Dartmoor National Park, Sydengland
Log ind Log ind
Dartmoor National Park

Dartmoor National Park

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: VisitBritain

Denne ferie i England går til den sydlige del af Dartmoore National Park i Devon, hvorfra der ikke er så langt til vandreområdet i selve højlandet.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Cheston Caravan & Camping Park i South Brent

I byen South Brent finder vi først en campingplads, der ikke er værd at skrive hjem om. Så vi følger skiltningen mod en anden plads lidt uden for byen og kommer til Cheston Caravan & Camping Park. Også denne plads er beskeden for ikke at sige simpel - men med god beliggenhed for os der vil vandre i den sydlige del af Dartmoor National Park. Pladsen ligger ca. 30 minutters vandring fra indgangen til nationalparken. Ulempen er støj fra den nærliggende motorvej og jernbane, der ligger klods op af campingpladsen - samt sløje toiletforhold. Her findes ingen kiosk eller faciliteter for madlavning og er i øvrigt uegnet for børnefamilier. Pladsen har omkring 40 standpladser - fortrinsvis til fastliggere i campingvogne.
Nærmeste spisested - The Horse & Groom - ligger en halv times gang hen ad landevejen. Vi spiser godt, men stedet trænger til en ordentlig omgang rengøring.

Cheston Caravan & Camping Park ligger tæt på Dartmoor National Park

Cheston Caravan & Camping Park ligger tæt på Dartmoor National Park

Cape Hope og South West Coast Path

Vi er kørt sydpå til Salcombe, men kan ikke finde et sted at parkere bilen i denne overrendte turistby, så vi kører i stedet til Cape Hope. Her stilles bilen og vi vandrer ud langs den storslåede kyststrækning ad The Bolt Trail, der går fra Cape Hope til Salcombe og er en af delstrækningerne på den 1000 km. lange South West Coast Path. Udover skiltning med stednavne ses kendetegnet for denne nationale kystvandring - det lille agern. Hope ligger idyllisk på en skråning ned mod en lille bugt og er præget af fred og ro og ingen trafik i modsætning til Salcombe. I byen findes en række søde hvidkalkede fiskerhuse, hvoraf flere er indrettet som restauranter. Ind mellem kystens flotte klippeskær ligger fine sandstrande, hvorfra der kan bades og på stranden midt i byen trækker fiskerne fortsat deres både op. Her spiller tidevandet også ind.

Cape Hope ligger tæt på South West Coast Path

Cape Hope ligger tæt på South West Coast Path

En dramatisk kyststrækning

På den anden side af bugten ses skiltningen - det lille agern - og vi følger stien op gennem en kratbevoksning og kommer ud på de høje græsklædte klinter mod Den Engelske Kanal. Og så bliver kysten dramatisk med næsten lodrette klippesider, hvor mågerne holder til. Det ene sceneri efter det andet passeres, medens vi vandrer højt over havet. Ind i mellem skal vi lidt ned i en lavning og andre gange har vi mulighed for at kravle op på ejendommelige klipper, der næsten læner sig ud over klinten.  Således fortsætter vandreturen langs South West Coast Path ca. 10 km. helt til Salcombe, hvor "rigmands" villaer med udsigt til fjorden og de små sandstrande, som ligger spredt mellem klipperne på kysten, giver området en egen middelhavsstemning.

Dramatisk kyststrækning langs Den Engelske Kanal

Dramatisk kyststrækning langs Den Engelske Kanal

Vandretur i Dartmoor National Park

Fra campingpladsen i South Brent går landevejen direkte op til Dartmoor National Park ved foden af Ugborough Beacon, 371 moh. En række stopler viser retningen vi skal vandre og snart er vi på toppen og kan betragte det omkringliggende landskab. Uden for selve området ses det veltrimmede kulturlandskab med marker og hegn. Men nord for os er det et stort, lyngklædt område vi ser ud over. Bakke efter bakke strækker området sig ud i horisonten - et areal større end Bornholm. Her er ikke et træ at se. Kun forblæst lyng, græs og mindre vandhuler. Fra bakketoppen udser vi os næste mål - Butterdoor Hill, 364 moh. - og vandrer over på denne bakketop, hvor vi møder de første af de mange vildtgående Dartmoor-ponyer. 

I det fine vejr fortsætter vi nordpå mod næste højdepunkt. Vi har naturligvis regntøj, proviant og kompas med i rygsækken, for Dartmoor er kendt for de pludselige omskift, der kan se i vejret. På ingen tid kan en tågebanke drive ind og dække for enhver udsigt. Så er det nødvendigt med kompas og måske regntøj. Så selv om vejret fra morgenen ser fint, så husk alt udstyret. Endnu en bakketop - Piles Hill, 387 moh. - passeres og herfra har vi udsigt til en “gletsjer". Men det kan da ikke passe? Vi må have kikkerten frem. De store hvide arealer viser sig at være ler - det såkaldte kinaler - der bl.a. bruges i den fineste keramik.

Vandretur i Dartmoor National Park

Vandretur i Dartmoor National Park

Heste og andre fritlevende dyr

Vi vandrer langs en række “milestones" - store sten - rejst for at vise vejen hen over Dartmoor, så man selv i tåge kan finde vej. Stenene stammer fra tiden, hvor der var langt mellem kirkerne og begravelsespladserne. Når nogen døde, skulle de inden tre dage og uanset vejret bæres til kirken og gravstedet. I tæt tåge kunne man så følge disse vejvisere og finde den sikre vej over heden. 
I dag er det desværre kun et fåtal af disse vejvisere der står intakte. Dels har bønder gennem tiden fjernet stenene for at bruge dem i deres egne bygninger. Dels bruger dyrene - specielt kvæget - der går frit omkring på heden - stenene som “gnubbesten", hvilket får dem til at rokke løse og til sidst at vælte omkuld. Så får de lov at ligge og langsomt gror de til. Her ligger en opgave i at få genrejst og sikret dette flotte kulturminde, der ses flere steder i Dartmoor National Park.

Vi passerer en af de få grusveje, som løber gennem området og hvor det er tilladt at cykle og bevæger os frem mod turens sidste højdepunkt Three Barrows, 461 moh. Herfra kan vi se at terrænet fortsætter derudaf med endnu flere toppe. Vi vender imidlertid om og vandrer ned over hedelandet mod en gruppe træer, nede ved et vandløb. Her møder vi et utal af får, der gemmer sig i de høje bregner langs vandløbet og følger dette tilbage mod South Brent og er fremme på campingpladsen efter ca. fem timers vandring.

Milestones står på tværs ad Dartmoor National Park

Milestones står på tværs ad Dartmoor National Park

Oplev Dartmoor i bil

For dig som ikke ønsker at vandre i flere timer, er der mulighed for alligevel at opleve dette enestående landskab ved at køre gennem området på en af de få veje, der krydser Dartmoor.
Venford Reservoir er en smuk opdæmmet sø du kan vandre rundt om på under en time. Undervejs er der bænke og en enestående udsigt til blomstrende rododendron i maj. Og nogle af de ejendommelige klippeformationer kan ses fra vejen. Den sidste istids gletsjere nåede ikke frem til området og skånede derfor klippeformationerne, der ses flere steder i Dartmoor National Park.

Hele den nordlige del af Dartmoor National Park med områdets højeste punkt, ældgamle gravpladser og besøgscentre nåede vi ikke denne gang. Men dette storslåede og meget specielle landskab med mere end 800 km. vandreruter lokker, så mon ikke vi vender tilbage?

Venford Reservoir

Venford Reservoir

Fakta om England

Hovedstaden i England er London. England er en del af Storbritannien. 

Befolkningstal: Ca. 53 mio. I Storbritannien ca. 65,7 mio. 

Areal: Ca. 130.279 km². Storbritannien ca. 242.495 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 957 km til London

Mest besøgte attraktion: London samt Stonehenge.

Mere information:

Turistinformation: England

Turistinformation: Storbritannien