Bo højt eller lavt i Loiredalen
Bo højt eller lavt i Loiredalen

Bo højt eller lavt i Loiredalen

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Frankrigs Turistråd

På denne ferie i Frankrig oplever vi i Loire-dalen Arboretum National des Barres, der er en blanding mellem en botanisk træ-have, et oplevelsescenter samt et universitet - og meget mere.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Skribent

Tilføj favorit

Arboretum National des Barres

Hele skovområdet har en af Europas mest komplette samlinger af forskellige træer - mere end 2700 arter - samlet ind fra alle dele af verdenen og er blandt de største samlinger her på Jorden. Træerne er grupperet i tre zoner; europæisk, amerikansk og asiatisk. Her kan man bl.a. finde Loire-dalens højeste træ på mere end 46 meter. I et særligt afsnit af skoven findes uddannelsessted for forstfolk, forskningslaboratorier, og steder for videnskabelig planteavl. 
Men vi turister - også med børn - kan her komme på "skattejagt" på tre forskellige ruter, hvor man gennem pædagogisk tilrettelagt materiale skal finde træer, planter og dyr ude i naturen. 
Efter at man har hørt om de forskellige træer, får man udleveret et kort og skal så følge mærkningen - det kan f.eks. være sommerfugle - rundt i skoven, så man lærer også at orientere sig. Materialet er desværre ikke på dansk, men på fransk og engelsk, så danske forældre må hjælpe børnene lidt på vej ved at forklare.
For de større børn og voksne er der mulighed for at komme tæt på træerne (og naturen) på flere måder. Via reb er det muligt at klatre i træerne og atter få sine barndomsdrømme om at komme højt op i trækronerne opfyldt. Her lægger man vægt på samtidig at lære noget om de træsorter vi klatrer i. Men ikke nok med det. Det er muligt at sove under åben himmel i bivuak placeret oppe i træerne - så bliver man da ét med træet! 
Mere komfortabelt er det dog at bruge en trætop-iglo. Den svæver højt oppe mellem træerne og er spændt fast til de omkringstående træer med nogle wire, så den ikke gynger i vinden. Igloen har en ca. 20 cm. luftoppustet bund og toppen udgøres af gennemsigtigt plastik, så man kan forblive tør, hvis regnen sætter ind. Via tove firer man sig op til igloen, som ingen faciliteter har - overhovedet ingen. Man medtager selv sin sovepose, og madlavning og toilette foregår på vildmarksmanér på skovbunden. Så skal man op om natten - skal man ned. Så husk pandelampen! Men oppe i igloen er det så muligt at følge med i døgnets rytme - som træet oplever det. Se natten komme. Høre fuglene forstumme. Lytte til nattens lyde. Opleve dyrene på deres morgentræk gennem skoven nedenfor - og mærke solens første varmende stråler. Og det er faktisk konceptet - at blive ét med træerne.
Er man ikke til overnatning i luften, kan man køre til den nærliggende lille by Châtillon-Coligny og overnatte på Camping la Lanciere - og alligevel have en god dag med mange oplevelser på Arboretum National des Barres.

Vandretur ved Briare

Vi parkerer bilen ved marinaen (man kan sejle i kanalerne, ikke på Loire), køber en sandwich og lidt at drikke og tager rygsækken på nakken. Foran os ligger en af de flere vandreture i området ved og omkring Briare - en vandretur på godt 12 km ud langs den gamle kanal og tilbage langs La Loire. Vi går ned til floden og passerer en bro over Loire - eller rettere en kanalbro, Pont-canal de Briare, som er den længste i Europa med 662 meter og som en vis ingeniør ved navn Eiffel hjalp til med at konstruere. Her sejler både med turister fra kanalerne på den ene side af Loire til kanalerne på den anden side. Så følger vi den gamle kanal, der løber snorlige parallelt med Loire-floden. Vi har skov mellem os og Loire, så den kan vi ikke se. Desværre flyder det med affald flere steder, hvor flok har siddet og spist eller drukket. Hvorfor rydder franskmændene dog ikke op efter sig? 
Vi ser nogle få ænder og nogle blishøns, samt tilløb til lidt åkander i det stillestående kanalvand. Strækningen er lang, næsten fem km, og lidt ensformig - for ikke at sige kedelig og jeg ærgrer mig over, at vi ikke har taget cyklerne i stedet. Det viser sig imidlertid, at det var godt vi ikke gjorde det, for da vi drejer ned over markerne til floden, forvandles landskabet fra velpoleret kanalarkitektur til vildmark langs Loire.

Tæt på naturen

På en smal sti (som det bestemt frarådes at cykle på) vandrer vi nu langs floden og kommer flere gange ret så tæt på den op til fire meter bratte brink, hvor den sandede jord er skredet i floden. Landskabet veksler mellem åbent terræn og tæt skov, hvor fuglene synger, insekterne summer og masser af sommerfugle svæver tæt omkring os. Da vi ser muligheden for at gå ud på en af sandbankerne, som Loire har aflejret helt op til bredden, træder vi forsigtigt ud - belært fra tidligere for ikke at træde på eventuelle æg. En hejre letter, og da vi kommer længere ud i Loire, ser vi et par viber flakse rundt over strandkanten.
Efter et par timer er vi tilbage i byen og slår et smut gennem den - over torvet og ned langs den smukke kanal med de mange gæs og følger en sti med en allé af kæmpestore platantræer over på en ø i kanalsystemet og tilbage til bilen. Kort over turforslag kan fås på det lokale turistkontor. Husk at mange turistkontorer holder middagslukket mellem 12 og 14.

Camping Les Bois du Bardelet

Vi er kommet langt ud i landlige omgivelser mellem korn- og solsikkemarker, og pludselig støder vi på dette samfund med masser af standpladser, campinghytter, sommerhuse, fiskesø, kanosø, strand og vandland, indendørs svømmepøl, restaurant og take-away. Ja, vi kan ikke finde noget, vi mangler! Denne campingplads har alt. Ved ankomsten bliver man i en lille el-drevet bil kørt hen til den tildelte standplads eller til den hytte, hvor man skal bo og så får man udleveret et flere siders skrift over området, åbningstider, vigtigste telefonnumre samt prisliste for de forskellige aktiviteter. Endvidere indeholder listen en lang række attraktioner, som kan ses inden for forskellige afstande fra campingpladsen. Her ses også campingpladsens reglement. Reglementet er interessant for det gør, at alle trives bedre - hvis det overholdes. Her står bl.a. at man ikke hænger vasketøj til tørre på en snor spændt ud mellem træerne på pladsen. Ja, fri os for naboens trusser!

På tur til byen Gien

Da vi har indrettet os hører vi om de muligheder der er for cykelruter i områdets landlige omgivelser og cykler en tur til Gien. Vi skal lidt op og ned ad bakkerne, inden vi når frem til landevejen mod Gien. Da vi nærmer os, holder vi til venstre mod Gien syd og centrum. Der står også "centrum" på vejen lige ud over den nye bro, men det er for tung trafik. Så husk at dreje til venstre ellers kommer man langt uden for centrum. Fra den gamle bro kan vi se Château de Gien fra det 15. århundrede ligge højt over floden. Slottet blev bygget af Anne de Beaujeu, datter af Louis XI. Her findes en udstilling om jagt og natur og her kan man lære mere om jagt med hunde og jagt med falke, se de gamle våben og klæder. Længere nede i byen ved Place de la Victorie findes et berømt porcelænsmuseum, hvor det også er muligt at købe kopier af servicen.

Aftenunderholdning på campingpladsen

Tilbage på Les Bois du Bardelet har vi reserveret bord i restauranten og med bordet placeret ude på terrassen over den lille sø, kan vi iagttage de store karper svømme rundt i vandet, medens ungerne ved bordet ved siden af fodrer dem med brødkrummer. Det er også her udmærket mad og en dejlig betjening vi får. Hver aften kl. 21.00 er der forskellig underholdning - og i aften er det klovnen, der tryller for et begejstret publikum. Efter forestillingen - der varer en lille times tid - vandrer folk tilbage til deres standpladser og nyder den lune sommeraften.

Fakta om Frankrig

Hovedstaden i Frankrig er Paris.

Befolkningstal: Ca. 67 mio.

Areal: 643.801 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.229 km til Paris, ca. 1.472 km til Marseille

Mest besøgte attraktion: Paris og andre storbyer, små landsbyer på landet, bjerge at vandre og cykle i, maden og vinen - og ikke mindst historiske slotte og mange fine strande. Og så har Frankrig rigtigt gode skiområder i De Franske Alper.

Mere information:

Turistinformation: Frankrig