Anne-Vibeke cykler op af bjergklassikeren Alpe d´Huez
Log ind Log ind
Anne-Vibeke cykler op af bjergklassikeren Alpe d´Huez

Anne-Vibeke cykler op af bjergklassikeren Alpe d´Huez

Campingvognen er placeret på måske en af de aller bedste udsigtspunkter i Alperne – og der er mange, men her er der bjerge på tre sider og det ene bjerg er det verdenskendte Tour de France bjerg Alpe d´Huez.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Bourg d´Oisans for foden af Alpe D´Huez

Bourg d´Oisans er byen, der ligger for foden af Alpe d´Huez, og det er en rigtig cykelby, hvor alt handler om cykelløb og det er rigtig godt for jeg skal lige have tjekket min cykel, inden jeg kaster mig over Alpe d´Huez. I det hele taget er byen en by, hvor du både kan hygge og proviantere. Det er tydeligt, at mange, hvis ikke alle, kommer her på gennemrejse eller som et sted man lige spiser, inden man kører ud i bjergene. 
Alpe d´Huez er oplagt og det er også derfor jeg er her. Jeg vil nemlig gerne prøve at cykle op af bjerget.

Alpe d´Huez - et bjerg fyldt med rekorder

For foden af bjerget et par kilometer fra Bourg d´Oisans står et lille skilt og det er her den officielle tidtagning begynder. Herfra er der kun ca. 14 km til mål, og hvilke 14 km. Der er stigninger på op til 12 procent. Tidsrekorden er fra 1995, hvor den italienske bjergrytter Marco Pantani kørte op på 36 min. og 50 sek. – vel og mærket efter 162 km over tre andre bjerge uden for kategori. 

Alpe d´Huez er helt sindsygt

Alpe d´Huez er ikke et svært bjerg og ikke specielt stejl i forhold til mange andre steder, men de 21 hårnåle er på mange måder blevet de mest legendariske i Tour de France. Det prestigefyldte bjerg var med første gang i 1952 men siden 1976 har det været med næsten hvert år. De tre første kilometer er de hårdeste. og dem bruger jeg helt nøjagtig Pantanis tid på – 36 minutter. Alpe d´Huez er helt sindsygt.
Anne-Vibeke kører Alpe d´Huez

Hvert sving fortæller historie

I hver sving kan du se, hvor langt man har tilbage. Du kan også se på skiltene, hvem der har vundet de forskellige år. Bjarne Riis var meget tæt på i 1995, og han har den 9. hurtigste tid på 38 min 15 sek. Med stort drama blev han overhalet af Pantani, der samme år satte den rekord, som endnu ikke er slået. Og det bliver den heller ikke på min tur. Jeg på 20% på fysik og 80% vilje. Jeg må af cyklen endnu en gang. Det som i virkeligheden er mest vildt, er det det hele tiden går op. Når du cykler i Danmark går det jo også ned af - bare en gang imellem.

Gennemfører på 2 timer og 28 minutter

Hvor der er vilje er der vej, og det sidste skilt meget opløftende. Jeg er blevet overhalet 15 gange, og det er helt vildt, så mange der kommer ned og prøver kræfter med Alpe d´Huez. Min uforglemmelige tid bliver 2 timer og 28 minutter. Pantani kørte altså ca. fem gange hurtigere end mig – det siger alt.

Alpe d´Huez ikke nogen spændende by

Alpe d´Huez er ikke nogen speciel spændende by om sommeren og bære i høj grad præg af at være et stort vinterskisportsted. Til gengæld er campingpladsen helt vidunderlig.

Camping la Piscine - en naturkøn campingplads

Der er flere campingpladser i området og jeg boede på Camping la Piscine få kilometer fra centrum og kun få hundrede meter fra opkørslen til Alpe d´Huez. Der er liv på pladsen fra midten af juli måned, men ellers er den yderst stille og med god udsigt på de yderste pladser ud mod engen.

 

Fakta om Frankrig

Hovedstaden i Frankrig er Paris.

Befolkningstal: Ca. 67 mio.

Areal: 643.801 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.229 km til Paris, ca. 1.472 km til Marseille

Mest besøgte attraktion: Paris og andre storbyer, små landsbyer på landet, bjerge at vandre og cykle i, maden og vinen - og ikke mindst historiske slotte og mange fine strande. Og så har Frankrig rigtigt gode skiområder i De Franske Alper.

Mere information:

Turistinformation: Frankrig

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.

klub

Bliv abonnent af Klub Anne-Vibeke Rejser

Tilmeld dig Klubben