Campingferie på Korsika glemmer du aldrig – Corte og Ajaccio
Log ind Log ind
Campingferie på Korsika glemmer du aldrig – Corte og Ajaccio

Campingferie på Korsika glemmer du aldrig – Corte og Ajaccio

Dalen mellem Bastia og Corte på Korsika er frodig og grøn. Øens højeste bjerge rejser sig i baggrunden, mens floden bugter sig gennem dalen. Byerne er også noget helt særligt. Ajaccio er Napoleons fødeby.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Endagstur til Corte

Dalen mellem Bastia og Corte er frodig og grøn. Øens højeste bjerge rejser sig i baggrunden mens floden bugter sig gennem dalen. Helt oplagt til en biltur. Jeg har ladet campingvognen stå i Bastia, men hvis du skal til Ajaccio på vestkysten, kan du sagtens køre denne vej. Den er bred og byder kun på lidt bjergkørsel. Mange steder er der mulighed for at stille bilen og vandre ud i bjergene. Er vejret godt bliver du ikke skuffet. De højeste bjerge er over 2.000 moh. Monte Cinto på 2.710 m, der er Korsikas højeste bjerg, kan man også se fra vejen i godt vejr.

Corte er Korsikas hjerte

Inde midt på øen ligger Corte, der også bliver kaldt for Korsikas hjerte. Byen ligger godt gemt i bjergene og på mange måder har den været forskånet for alle de kampe og slag, der har været langs kysterne og når frihedskæmpere skulle gemme sig, var Corte også oplagt. Derfor står der også en stor statue af byens stolthed frihedskæmperen Pascal Pauli, der både ønskede Korsika selvstændig og havde planer om, at Corte skulle være hovedstad. 

Verdens ældste købmandsbutik

Midt i byen ligger verdens ældste købmand fra 1800. Her kan du møde Jean, der har arbejdet her i 54 år. Han taler korsikansk fransk og er ret svær at forstå, men taler du fransk, vil han meget gerne fortælle og vise frem. Der er 3.000 forskellige varer i butikken og 1.700 af dem er fra Korsika. Butikken har også oste, pølser, vin, olivenolier og andre lækre specialiteter.

Korsikansk speacialitet "cedrat" – sukat

Det mest specielle er nok cedrat (Citrus medica) – en citrusfrugt, hvorfra man udvinder sukat. Den skulle efter sigende være meget smagfuld.

Corte er utrolig spændende

Byen er efter min mening utrolig spændende, fordi den er så ægte. Husene er nedslidte og man kan se, at pengene er små. Her er hyggeligt men langt fra friseret. Alle huse er krakeleret og har patina. Malingen er skraldet af på skodder og vinduer. Dørene hænger skævt og ikke en eneste gade er lige. Der er meget at se på og selvom det også kan virke lidt trist, er byens universitet med 4.000 unge fremtidens håb.

Passet ved Vizzavona

Jeg fortsætter mod Vizzavona, hvor det også er frodig og grønt og bøgeskoven står flot. Naturen er afvekslende og fra skoven åbner landskabet sig i enorme udsigter, hvor der er bjerge så langt øjet rækker. Napoleon påstod han kunne finde tilbage til Korsika alene pga. af øen mange fantastiske dufte. Det tror jeg gerne, for her ude midt på øen dufter der ubeskriveligt godt fra alle de blomster, der er omkring mig.

Napoleons fødeby Ajaccio

Allerede på lang afstand fornemmer man, at kystbyen Ajaccio opererer i et helt andet gear end resten af øen. 
Byen er nok mest kendt for at være Napoleons fødeby og det er også det jeg er kommet for at se, selvom her selvfølgelig også er meget andet. Byen er stolt af den verdenskendte herre, selv om man ikke synes han gjorde nok for øen, da han kom til magten. På den store Place de Gaulle troner Napoleon på sin hest omgivet af sine fire brødre. Få minutters gang derfra kan 
man besøge huset, hvor Napoleon blev født den 15. august 1769 og voksede op. Napoleon flyttede aldrig tilbage til Korsika: Han døde den 5. maj 1821 i eksil på øen Saint Helena.

Camping San Damiano på Lidoen syd for Bastia

Jeg har valgt at have base i Bastia på Camping San Damiano, der ligger på lidoen syd for Bastia. Et dejligt naturskønt område og meget centralt i forhold til udflugter mod nord, syd og vest. Pladsen har fine faciliteter, internet og stor købmand. Stranden er igen det største trækplaster.

Solnedgangstur til Nonza

På campingpladsen har du de smukkeste solopgange, men ikke solnedgangen. Den forsvinder et par timer før solnedgang bag bjergene mod vest.

Slaget på Col de Teghime på Korsika

Et lille rejsetip mere kunne være at køre aftentur op over Col de Teghime. Dette sted er i øvrigt kendt fra slaget fra 2. Verdenskrig, hvor Korsika blev befriet som det første franske departement 4. oktober 1943. I alt 49 lokale faldt i dette slag. De vil for altid blive husket som helte.

Jeg kommer helt sikkert tilbage

På den anden side af passet venter en ubeskrivelig solnedgang, hvor jeg ikke bare takker af for en dejlig dag, men for hele mit alt alt for korte ophold her på Korsika. I morgen kl. 8 skal jeg med færgen tilbage Nice, hvor min Tour de France tur fortsætter. 
En ting er dog sikker – jeg kommer helt sikkert tilbage.

Tour de France med campingvogn

Denne artikel er en af mange i en serie, hvor du kan følge min rejse hele Frankrig rundt -Tour de France nr. 100. Rejsens hovedpunkter er Korsika, Middelhavet, Pyrenæerne, Loiredalen, Bretagne, Massif Central, Alperne, Annecy og Paris. Søg på Tour de France i søgefeltet.

Sådan kommer du til Korsika

Du kan sejle til Korsika fra flere steder på Middelhavskysten. Marseilles, Nice og Genova (Italien) er de mest oplagte. Man kan også ankomme til forskellige byer på øen f.eks. Bastia (nordøst) eller Ajjecio (vest). Hvis du allerede ved, hvor du helt have base på øen, så planlæg ud fra det. En rundtur er også muligt.