Colmar - måske den hyggeligste by i Alsace i Frankrig
Log ind Log ind
Colmar - måske den hyggeligste by i Alsace i Frankrig

Colmar - måske den hyggeligste by i Alsace i Frankrig

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

Den næststørste by i Alsace er Colmar, der både er kendt for at have en kopi Frihedsgudinden, men også for at være utrolig hyggelig.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Rundt i Colmar med bytog

Fra P-pladsen kører det lille turisttog - Petite Train - ind i den centrale bydel, hvilket er en udmærket måde at komme rundt på, for de som ikke er helt så let til bens. De forskellige seværdigheder kommenteres på dansk gennem høretelefoner. Ulempen ved at køre er, at det er ganske svært at se de smukke renæssancebygninger i deres helhed, da man kommer for tæt på - og ikke kan stå af undervejs. Turen tager ca. 40 minutter.

Med turisttog rundt i Colmar

Med turisttog rundt i Colmar

Vandretur gennem Colmar

Fra byens centrale plads Place des Martyrs kan du selv gå videre ad det charmerende gågadenet flankeret af bindingsværkshuse. På Place de la Catedrale knejser Saint Martin kirken, som det tog mere end 100 år at bygge fra 1235 til 1365. Ikke langt derfra ligger Bartholdi Museum, der er indrettet i billedhuggerens Auguste Bartholdis (1834-1904) fødested og familiehus og fortæller om hans liv. Det var Bartholdi som designede Frihedsgudinden.

Kanal i Colmar - måske den smukkeste by i Alsace

Kanal i Colmar - måske den smukkeste by i Alsace

I retningen af "Lille Venedig" - Petite Venise - er der en række pittoreske bindingsværkshuse.

Middelalderhuse

Middelalderhuse

Lille Venedig

I bydelen Lille Venedig spejler bindingsværkshusene sig smukt i kanalens vand. Husene har en bestemt klausul - når de skal males, må det ikke være i samme farve som et af nabohusene, hvilket gør hele området særdeles farverigt. Når dertil lægges et hav af blomster, kan kvarteret kun betegnes som særdeles romantisk.

Kanalhuse i Lille Venedig

Kanalhuse i Lille Venedig

Bartholdi og Frihedsgudinden i universitetsparken

Colmar har flere spændende fontæner med statuer skabt af Bartholdi og på vej mod universitetsparken ses endnu en - statuen af den store franske fysiker, matematiker og astronom Gustave-Adolphe Hirn (1815-1890) foran St. Peters Kapel. 
På hjørnet ved det smukke Vandtårn fra 1886 i Universitetsparken står statuen af Bartholdi med en miniature Frihedsgudinde ved hans side.
Går du tilbage forbi amtsgården - Prefecture - gennem byparken med Bruat-fontænen og krydser Place Rapp, passerer du St. Catherine klostret og teatret, og kommer til pladsen foran Unterlinden museet.

Videnskabsmanden Gustave A. Hirn statue skabt af Bartholdi

Videnskabsmanden Gustave A. Hirn statue skabt af Bartholdi

Museum Unterlinden

Musee d’Uniterlinden, der åbnede i 1853, er indrettet i et tidligere dominikanerkloster "under lindetræerne" og har en smuk klosterhave omkranset med buegange samt en højhvælvet kirke.
Museet råder over en række betydningsfulde kunstmalerier og skulpturer fra den rhinske kunstretning fra senmiddelalderen til renæssancen med Issenheim altertavlen som det mest betydningsfulde værk.

Unterlinden Museum

Unterlinden Museum

Issenheim altertavlen

Altertavlen er skabt af Matthias Grünewald mellem 1512 og 1516 til Antoniterklostret i Issenheim 20 km. syd for Colmar. Isenheim alteret var oprindeligt en fløjaltertavle med to faste fløje og fire bevægelige, der samlet kunne vises i tre forskellige positioner. I dag er altertavlen delvist adskilt, så billederne kan betragtes uden at skulle drejes. En model på væggen viser den oprindelige udformning. Maleriernes dristige og næsten modernistiske komposition har inspireret efterfølgende generationer af kunstmalere. Men også den tyske komponist Paul Hindemith (1895-1963) lod sig inspirere til sin opera Mathis der Maler fra 1938.
I museets kælderetage ses oldtidsfund fra diverse udgravninger - også fra romertiden med et meget fint mosaikgulv. Her findes desuden en udstilling af moderne kunst. 
På museets første sal vises bl.a. våbensamlinger og rustninger fra middelalderen samt indretninger af dagligdags hjem fra såvel gotikken som fra renæssancen.

Kirkerum med altertavler

Kirkerum med altertavler

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

På denne busrejse til Alsace går en anden udflugt til skyttegravene ved Le Linge.

Fakta om Frankrig

Hovedstaden i Frankrig er Paris 

Befolkningstal: Ca. 67 mio.

Areal: 643.801 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.229 km til Paris, ca. 1.472 km til Marseille

Mest besøgte attraktion: Paris og andre storbyer, små landsbyer på landet, bjerge at vandre og cykle i, maden og vinen - og ikke mindst historiske slotte og mange fine strande. Og så har Frankrig rigtigt gode skiområder i De Franske Alper.

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Frankrig