Annecy med sø og bjerge i De Franske Alper, Frankrig
Log ind Log ind
Annecy med sø og bjerge i De Franske Alper

Annecy med sø og bjerge i De Franske Alper

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Frankrigs Turistråd

På denne ferie i Frankrig, besøges den smukke middelalderby Annecy og omegn i De Franske Alper.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Den gamle bydel i Annecy

Annecy ligger 447 moh. meget smukt i den nordlige ende af Annecy-søen, der blev skabt af seneste istid og slynger sig 14 km. mod syd omgivet af bjerge. Le Lac Annecy, som søen rettelig hedder, er på sit bredeste sted 3,5 km og op til 80 meter dyb, og regnes blandt de reneste søer i Europa. Vandets specielle grøn-blå farve skyldes tilførslen af gletsjervand fra bjergene. Søen afvandes via floden Thiou, der løber gennem Annecy. Fund af menneskelige aktiviteter fra lang tid før vores tidsregning fortæller, at man allerede dengang fandt stedet attraktivt. Naturligvis har romerne også været her, men det var først i 1200-årene at greverne af Geneve opbyggede et administrativt center i Annecy. Rigtig fart tog det i det 15. århundrede, da hertugerne af Savoyen også gjorde byen til et religiøst center, og op gennem middelalderen blev stedet en driftig by. Først i 1860 blev Savoyen en del af Frankrig.

Le Lac Annecy

Le Lac Annecy

Palais de l'Ile

På en guidet tur gennem den gamle bydel i Annecy (kan bestilles gennem turistkontoret) fortælles byens historie, mens du betragter de gamle bygninger som f.eks. det lille befæstede palads Palais de l'Ile på en klippeø midt i Thiou-floden. Palais de l'Ile er blandt Annecys ældste bygninger og nok det mest fotograferede motiv. Paladset bygget i 1200-tallet som bolig for adelen og bag paladsets metertykke murene kan du se en lille gårdsplads og det tidligere kapel - paladsets "spids" som peger hen mod broen Pont Perriere. Senere blev stedet benyttet som møntsted (hvor man slog mønter) og domhus med fængsel indtil 1860. I paladsets nederste etage kan de kolde fængselsceller ses og i det gamle møntsted er vist middelalderens køkkenindretning. På de øvrige etager er der både permanente og skiftende udstillinger med historie, kulturarv og arkitektur samt byplanlægning.

Palais de l'Ile midt i Thiou-floden

Palais de l'Ile midt i Thiou-floden

Slottet i Annecy - museumsslottet

Endnu kan du se dele af den originale middelalder bymur med intakt byport der fører ind til byen. Dengang blev trafikken kontrolleret og her skulle bønder og handelsfolk lægge afgift for at komme ind med deres varer for at sælge dem. En stejl gade fører op til Annecy Slot der tidligere var citadel og bolig for adelen. På slottet ses forskellige bygninger fra 1200- til 1500-årene. Blandt de ældste bygninger er "Dronningtårnet". Dette historiske monument er i dag museum og viser, hvorledes man indrettede sig i middelalderen. Fra den store brostensbelagte gårdsplads kan du skue ud over hustagene i Annecy.                                                                                                         

Chateau Annecy

Chateau Annecy

Annecy - Alpernes Venedig

Det er ikke uden grund at Annecy også kaldes Alpernes Venedig, idet man fra tidlig tid har kunnet sejle ad floden og de tilhørende kanaler fra hus til hus og afsætte sine vare. På mange af de gamle huse kan du endnu se stentrin i vandkanten ved husenes bagindgange. Det er ikke alle steder du kan se kanalerne, idet de nu er ført under huse og gader af hensyn til den moderne trafik. Men hvor kanalerne er synlige, kan du følge vandet gennem byen. Thiou-floden afvander Annecy-søen og automatisk regulerede dæmninger sikrer, at vandstanden i floden og kanalerne ikke stiger.

Langs Thiou-floden i Annecys gamle bydel

Langs Thiou-floden i Annecys gamle bydel

Markedsdag - en symfoni i farver og dufte

Vil du have en sanseoplevelse af helt de store, kan det betale sig at stå tidligt op og gå gennem gågaden, der på den ugentlige markedsdag (normalt tirsdag) er totalt forandret. Her er et leben af handelsfolk fra landet og deres boder bugner af friske specialiteter som brød, oste, pølser, grøntsager, blomster etc. - og her får du en symfoni i farver og dufte.

Markedsdag er et orgie i farver og dufte

Markedsdag er et orgie i farver og dufte

Flere gode spisesteder i Annecy

Som så mange andre byer i Frankrig har Annecy både små hyggelige spisesteder og store restauranter. Prøv f.eks. restaurant L'Etage, der - som navnet antyder - ligger på første sal i en ældre bygning, hvor pejsen knitrer midt mellem de tæt besatte borde. Det er et hyggeligt og populært spisested, så det ofte vil være nødvendigt at reservere bord på forhånd. Menukortet er omfattende.
Lidt uden for byen på en halvø i Annecy-søen ligger det store, hvide hotel Imperial Palace i en smuk park. Dette firestjernet hotel har omkring 100 værelser og flere restauranter bl.a. to som er åbne for udefrakommende gæster.  I underetagen ligger La Brasserie med direkte udgang til søen. Udover a la carte kan du til en fast pris vælge forret og hovedret mellem flere af dagens forskellige menuer afsluttende med en dessertbuffet. Har du lyst, kan du fortsætte i stedets kasino.

I Frankrig spiser du som regel godt

I Frankrig spiser du som regel godt

Segway Annecy

Vil du overnatte på det centralt beliggende Le Pré Carré hotel, er der megen støj fra gaden, så bed om et værelse væk fra gaden. Hotellet serverer en overdådig morgenmadsbuffet og herefter kan du tage med Annecy Segway på en ca. tre timers tur med segway (også kaldt mobileboard) ud i naturen. Efter en kort instruktion og en prøvekørsel på både jævnt og ujævnt grund er du klar til at komme ud i landskabet. Her kan alle, der vejer mellem 40 og 120 kg. deltage Segwayen, der er justeret til kun at kunne køre omkring 10 km. i timen, styres nemlig af éns vægt, så du må ikke være for let eller for tung. Normalt kan børn fra 12 år deltage.

Turen går op gennem små pittoreske landsbyer, hvorfra der er en vidunderlig udsigt til både Annecy-søen og de omkringliggende sneklædte bjergtoppe. At køre og balancere på en segway er på ingen måde svært - men derimod meget sjovt - og en let måde at komme op i bjergterrænnet på og få nogle flotte udsigter ud over sølandskabet.

På segway op i landskabet omkring Annecy

På segway op i landskabet omkring Annecy

Skiområdet La Clusaz i Aravis-bjergene

Blot 33 km. - eller en god halv times kørsel fra Annecy - er ligger landsbyen La Clusaz i Aravis-bjergene - en del af De Franske Alper. La Clusaz, der ligger ca. 1.100 moh, er ikke et moderne skiresort med høje hoteller, men har bevaret sin hyggelige landsbystemning med små krogede gader og lave huse med svalegang. Mange steder i La Clusaz sælges/udlejes skiudstyr, ligesom her findes et utal af delikatesseforretninger med specialiteter fra området, souvenirbutikker, restauranter og caféer. I La Clusaz kan du kombinere foråret i Annecy med vintersportsaktiviteter helt hen i april måned. 
Fra La Clusaz er der access til hele fire skiområdet: Massif de Balme, 2.600 moh. – Massif de l'Aiguille, 2.400 moh. – Massif de L'Etale, 2.400 moh. – Masif de Manigod, 1.650 moh.

Fra Annecy er der ikke langt til skiresorts i De Franske Alper

Fra Annecy er der ikke langt til skiresorts i De Franske Alper

Med udsigt til Mont Blanc

I bunden af La Balme tager gondolen dig op i skiterrænet og videre med stolelift til toppen ved Col De Balme, 2.477 moh. Den seneste tids megen nedbør er hel faldet som sne - faktisk dejlig pulversne - så der her i april ligger 2,80 cm. sne på toppen. Udsigten mod Mont Blanc er bare - bjergtagende.
Røde og blå løjper - hvor de fleste kan være med - fører tilbage mod dalen, hvorfra der er forbindelser til de øvrige skiområder med i alt 49 lifter og 84 pister fordelt på 130 km. nedkørsler med 7 sorte, 29 røde, 30 blå og 18 grønne. Så her er noget for enhver. Det er naturligvis ikke kun som skidestination at La Clusaz er kendt. Sommeren igennem kan der vandres i Aravis-bjergene.

På skiskole i De Franske Alper - altid med fine udsigter til bjergtinderne

På skiskole i De Franske Alper - altid med fine udsigter til bjergtinderne

Destilleriet des Aravis i La Clusaz

Har du tid, kan det anbefales at besøge byens destilleri - Distillerie des Aravis - hvor den meget sympatiske ejer Matthiew Castellano med glæde viser rundt i produktionslokalerne og med efterfølgende smagsprøver. Her produceres forskellige likører, hvoraf den mest kendte er Genepi-likøren. Genepi-urten vokser vildt i Alperne og er en slags malurt i kurveblomstfamilien og er gennem tiderne benyttet som lægeurt og som essens til spiritus bl.a. likør. I dag dyrkes genepi-planten på marker og importeres fra Italien. Konceptet stammer oprindeligt fra munkene og i 1880'erne købte Matthiews oldefar destilleriet, der siden dengang har været i familiens eje. Farfar og senere Matthiews mor og far fortsatte med at forædle produktionen med nye smagsoplevelser. Matthiew opdagede allerede som dreng, hvor han hjalp til med produktionen, at likørfremstillingen ikke var nogen kompliceret videnskab og "blot" krævede et stort køkken.
Efter moderens bortgang og faderens pension forlod Matthiew sit gode job i Paris for at videreføre sine aners værk.
I dag produceres her langt over 100.000 flasker om året og der udvikles fortsat nye smagsoplevelser, ligesom der er ved at komme gang i eksporten til fremmede lande - bl.a. Kina.
Både genepi-likøren og andre likører kan købes i La Clausaz's delikatessebutikker, men kan også købes mange andre steder.

Matthiew Castellano ejer af Distillerie des Aravis i La Clusaz

Matthiew Castellano ejer af Distillerie des Aravis i La Clusaz

Restaurant Le Foly

I udkanten af La Clusaz ved søen Lac des Confins ligger restaurant Le Foly i en gammel bjælkehytte. Her er restauranten indrettet i bondestil omkring den åbne pejs og gennem panoramavinduerne er der udsigt over søen. Menuen vælges ud fra dagens retter, der både er store og velsmagende.

Restaurant La Foy i La Clusaz

Restaurant La Foy i La Clusaz

Fakta om Frankrig

Hovedstaden i Frankrig er Paris.

Befolkningstal: Ca. 67 mio.

Areal: 643.801 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.229 km til Paris, ca. 1.472 km til Marseille

Mest besøgte attraktion: Paris og andre storbyer, små landsbyer på landet, bjerge at vandre og cykle i, maden og vinen - og ikke mindst historiske slotte og mange fine strande. Og så har Frankrig rigtigt gode skiområder i De Franske Alper.

Mere information:

Turistinformation: Frankrig