På cykelferie mellem imponerende slotte i Loiredalen
Log ind Log ind
På cykelferie mellem imponerende slotte i Loiredalen

På cykelferie mellem imponerende slotte i Loiredalen

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Frankrigs Turistråd

På denne ferie i Frankrig cykles et stykke af den afmærkede cykelrute Château à Vélo i Loiredalen.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

På cykeltur mellem slotte

I Loire-regionen findes 300 km. fint afmærkede cykelruter, der kan bringe dig rundt til forskellige slotte. Rutenettet kaldes "Château à Vélo" og er en "sløjfe" på den store cykelrute langs Loirefloden omtalt nedenfor. På campingpladsen Les Saules i Cheverny pakkes cykeltaskerne med picnic og lidt vand og cykelstien begynder ved campingpladsen. Følg ruten mod Cheverny og efter et par km. op gennem en lang alle, er du ved slottet Château de Cheverny. Og det er sandt, som det står skrevet et sted: "At rejse i Frankrig, er at rejse i Frankrigs historie." Slottet er bestemt et besøg værd og du kan blive vist rundt i dette storslåede slot fra det 17. århundrede med en park så stor, at der også kan drives jagt her! Indenfor har familien, der fortsat bor på slottets øverste etager, forstået at tage vare på de gamle antikviteter, møbler, billeder, våben og alt er pyntet op med friske blomster, så det ser ud som om det hele er beboet. Dette er langtfra et museum og det siges, at møblementet her er det fineste i hele Loiredalen. Det der gør størst indtryk er dog de pragtfulde gobeliner, der dækker væggene fra gulv til loft med historiske og bibelske motiver. Et enormt arbejde med en masse fine detaljer. En gobelin i denne størrelse og kvalitet er et livsværk!

Men slottet er også interessant for andre ting. Det midterste parti af slottet (uden tårnene) inspirerede tegneren af Tin Tin, Mr. Hergé, til at benytte det som kaptajn Haddocks slot i fortællingen "Det gådefulde juveltyveri". Tin Tin-fans vil kunne bruge masser af tid på den udstilling. Længere henne i parken findes hundegården, hvor omkring 100 jagthunde gør, sover - og gør! - altså når de ikke lige er på sporet af en ræv.

Lidt fra slottet ligger endnu en fin bygning - Orangerie - der også tidligere fungerede som stald. Nu benyttes det til udstilling eller særlige arrangementer - bryllup o. lign. Det var her man under 2. verdenskrig skjulte billedet af Mona Lisa (hænger på Louvre i Paris) for tyskerne.

På cykelruten mellem slottene - Chateau a Velo

På cykelruten mellem slottene - Chateau a Velo

Picnic ved en rulle hø

Efter besøget fortsættes ad rute 5 mod Bracieux og da det er blevet tid til frokost, findes lidt skygge bag en sammenrullet høstak og her kan du nyde den medbragte picnic. Inde i byen gøres holdt ved chokoladefabrikken Vauché, hvor det er muligt at se, hvorledes chokoladen fremstilles og høre lidt om chokoladens historie og de forskellige sorter - men smagsprøverne er nu alligevel det bedste! Efter at have handlet lidt skal chokoladen opbevares, så den ikke smelter sammen i de 35 grader varme vejr!

En vejviser studeres

En vejviser studeres

Château de Villesavin

Det næste slot på ruten er Château de Villesavin, hvor der lige uden for "døren" går nogle æsler, som hellere end gerne vil have lidt selskab. Villesavin er endnu et renæssanceslot med en flot have. Her findes en unik samling af tøj, ting og sager som et ordentligt bryllup tog sig ud op gennem det 19. århundrede.
Uden for er der en sjov samling af gamle køretøjer lige fra væltepeter over tandemcykler til kareter og hestevogne.

Château de Villesavin

Château de Villesavin

Vingården Domaine des Huards

I området findes flere vingårde som du kan besøge uanmeldt. Du tropper bare op og får en snak om vin. Men tjek lige med campingpladsen eller turistkontoret at der er åbent. Inde på gårdspladsen ved Domaine des Huards kan du stille cyklerne lige op ad vinmarkerne. Men her er tilsyneladende ingen. Så høres stemmer inde fra den store hal med de blankpolerede ståltanke og lidt efter kommer Mr. Gendrier grinende og slår armene ud og byder velkommen. En anden herre læsser nogle kasser vin i sin bil, så måske har begge gjort en god handel?
- Hvad vil i se? spørger Mr. Gendrier. 
- Vinkælderen er altid interessant, foreslår jeg, og vi går gennem de forholdsvise nye haller til den bagerste, hvor fadene står. En "kælder" er der ikke tale om, dertil er alt for nyt. 
- Om vi også har lyst til at smage på vinen? spørger han med et smil og sammen går vi over gårdspladsen og ind i salgslokalet, hvor en stribe af produkterne er opstillet. Her møder vi Mme. Gendrier som er ved at præsentere vine for et ungt hollandsk par. Vi prøver lidt af hvert - hvide vine, rosé og en mousserende (som naturligvis ikke må kaldes champagne). Vinene er alle AOC-mærkede og fremstillet på et helt moderne anlæg og efter de nyeste principper. Og vinen er så god at vi skal have lidt med hjem, men har begrænset plads i cykeltaskerne, så det bliver ved roséen. Familien vil også lige vise os vinmarken og følger os ud til cyklerne.

Mod vingården Domaine des Huards i Cheverny

Mod vingården Domaine des Huards i Cheverny

Château de Chambord

Faktisk kunne vi godt have cyklet videre til Château de Chambord på denne tur, da det kun ligger yderligere ca. 12 km. længere fremme. Men området er så stort og der er så meget at se og høre om, at det må blive en anden gang. Vi tager dog forbi næste dag for lige at snuse til dette - måske det største slot af dem alle - inden vi fortsætter mod en cykeltur langs Loirefloden.

Château de Chambord

Château de Chambord

Cykeltur langs La Loire ved Beaugency

Ideen til projektet med at etablere cykleruter lang Loirefloden - "Loire à Vélo" - blev født i 1995 i et samarbejde mellem de to regioner Centre Loire og Pays de La Loire. Endemålet er at etablere 800 km. cykelruter, hvoraf 2/3 vil løbe direkte langs Loireflodens bred. I år 2000 kom 280 km. af strækningen på UNESCO’s kulturarvsliste. På turistkontoret har vi fået en udmærket, lille håndbog på engelsk/tysk "Loire By Bike"/"Streckenhuch" med kort, hvor de enkelte delstrækninger er indtegnet med oplysninger om hvad der kan ses undervejs. De godt mærkede ruter er lagt således, at det er muligt at opleve den landlige idyl, de små bysamfund og den vilde flod - uden tung trafik i nærheden. Og naturligvis de større byer og de mange slotte undervejs. Ca. 1/3 af den samlede rute er lagt på gode cykelstier på omkring tre meters bredde.

Fra Beaugency kan du cykle langs floden mod sydvest. Ved Tavers dirigeres cyklister væk fra floden og inde i landsbyen kommer der lidt bakker som skal forceres. Men turen op giver som bekendt friløb ned igen, og atter tilbage ved floden, cykles det på toppen af den asfalterede dæmning. Vi har længe kunne se røgen - eller rettere dampen - fra et kraftværk på den anden side af La Loire. Mon ikke man benytter flodens vand til afkøling af brændselselementerne?
Du kommer over broen, der fører videre mod Château de Chambord, men turen bliver for lang for os og vi vender om og slår i stedet en sløjfe ind over Courbouzon på vejen tilbage til Beaugency. Her er denne gamle, blomsterudsmykkede by - med de høje fritstående tårne og den lille kanal der løber gennem byen - værd at se nærmere på.

Cykelruten Loire a Velo bringer dig ud på landet

Cykelruten Loire a Velo bringer dig ud på landet