10 steder du skal opleve langs invasionskysten i Normandiet
Log ind Log ind
10 steder du skal opleve langs invasionskysten i Normandiet

10 steder du skal opleve langs invasionskysten i Normandiet

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Campingagenten og VisitNormandy

Normandiet er kendt for D-dagen og invasionen i 1944. Der er masser af opleveler lige fra museer til mindesmærker og henlagte slagmarker. AnneVibekeRejser.dk giver her et bud på de 10 ting du bare MÅ opleve på din rejse dertil.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Her begynder din rejse langs invasionskysten i Normandiet

En rejse langs invasionskysten er ikke bare en historisk rejse, men en rejse, der berører en dybt og som giver anledning til mange samtaler om det, der skete, da Europa blev befriet i 1944. Et godt sted at begynde et ved Utah Beach.
Ved Utah Beach, hvor amerikanerne gik i land, er der flere mindesteder og et stort museum, Utah Beach Landing Museum, som er yderst interessant. Du kan også vælge at gå en tur i området, hvor der er flere mindesteder og en lille cafe, som er ret charmerende.
Er vejret til det er sandstranden hel fantastisk og børnevenlig.

Statuerne på stranden er til minde om de faldne soldater.

Statuerne på stranden er til minde om de faldne soldater.

Mindested for danskerne på invasionskysten

På vejen ud til Utah Beach ca. 2,5 km fra kysten kommer du til et lille mindested for de 800 danske sømænd, der hjalp til under invasion i 1944.

Mindestedet for 800 danske søfolk, der deltog i krigen.

Mindestedet for 800 danske søfolk, der deltog i krigen.

Faldskærmssoldaten i Sainte-Mère-Église

Godt 10 km fra Utah Beach ligger den lille by Sainte-Mère-Église, og det er noget så usædvanligt som en faldskærmssoldats utrolige skæbne, der har gjort denne lille by så verdenskendt.  Den amerikanske faldskærmssoldat, John Marvin Steele fra staten Illinios, var fra det 505. faldskærmsregiment, 82. Airborne regiment og landede på vejen ned på byens kirketag og spiret greb fat i hans faldskærm. Tyskerne, der opholdt sig i kirken tog ham til fange, men det lykkes ham at slippe væk, og finde sine soldaterkammerater igen. 
John Steele er bare en af tusinder af forskellige skæbnefortællinger, som du kan opleve langs invasionskysten. I byen  har man hængt en kopi af faldskærmsoldat op i kirke, for at tydeliggøre denne historie. I byen finder du også Airborne Museet.
Sainte-Mère-Église er i dag en hyggelig lille by med et åbent torv, hvor der i øvrigt ofte er marked foran kirken.

Sainte-Mère-Église er et kendt besøgsmål på invasionskysten pga. John Steele.

Sainte-Mère-Église er et kendt besøgsmål på invasionskysten pga. John Steele.

Pointe du Hoc - et helt usædvanligt sted

Ca. 40 km fra Sainte-Mère-Église ved Omaha Beach ligget måske det mest usædvanlige sted på Invasionskysten og efter min mening et sted, som du skal besøge. Pointe du Hoc ​var et yderst vigtigt og afgørende strategisk punkt for invasionen, fordi de tysk batterier skulle  nedkæmpet af amerikanske tropper, for at få succes. Slagmarken er fyldt med bombekrater og bunkers, der ligger i ruiner. Klipperne er 30 meter høje og går direkte lodret ned i havet, hvilket også vidner om, hvor svært det har været at indtag området. Der er et moderne besøgscenter, men ellers står området uberørt. Jorden tilhører USA og betraget som en kirkegård.

På vejen der ud kører du gennem Grandchamps-Maisy, hvor der også er flere mindesmærker.

Obelisken er rejse til minde om de faldne soldater ved Pointe du Hoc.

Obelisken er rejse til minde om de faldne soldater ved Pointe du Hoc.

Den amerikanske kirkegård

Siden jeg kom hertil første gang i 1987, hvor jeg gik i skole i Normandiet, har jeg været fascineret af Normandiets historie. Den amerikanske kirkegård er uden tvivl et sted, jeg synes, du skal besøge. Den er af mange grunde den mest kendte og måske også den mest imponerende, fordi knap 10.000 hvide marmorkors (præcist 9.387) står symmetrisk på rad og række på den velanlagte kirkegård, der minder om en park. Kirkegården ligger tæt på byen Colleville-sur-Mer.

Der, hvor der ligger jøder begravet, er der en jødestjerne i stedet for et kors.

Der, hvor der ligger jøder begravet, er der en jødestjerne i stedet for et kors.

Den tyske kirkegård - La Cambre

Flere nationer har deres egen kirkegård i området og mange turister besøger kun de allieredes kirkegård, men faktisk er de tyske kirkegårde også imponerende og især La Cambre i byen af samme navn. Alene på denne ene kirkegård ligger 21.300 tyske soldater begravet. 

Den tyske kirkegård i La Cambre er på mange måder mere dyster, men stadig en smuk park.

Den tyske kirkegård i La Cambre er på mange måder mere dyster, men stadig en smuk park.

Overlord Museum i Colleville-sur-Mer

Overlord Museum, der ligger få kilometer fra den amerikanske kirkegård, er et af de nyere museer langs invasionskysten og åbnede den 5. juni 2013. Det specielle ved åbningen var bl.a., at hele fem krigsveteraner – fire mænd og en kvinde- fra både USA og England deltog. 
Museet indeholder utrolige mange objekter fra krigen, mange af dem fundet af familien Leloup. Faderen Michel Leloup var bare 15 år, da de allierede invaderede og de ændrede hele hans liv. Museet ligger i byen Colleville-sur-Mer. 

Batteri Longues-sur-Mer

Dette meget strategiske vigtige punkt, mellem Omaha og Gold strandene, blev bygget færdigt april 1944, men natten mellem den 5. og 6. juni 1944 blev der smidt over 1500 tons bomber over området, og det ellers så effektive tyske batteri bestående af fire bunkers med kanoner samt kasematter måtte kapitulere. Hele batteriet kan besøges i dag, og ligger ca. 15 km fra den amerikanske kirkegård og under 10 km fra Arromanches-les-Bains. 

Byen Arromanches-les-Bains - midt på invasionskysten

I hjertet af hele invasionenkysten mellem Omaha og Juno Beach ligger byen Arromanche-les-Bains, hvor du kan opleve resterne af den imponerende forsyningshavn, der kunne følge tidevandets store forskelle på op til 12-14 meter. 
Hele området ved byen Arromanche-les-Bain er interessant ift. d-dagen i 1944. I selve byen ligger et gammelt men interessant museum, Musée du Débarquement, og hvis du går en tur, kan du især fra udsigtspunktet op over byen få en fornemmelse af havnen, som forsynede hele området på imponerende vis. Allerede den 12. juni ankom 300.000 mand, 54.000 køretøjer og 104.000 tons forsyninger til denne havn. Museet viser historien rigtig fin.

Lige uden for byen ligger udsigtspunktet - du kan også gå der op fra havnen og byen og der er  flere mindesteder. Der er også en "biograf", der viser imponerende 360 graders film, hvor du står midt på gulvet og kigger op i loftet. Her får du hele invasionen på første parket. En stærk oplevelse, der ikke er for sarte sjæle eller små børn.

Arromanche-les-Bains er centrum for meget på invasionskysten, og verdenskendt for den imponerende forsyningshavn, som blev anlagt.

Arromanche-les-Bains er centrum for meget på invasionskysten, og verdenskendt for den imponerende forsyningshavn, som blev anlagt.

Cafe Gondrée - første frie hus Europa

Madame Arlette Gondrée, der i dag ejer Cafe Gondrée i Bénouville, var bare fire år gammel, da hun med sin far, mor og søster sad tæt sammen i kælderen til caféen og håbede på, at det denne gang ville det lykkes for de allierede at få den tyske besættelsesmagt overvundet. Man forstår meget, når man er fire år og Madame Gondrée glemmer det aldrig. Café Gondrée blev det første hus i Frankrig og familien Gondrée de første personer, der blev befriet under 2. Verdenskrig. Det gør huset og Madame Arlette Gondrée til et helt specielt møde. Hun er ofte på caféen og taler utrolig godt engelsk, hvis du ikke kan fransk. Hun fortæller gerne sin historie, men kun hvis du har tid til at høre den, og hun kan mærke, at man er oprigtigt interesseret. Min opfordring er: lad hende fortælle, for historien er både barsk og lykkelig. Du må ikke tage billeder på cafeen, fordi det er en mindested.

Cafe Gondée ved Pegasus broen er det første hus, der blev befriet under 2. Verdenskrig.

Cafe Gondée ved Pegasus broen er det første hus, der blev befriet under 2. Verdenskrig.

Pegasus broen og Memorial Pegasus

Lige uden for døren af Cafe Gondrée løber Orne floden og her kan du gå over broen Pegasus, der forbinder de to flodbreder. Pegasus broen ved Bénouville er opkaldt efter det emblem, som de engelske tropper havde på deres uniform. Broen er noget helt særligt, fordi det var her hele invasionen begyndte kort før midnat mellem d. 5. og 6. juni 1944. Grunden til, at de allierede angreb her, var, at broen over Orne floden var en vigtig forsynings vej for tyskerne. Den var derfor strategisk vigtig for de allierede, så de kunne forhindre tyskerne i at få yderligere forsyninger frem til deres tropper i området. Den originale bro fra krigstiden står på museet Memorial Pegasus fem minutters gang fra broen. På modsatte side af Cafe Gondrée (ved den store flyvemaskine) ligger Memorial Pegasus. Museet blev åbnet den 4. juni 2000 af Prins Charles. 
Museet fokuserer primært på de luftangreb, der skete før selve landgangen på strandene i Normandiet. Her spillede både bombe fly og faldskærmssoldaterne en helt usædvanlig vigtig rolle, der også dannede grundlag for succesen med invasionen. 

Fakta om Frankrig - Normandiet

Normandiet er faktisk en af Frankrigs nyeste regioner, fordi regionerne Haute-Normandie og Basse-Normandie blev oprettet d. 1. januar 2016. 

Areal: 29.906 km²

Hovedby: Rouen

Afstand fra Danmark: 1250 km (fra den dansk-tyske grænse til Bayeux)

Mest besøgte steder:  Le Mont Saint Michel, Invasionskysten, Bayeux, Deauville, Honfleur, Le Havre, Caen, Rouen og Étretat.

Mere information:

Turistinformation i Normandiet

Turistinformation: Frankrig

Campingpladser i Normandiet:

Campingpladser i Normandiet

Campingpladser i Normandiet med DCU
(flere giver rabat til medlemmerne)