Kanotur på Windermere, Lake District National Park, England
Log ind Log ind
Kanotur på Windermere, Lake District National Park

Kanotur på Windermere, Lake District National Park

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: VisitBritain

På denne ferie i England er vi ved søen Windermere i Lake District, der tilbyder alle former for vandsportsaktiviteter.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

I frisk modvind

Et kvarters kørsel fra Bowness-on-Windermere op langs søen ligger Low Wood Watersports Centre. Her tilbydes alle slags vandsportsaktiviteter på Lake Windermere, lige fra robåde, sejlads i forskellige joller til vandskisport. Receptionen bugner af redningsveste, pagajer, årer og andet udstyr og her har vi reserveret en kano til dagens udflugt på søen. Udover redningsveste og åre får vi også en vandtæt sæk til overtøj og andet, der ikke må blive vådt, hvis nu ...
Der står en frisk vind ind over søen fra nord, så vi skal lægge kræfter i for at komme fremad. For ikke at komme ud i de krusende bølger holder vi os lidt inde ved kysten, hvor der er mere læ. 
Vi får ikke padlet langt, før vi opdager, at søen har et rigt fugleliv. De første fugle vi møder, er en stor gruppe canadagæs, der fortrækker så snart de ser, vi nærmere os.
Vi padler nordpå forbi mindre klippeskær og har den fantastiske udsigt op mod Cumbrian Mountains, der rejser sig bag søen.

Kanotur på Lake Windermere

Kanotur på Lake Windermere

Alt for mange gæs

Inde fra kysten kan vi høre trafikken fra folk, der har travlt med at komme på arbejde og kan ind i mellem skimte bilerne fra søen. Ellers er det skov og store herskabsvillaer vi padler forbi. Vi tager retning mod Waterhead ved Ambleside og da vi nærmere os, er den første cruise-båd netop på vej ud fra landgangsbroen. Det giver lidt uro i kanoen, men vi glider over bølgerne og padler forsigtigt ind til stranden ved Waterhead. Her holder grågæssene til, for her kan de tigge brød fra turister på stranden. Det er nu ikke nogen god ide at fodre gæs eller andre fugle om sommeren, hvor der er naturlig føde nok. Det der kommer ind i den ene ende, skal nødvendigvis ud af den anden ende og det skaber et større svineri og øger forureningen på stranden og i søen.

Grågås ved robådene i Waterhead

Grågås ved robådene i Waterhead

Kano med sejl

I Waterhaven møder vi fire unge mænd på tur - to i hver deres kajakker og to med hver deres kanoer - sidstnævnte monteret med sejl. Det har vi ikke set før. De fortæller, at kanosejlene ingen ting fylder, når de er pakket sammen og er lette at have med omkring. Nu er de monteret (bundet fast med snor) på midtersædet og skal hjælpe kanoerne fra nordenden af Lake Windermere helt til sydenden - ca. 15 km. herfra. Den friske vind giver god drift i kanoerne, så vore venner skal blot koncentrere sig om at styre med deres padler. Vi håber for dem, at vinden holder. De to kajakroere kan sagtens holde trit med kanoerne og kan til enhver tid padle fra dem.

Kanoer med sejl

Kanoer med sejl

Ingen vand i floden

Vi ønsker dem god tur og padler videre langs nordkysten og ind i flodudløbet, der hvor floderne River Rathay og River Brathay forenes og løber ud i Lake Windermere. Det er her i det rolige vand at et par svaner holder til. Da det ikke har regnet væsentligt i hele tre uger, er vandstanden ca. 70 cm. under daglig vande og det opdager vi, da vi padler ind forbi sivene og op ad River Rathay. Vandet er ganske stille. Her er ingen strøm. Vi kommer kun nogle få hundrede meter op ad floden, før vandstanden er så lav, at bunden af kanoen skraber på stenene. Kanoen vendes og vi forsøger os på River Brathay. Ved brinken er vandet lavt, men midt i floden ligger "sejlrenden" og vi kommer lidt længere op ad denne flod. Her er ganske smukt og fredeligt og havde der været vand nok i åen, ville en tur denne vej helt sikkert have været en gevinst. Men vi kan se sten stikke op af vandet fremefter, hvor der står en hejre og spejler sig i vandet. Den flytter sig først, da vi er ganske få meter fra den. Og nu kan vi ikke komme længere op ad floden. Atter må vi vende og padler ned ad floden og ud på søen igen.

Kanotur op ad River Rathay

Kanotur op ad River Rathay

Ryg- og sidevind

Vi følger vestsiden et stykke nedover - nu med vinden i ryggen. Vi kommer forbi skær og fugleøer og specielt på øen Green Tuf Island holder en masse måger til. Vi padler også forbi en stor gruppe grågæs, der svømmer omkring øen. Nu skal vi på tværs af Lake Windermere og har vinden ind fra siden, hvilket vi ikke bryder os særligt meget om, da det giver en ujævn rullende bevægelse i kanoen. Men kanoen er stabil og vi lægger kræfter i at padle så hurtigt over søen som muligt. Ind i mellem må vi korrigere kanoens retning, så vi får mere vind i ryggen. Nemmere bliver det naturligvis ikke, da vi igen passeres af en cruise-båd, der supplerer med endnu flere bølger.

Fugleø i Lake Windermere

Fugleø i Lake Windermere

Da vi når frem til Low Wood Watersports Centre, er der kommet mere aktivitet og vi padler mellem de øvrige kanoroere direkte op mod stranden og idet vi rammer den, læner vi os bagud, således at kanoen kommer godt op på stranden, så den der sidder forrest, kan gå tørskoet i land og trække kanoen længere op på stranden.

Tilbage ved Low Wood Watersports Centre

Tilbage ved Low Wood Watersports Centre

I morgen kører vi mod nordøst gennem Weardale til nye eventyr det smukke Northumberland.

Fakta om England

Hovedstaden i England er London. England er en del af Storbritannien. 

Befolkningstal: Ca. 53 mio. I Storbritannien ca. 65,7 mio. 

Areal: Ca. 130.279 km². Storbritannien ca. 242.495 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 957 km til London

Mest besøgte attraktion: London samt Stonehenge.

Mere information:

Turistinformation: England

Turistinformation: Storbritannien