irland, der også kaldes "Den Grønne Ø", er opdelt i Republikken Irland med hovedstaden Dublin, og Nordirland, der er en del af Storbritannien, med hovedstaden Belfast.
Befolkningstal: Republikken Irland ca. 5 mio. og Nordirland ca. 2 mio.
Areal: Republikken Irland ca. 70.273 km² og Nordirland ca. 14.140 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 1.240 km til Dublin
Mest besøgte attraktion: Dublin og Belfast med deres dejlige pubs og vidunderlige irske folkemusik. Irland er fyldt med gamle middelalderslotte og en dejlig natur.
Mere information: