Bordeaux - verdens ubestridte vinhovedstad
Log ind Log ind
Bordeaux - verdens ubestridte vinhovedstad

Bordeaux - verdens ubestridte vinhovedstad

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

På dette flodkrydstogt i det sydvestlige Frankrig besøger vi Bordeaux der er hovedbyen i departementet Nouvelle-Aquitaine og ser nogle af byens mange attraktioner hvoraf flere er på UNESCO’s verdensarvsliste.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Bordeaux - gennem tiden på flere hænder

Gennem historien har Bordeaux, der er Frankrigs sjette største by, været hjemsøgt af keltere allerede år 567 f.Kr. og senere gallere, der i det sidste århundrede f.Kr. kæmpede og tabte landet til de indtrængende romere. Senere kom vandalerne og ødelagde byen i 276 e.Kr. og i 800-årene blev Gallien plyndret af både vikinger og normannere. Det blev en urolig periode i de efterfølgende århundreder. En rig hertug havde en datter Eleonora af Aquitaine (1124-1204) og arving til store landbesiddelser og som 13-årig blev hun i 1137 gift med den franske konge Louis den VII. Men da der ikke blev født drengebørn som kunne arve tronen, blev ægteskabet opløst og hun blev efterfølgende gift i 1152 med den franske greve Henri Plantagent - den senere engelske konge Henry II - så først efter 1154 blev der fred i regionen. Bordeaux var således under engelsk kontrol indtil 1462, hvor den franske konge Louis XIV atter gjorde byen til en del af Frankrig. Bordeaux har flere gange gennem historien været Frankrigs hovedstad, hvilket skete første gang under den fransk-preussiske krig 1870-1871.

En af de fine pladser i Bordeaux

En af de fine pladser i Bordeaux

I 1700-årene voksede eksporten af vin til bl.a. England og Tyskland og man havde store indtægter på trekantsruten mellem Europa, Afrika og Caribien. Man solgte våben og købte slaver i Afrika og solgte slaverne i Caribien, hvorfra man bl.a. havde det værdifulde sukker med tilbage til Europa. Bordeaux havde sin guldalder i 1700-årene og blev en meget velhavende by, hvilket ses på de mange fine huse og palæer bl.a. langs Garonnefloden. Nu kunne man bygge, så alle kunne se hvilken rigdom man besad og Bordeaux blev med rette betegnet som verdens ubestridte vinhovedstad.

Børsen La Bourse ligger ned til Garonnefloden og er et af vartegnene i Bordeaux

Børsen La Bourse ligger ned til Garonnefloden og er et af vartegnene i Bordeaux

Langs Garonnefloden

Fra skibet Cyrano de Bergerac spadserer vi nordpå på kajen langs Garonneflodens venstre bred, hvor der tidligere stod pakhuse fra den omfattende eksport af vin fra de omkringliggende distrikter. I dag er disse pakhuse erstattet med eksklusive boliger og restauranter og østersbarer. Husene på gaden langs floden har som regel smalle gavle, da man betalte skat efter facadens bredde. Til gengæld var husene dybe (som man specielt kender det fra Amsterdam). Få skridt fra den nye bro over Garonnefloden Pont Jacques Chaban-Delmas (opkaldt efter en tidligere fransk minister) ligger en arkitektonisk perle - vinmuseet La Citè du Vin fra 2016. Her kan man opleve vinen med alle sine sanser. Det imponerende 55 meter høje, lysende fyrtårn er skabt i farvet glas og aluminium og symboliserer en vinstok.

I området vest for vinmuseet ses havnebassiner med gamle kraner, der står som skulpturer fra en svunden tid. Hele området er i dag udbygget med nye moderne beboelseskvarterer. Vi spadserer over broen der blev indviet i 2013 med fire imponerende tårne som kan løfte det midterste af broen op, så store skibe kan komme helt ind i Bordeaux. Midt på hævebroen kan vi se hvor kraftigt tidevandet skyller op ad floden. På Garonneflodens højre bred følger vi stien sydover langs floden gennem et tidligere industrikvarter som nu er omlagt til skov og rekreative formål. Her er dog også et sted for ”hjemløse” borgere som har slået sig ned i rønner og faldefærdige campingvogne. Ikke et sted det kan anbefales at spadsere efter mørkets frembrud!

Fra skibet Cyrano de Bergerac langs kajen mod broen Pont Jacques-Delmas

Fra skibet Cyrano de Bergerac langs kajen mod broen Pont Jacques-Delmas

Pont de Pierre - Bordeaux' smukke stenbro

Vi kommer til den smukke stenbro Pont de Pierre med 17 smukke buer, der er optaget som et historisk monument. Broen er 487 meter lang og 19 meter bred og blev bygget efter ordre fra Napoleon mellem 1812 og 1822 og var dengang den eneste faste forbindelse over Garonnefloden. Broens meget smukke og klassiske gadebelysning er et helt kapitel for sig selv. Herfra kan vi se tårn og kirketag ved basilikaen Saint-Michel, der rejser sig over alle andre bygninger. Da vi er tilbage på venstre side af floden, står vi foran byporten Porte de Bourgogne, der er en kæmpe stenbue rejst i 1757 og danner indgangen til den gamle bydel og den brede gade Cours Victor Hugo.

Pont de Pierre - stenbroen over Garonnefloden

Pont de Pierre - stenbroen over Garonnefloden

Kvarteret Saint-Michel

I det mangfoldige kvarter Saint-Michel er det naturligvis det mægtige tårn og basilikaen Saint-Michel der trækker os gennem de smalle stræder. På den store plads foran basilikaen er der ”loppemarked” hvor folk af forskellig herkomst; romaer, arabere og sorte m.fl. har deres primitive boder og forsøger af afsætte alverdens ting. Inde i basilikaen overraskes vi af højden til loftet og den dystre belysning i kirkerummet som primært kommer gennem de farvede glasmosaikker i vinduerne. Men kirken er godt besøgt, hvilket de mange tændte stearinlys vidner om.

Basilikaen Saint-Michel og klokketårn i Bordeaux

Basilikaen Saint-Michel og klokketårn i Bordeaux

Lidt fra kirkepladsen ligger et af Bordeaux’ mange markeder, hvor det bugner med friske grøntsager. Vi fortsætter gennem kvarteret til pladsen Victorie, hvor endnu en byport fra det 17.århundrede kan ses Porte d’Aquitaine. Her ligger også en del af universitetet.

Markedshal i kvarteret Saint-Michel

Markedshal i kvarteret Saint-Michel

Kvarteret Saint-Paul

Endnu flottere bliver det, da vi krydser den store gade Cours Victor Hugo og kommer frem til den massive byport med tre tårne og den store klokke Grosse Cloche. Klokketårnet er fra 1400-årene og indgik i et tidligere rådhus. Klokken er støbt i 1775 og vejer mere end 7,7 tons. Tårnet blev brugt som fængsel for de personer som ikke opførte sig ordentligt! Fangehullet kan besøges.

Den store klokke Grosse Cloche er en af de smukkeste byporte i Bordeaux

Den store klokke Grosse Cloche er en af de smukkeste byporte i Bordeaux

Katedralen André

På grænsen til kvarteret Saint-Pierre når vi frem til Bordeaux’ katedral med et fritstående imponerende klokketårn Tour Pey-Berland, der blev rejst mellem 1440 og 1500 og opkaldt efter den daværende ærkebiskop. Katedralen ved siden af har en meget flot indgangsportal med helgener og relieffer bl.a. af Den Sidste Nadver og Himmelstigningen og meget mere. At gå ind i katedralen er ved at tage pusten fra én, da det smukke kirkerum har en imponerende højde. Byggeriet blev påbegyndt i 1100-tallet oven på en tidligere kirke og efter flere ombygninger og udvidelser over de næste århundreder stod katedralen færdig i 1800-årene.

Tour Pey-Berland - klokketårnet ved katedralen i Bordeaux

Tour Pey-Berland - klokketårnet ved katedralen i Bordeaux

På pladsen foran katedralen ses endnu et monumentalt palads - Palais Rohan - der blev bygget mellem 1772 og 1784 som bolig for ærkebiskoppen. Siden 1836 har det fungeret som byens rådhus Hotel de Ville, ligesom der i dag er kunstmuseum.

Fronten på Palais Rohan - Hotel de Ville - rådhuset i Bordeaux

Fronten på Palais Rohan - Hotel de Ville - rådhuset i Bordeaux

Shopping - utallige muligheder i Bordeaux

Udover at betragte de mange smukke bygninger er der også rig mulighed for at shoppe i Bordeaux. En af gågaderne hedder Sainte-Catherine, hvor vi finder alt fra hyggelige klassiske forretninger til moderne modebutikker. Gågaden er på 1,2 km. lang og den længste i Bordeaux (måske i Europa!)

På shopping i Bordeaux

På shopping i Bordeaux

Porte Calihau - en ærefuld port

Tilbage ved Garonnefloden ligger endnu en byport - Porte Cailhau - bygget mellem 1493 og 1496 til ære for en kongelig sejr over kongeriget Napoli.

Porte Cailhau er nærmest et lille slot

Porte Cailhau er nærmest et lille slot

Børsen - klassisk fransk arkitektur

Længere nordpå langs floden ligger det mægtige palads - Palais de la Bourse - som en halvmåne omkring børspladsen med en vældig fontæne. Denne imponerende bygning er et fint eksempel på klassisk fransk arkitektur fra midten af 1700-årene og rummer udover administration også hotel og museum. Palais de la Bourse er et af Bordeaux’ vartegn.

Børspladsen Olace de la Bourse er en af de smukkeste pladser i Bordeaux

Børspladsen Olace de la Bourse er en af de smukkeste pladser i Bordeaux

Ikke langt til operaen

Et par gader fra Garonnefloden finder vi det store teater Grand Teatre, der er Bordeaux’ operahus og blev indviet i 1780.

Grand Teatre er operaen i Bordeaux

Grand Teatre er operaen i Bordeaux

Quinconces - en af Europas største pladser

Helt ud til floden ligger Place des Quinconces en af Europas største pladser anlagt i 1820. Helt ude ved floden er pladsen flankeret med to 21 meter søjlemonumenter der symboliserer henholdsvis handel og navigation. Her står også byens pariserhjul. I pladsens modsatte ende ses det 55 meter høje monument for Girondins til minde om ofrene for terroren under den franske revolution. Søjlen er flankeret af imponerende fontæner.

Pariserhjul ved Palce des Quinconces med to søjler

Pariserhjul ved Palce des Quinconces med to søjler

Besøg de spændende gader bag pladsen

Her er store brede boulevarder og smalle stræder, gadekunst, indkøbscentre, teatre og flere kirker hvor vi kan gå på opdagelse. Her er masser af historier. Ved kirken Notre Dame ses bl.a. en statue af den spanske maler Goya (1746-1828), der levede sine sidste år i eksil fra 1824 i Bordeaux.

Hyggelige små forretninger

Hyggelige små forretninger

Kvarteret Chartrons

Er du ikke til de længere spadsereture, kan du, blot et par gader fra krydstogtsskibets kajplads, besøge den flotte kirke Saint-Louis-des-Chartrons, der blev opført mellem 1874 og1880: De to 58 meter høje tårne kan ses fra hele byen og under kirkens mægtige hvælvinger der det de helt bemærkelsesværdige mosaikvinduer med bl.a. motiver med korsridderne.

Du kan også vælge at tage med på en mindre sightseeingtur som arrangeres af skibet, inden der om aftenen igen serveres en dejlig middag, før rejsen til Bordeaux slutter næste morgen.

Kirken Saint-Louis-des-Cartrons med to tårne som kan ses fra hele byen

Kirken Saint-Louis-des-Cartrons med to tårne som kan ses fra hele byen

Fakta om Frankrig

Hovedstaden i Frankrig er Paris 

Befolkningstal: Ca. 67 mio.

Areal: 643.801 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.229 km til Paris, ca. 1.472 km til Marseille

Mest besøgte attraktion: Paris og andre storbyer, små landsbyer på landet, bjerge at vandre og cykle i, maden og vinen - og ikke mindst historiske slotte og mange fine strande. Og så har Frankrig rigtigt gode skiområder i De Franske Alper.

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Frankrig