Tynemouth - fra fiskerlandsby til badeby
Log ind Log ind
Tynemouth - fra fiskerlandsby til badeby

Tynemouth - fra fiskerlandsby til badeby

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: VisitBritain

Tynemouth ligger nordøst for Newcastle på nordsiden af River Tynes udløb i Nordsøen.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Kloster og slot - engelsk kulturarv

Højen, der toner sig op på nordsiden af River Tyne, har været beboet siden jernalderen. Romerne benyttede stedet som signalhøj, og i 600-årene blev det første benediktinerkloster bygget som senere blev befæstet som et slot. Klostret blev flere gange plyndret af vikingerne, senest i 825, men genopbygget i 1083.

Slottet kom til i det 12. århundrede og gennem 1300-årene blev slottet benyttet af de royale blandt andre kongerne Edward I og Edward II. Og mens kongerne var i krig i Skotland, opholdt dronningerne sig i klostret og på slottet. Dengang anså man slottet for det stærkeste i det nordøstlige England.

Omkring det befæstede kloster opstod efterhånden en landsby og i 1325 blev der bygget en havn til fiskeri og handel. Klostret havde brug for fisk og toldpenge. Der opstod senere uenighed med storbyen Newcastle om sejladsrettighederne, herunder toldafgifter m.v. på River Tyne, og uenigheden varede i flere århundreder. I 1539 satte kong Henrik den 8. en stopper for katolske klostre og det hele gik i forfald og i 1558 var bygningerne ødelagt.

Tynemouth kloster og slot

Tynemouth kloster og slot

Badeferie - og en smagsoplevelse

I dag er Tynemouth en populær feriedestination, hvilket ikke mindst skyldes de fine badestrande ved Kong Edvards Bay og den langt større Long Sands Beach. I bunden af Edward Bay ligger et mindre spisested med navnet Riley’s Fish Shack. Stedet ser ikke ud af noget særligt, men tag ikke fejl. Ved denne fiskebar kan du få helt friske fisk og skaldyr, stegt eller grillet, eller du kan vælge en fiskesuppe. Alt i friskeste og velsmagende tilstand.

King Edwards Bay

King Edwards Bay

Admiral Collingwood

Spadserer du ud på højen Spanish Battery får du det bedste vue over River Tynes udløb i Nordsøen. Det er også herfra, at du mod land kan se Life Brigade Watch House Museum og bagved skimte monumentet for admiral Collingwood. Cuthbert Collingwood (1748-1810) blev født i Newcastle upon Tyne og blev uddannet marineofficer. Han deltog i flere af den mere berømte admiral Nelsons søslag mod Napoleon, og flere gange overtog han kommandoen efter Lord Horatio Nelson, men nåede aldrig samme verdensberømmelse.

Tynemouth ligger hvor River Tyne løber ud Nordsøen

Tynemouth ligger hvor River Tyne løber ud Nordsøen

Hovedgaden Front Street

Ved starten af Front Street ser du Urtårnet i Tynemouth (Clock Tower) og følger du gaden vil du finde et utal af spisesteder og spændende forretninger. På hjørnet til hovedvejen Tynemouth Road ligger den tidligere sognekirke, som nu er ændret til indkøbscentret ”Land of Green Ginger”. Foe enden af Front Street ses et monument for Queen Victoria (1819-1901).

Urtårnet i Tynemouth

Urtårnet i Tynemouth

Tynemouth Market

Ved togstationen finder du Tynemouth Market der afholdes hver lørdag og søndag. Markedet er en blanding af et loppemarked med alverdens ting fra bøger over kunsthåndværk til antikviteter. Her finder du også frugt og blomster samt forskellige spisesteder. Her er det muligt at gøre et godt fund eller en souvenir at tage med hjem.

Tynemouth Marked ved togstationen

Tynemouth Marked ved togstationen

Fakta om England

Hovedstaden i England er London. England er en del af Storbritannien. 

Befolkningstal: Ca. 53 mio. I Storbritannien ca. 65,7 mio. 

Areal: Ca. 130.279 km². Storbritannien ca. 242.495 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 957 km til London

Mest besøgte attraktion: London samt Stonehenge.

Mere information:

Turistinformation: England

Turistinformation: Storbritannien