Skiferie i Les 2 Alpes - på taget af Alperne
Log ind Log ind
Skiferie i Les 2 Alpes - på taget af Alperne

Skiferie i Les 2 Alpes - på taget af Alperne

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Frankrigs Turistråd

Denne vinterferie i Frankrig går til Les 2 Alpes i De Franske Alper - et legendarisk vintersportssted.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Fra sæter til skiresort

Når du fra dalen kommer op til Les Deux Alpes kører du direkte ind på den ca. to kilometer lange hovedgade Avenue de la Muzelle, der er opkaldt efter det 3.465 meter høje bjerg, du ser ret foran dig. Hovedgaden er på begge sider omsluttet af bjergsider - de to bjerge - og overalt er her hoteller, ferieboliger, forretninger og ikke mindre end 66 spisesteder. Hovedgaden løber nord - syd, hvilket giver sol til byen det meste af dagen. Ved rundkørslen i den sydlige del af byen ses to fotografier på en af butikkernes vægge. Det ene viser Les Duex Alpes fra begyndelsen af 1900-tallet og her ser du en lille gruppe sæterbygninger og en bjergvej med omkringliggende marker, hvor køerne kunne græsse. Billedet nedenunder er taget i 1999 fra samme sted og viser byen stort set som den er i dag - et eftertragtet skiresort, som tilbyder storslået skiløb både vinter og sommer på taget af De Franske Alper.

Skiresortet Les Deux Aples i De Franske Alper

Skiresortet Les Deux Aples i De Franske Alper

Gletsjerski

Der er lifter og pister på begge sider af Les 2 Alpes, men tag f.eks. op på gletsjeren, der er den største i Europa, hvor du kan stå på ski året rundt. Med liften Diable få meter fra hotellet kommer du op i terrænet. Super Diable tager dig til Tete Moute, 2.813 moh. Herfra leder en lang korridor frem til gletsjerliften, men sørg for at have fart på skiene, så du ikke skal stage dig frem det sidste stykke. Allerede nu kan du se, hvor storslået naturen er omkring dig. Efter at have passeret Glasier de Mantel sørger en T-lift for at bringe dig til toppen af Glacier de la Girose og du befinder dig på taget af Frankrig - Dome de la Lauze, 3.568 moh. Turen op har taget ca. tre kvarter og fra toppen af gletsjeren er her 360 graders panorama-udsigt til toppen af Frankrig.
Et stykke foran dig rejser Mont Blanc sig, 4.810 moh. og her er udsigt til Aiguille du Plat de la Selle, 3.596 moh., Muzelle 3.465 moh. samt hundredevis af andre snedækkede bjergtoppe på over 3.000 meters højde. Under dig ses dybe dale med små landsbyer. Fra gletsjerens top kan du blive trukket over bjergkammen til La Grave ved at holde dig fast til et reb efter en bæltebil.

Op på pisterne

Op på pisterne

Ski Tranquille (Slow Skiing Zone)

Bliv på Les 2 Alpes-siden og få nogle herlige nedfarter på gletsjeren, der har naturlig god sne hele året. Her kan alle være med, for modsat mange andre steder er det generelt sådan i Les 2 Alpes, at jo højere du kommer i terrænet, des lettere er skiløbet. De nederste pister ved byen er så godt som alle sorte - og dermed de stejleste. Ingen skal dog frygte ikke at kunne komme helskindet ned, for i Les 2 Alpes har man helt fra toppen mulighed for at vælge "Ski Tranquille" eller "Slow Zone" som en særlig beskyttet piste også kaldes. Pisten er blå og grøn og leder hele vejen ned til byen. Her løber ingen hasarderet, her er tempoet roligt og ingen kan krydse pisten.

Den nemme vej tilbage mod byen

Den nemme vej tilbage mod byen

Området Toura

Et andet spændende område er pisterne ved Toura, der går op til 2.914 moh. Igen med formidabel udsigt ud over bjerge og dal. Det er også i dette område at du finder snowpark og freestyle-områderne med alt hvad du kan ønske dig af udfordrende forhold.

Lift til området Toura

Lift til området Toura

Frokost på pisten

I dette område ligger Le Chalet de la Toura, som er en velbesøgt restaurant med et bredt udvalg af lækre menuer. Bygningen brændte for nogle år siden og er nu genopbygget rustikt med massiv trækonstruktion - og folk i skjorteærmer bare nyder maden på den solbeskinnede terrasse, før de slænger sig i liggestolene ude i sneen. 
Hvem siger at vinterferie er en kold fornøjelse?        

Restaurant Le Chalet de la Toura ligger oppe i terrænet

Restaurant Le Chalet de la Toura ligger oppe i terrænet

Paragliding - fri som fuglen

Vil dun have en pause i skiløbet, kan paragliding være en udfordrende oplevelse. Det foregår dog under helt betryggende forhold med professionelle paraglidere. Du beholder skiene på og stiller dig på kanten af en stejl bjergside foran føreren, som du spændes fast til. Så venter du på den rette vind og glider så lidt ned ad bjergsiden samtidigt med at skærmen løfter sig og et øjeblik efter hænger du i luften med adskillige hunderede meter til dalbunden under dig. Du er fri som fuglen og mærker naturens kræfter, når der kommer et vindstød som får paraglideren til at løfte sig i et ryk. Efter ca. 20 minutter mellem himmel og jord styres paraglideren tilbage mod udgangspunktet og alle lander let og elegant på pisten - en stor oplevelse rigere.

Deltageren spændes fast til paraglideren

Deltageren spændes fast til paraglideren

Børne og begyndere i Les 2 Alpes

På det helt flade område lige bag byens huse findes børneområdet med børnehave og begynderskolerne. Forældre kan trygt overlade børnene en halv eller en hel dag til de specielt uddannede pædagoger og skilærer. Selv de mindste får en sjov og udfordrende oplevelse med ski på. Lidt øvede kommer med op på en lille bakke og kan snart tage de første sving. Som nævnt kan du tage børn og begyndere med helt op på gletsjeren, hvor der ikke er stejlt og evt. tage liften tilbage til byen. De mere rutinerede børn tager turen hele vejen op og ned.

Børneområdet er populært og beskyttet mod andre skiløbere

Børneområdet er populært og beskyttet mod andre skiløbere

Wellness og massage

Indrømmet at jeg har masser af mælkesyre i lårmusklerne og i læggene efter skiløbet på de lange pister. Selv om jeg ikke har været på alle 220 km. pister og prøvet de 53 lifter, er jeg træt - og måske også en lille smule udkørt! Min redning ligger i at blive forkælet hos en af de mange, som tilbyder wellness og massage i Les 2 Alpes. Jeg har bestilt tid til massage på det dejlige hotel Chalet Mouniers, der har en stor wellness-afdeling med motionsrum (jeg tror jeg har fået rigeligt af motion allerede), svømmebassin, sauna, jacuzzi og dampbad. Her får jeg løsnet musklerne, inden jeg lægger mig på briksen for at få massage. Og massøren ved eksakt, hvor hun skal trykke efter at have gnedet mine ben ind i varm olie. Hun kan mærke spændingerne i mine muskler. Det kan jeg også!
Blid musik, dæmpet belysning og smidige hænder, der gentagne gange glider over mine benmuskler - jeg slapper af, er lige ved at gå i dvale, men er på ny genfød.
Gå efter behandlingen de få meter op bag hotellet, hvor der står et kors og nyd den betagende udsigt ned i dalen og La Muzelle på den anden side.

Wellness med massage og spa

Wellness med massage og spa

Lokale gastronomi-oplevelser

Har du en ferielejlighed med selvhushold, kan det anbefales at købe delikatesser i nogle af specialbutikkerne i Les 2 Alpes. Den bedste kvalitet inden for oste, lufttørret skinke og spegepølser samt anden charcuteri kan købes i Le Vieux Charlet. Byens bedste brød og hjemmelavede kager, chokolade etc. finder vi hos Le Chat Gourmand. Som nævnt findes her flere spisesteder end du kan nå at besøge på en måned! Men et par kan nævnes. 
Naturligvis kan du spise på restauranten på Hotel Chalet des Champions eller i Hotel Chalet Mounieres, der udover den almindelige restaurant også har en Michelin-restaurant. Du spiser også godt på restaurant Le Cellier, hvor du i skæret af ilden fra den åbne pejs kan prøve stedets fondue med svampe. En anden gastronomisk oplevelse fås på restaurant Le Raisin d’Ours - men pladsen er trang i den lille populære restaurant. At unde sig selv et godt måltid mad, er en del af en god ferie.

I Les Duex Aples findes flere delikatesseforretninger med lokalt producerede lækkerier

I Les Duex Aples findes flere delikatesseforretninger med lokalt producerede lækkerier

Fakta om Frankrig

Hovedstaden i Frankrig er Paris.

Befolkningstal: Ca. 67 mio.

Areal: 643.801 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.229 km til Paris, ca. 1.472 km til Marseille

Mest besøgte attraktion: Paris og andre storbyer, små landsbyer på landet, bjerge at vandre og cykle i, maden og vinen - og ikke mindst historiske slotte og mange fine strande. Og så har Frankrig rigtigt gode skiområder i De Franske Alper.

Mere information:

Turistinformation: Frankrig