Byvandring i Newcastle upon Tyne
Log ind Log ind
Byvandring i Newcastle upon Tyne

Byvandring i Newcastle upon Tyne

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: VisitBritain

Newcastle er nok mest kendt for fodbold, men byder også på en historisk bymidte med en industriel arv efter handel, skibsbyggeri og ikke mindst udskibning af kul.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Fra Pons Aelius til Newcastle

Romerne, der byggede Hadrians Wall, kaldte stedet ved floden Tyne for Pons Aelius og byggede den første fæstning samt den første bro over floden. En rekonstrueret del af Hadrians Wall kan ses i Newcastle. Da normannerne erobrede England fra angelsakserne efter slaget ved Hastings i 1066, blev byens første træslot bygget i 1080 af Robert Curthose (1054-1134) - den ældste søn af Vilhelm Erobreren (1028-1087). I perioden 1168-1178 blev det nye stenslot bygget - Newcastle - som rettelig hedder Newcastle upon Tyne. Omkring slottet voksede byen med uld- og tøjhandel fra 1200-årene og senere med en omfattende kulmineindustri. Langs floden blev der etableret mere end 400 skibsværfter som blev nogle af de største i Verden, indtil den industrielle revolution, der begyndte i 1700-årene, ebbede ud i slutningen af 1800-årene og i første halvdel af 1900-årene.

Nutidens højeste bro over floden Tyne er The High Level Bridge fra 1849

Nutidens højeste bro over floden Tyne er The High Level Bridge fra 1849

Hotel Melia Innside og flodpromenaden

Det moderne hotel Melia Innside ligger central placeret på bredden af floden Tyne og i gåafstand til byens attraktioner. På en spadseretur ad Quaryside langs floden passerer du flere af Newcastles broer. Den højeste High Level Bridge er fra 1849 og har en frihøjde på 26 meter. Men du kan se hele syv broer over floden. Du passerer det gamle rådhus, der i dag er indrettet med Hard Rock Café. På modsatte side af River Tyne ser du det bølgende glashus The Glasshouse International Centre for Music der åbnede i 2004 efter otte års byggearbejde.

Hotel Innside by Melia i Newcastle

Hotel Innside by Melia i Newcastle

River Tyne

River Tyne har en samlet længde med bifloder på 118 km. og består af North Tyne og South Tyne, som løber sammen på et sted i Northumberland der kaldes for ”The Meeting of the Waters”. Tyne River løber gennem Newcastle og fortsætter til sit udløb i Nordsøen ved Tynemouth. Gå op på High Level Bridge og få en formidabel udsigt over floden samt de øvrige broer.

Udsigt mod River Tyne set fra High Level Bridge

Udsigt mod River Tyne set fra High Level Bridge

Byport og Newcastle slot

På en spadseretur rundt i Newcastle vil du fortsat kunne se historiske bygninger og du passerer den brostensbelagte gade som tidligere førte op til det nye slot. Ved byporten The Black Gate ser du resterne af den gamle bymur, inden du kommer til selve Newcastle slot. Bag slottet ses Newcastles katedral St. Nicolas.

Historiske bygninger i Newcastle

Historiske bygninger i Newcastle

George Stephenson

Ved indgangen til Westgate Road ser du monumentet for lokomotiv- og jernbaneingeniøren George Stepheson (1781-1848), der konstruerede det første damplokomotiv og senere sammen med sønnen Robert Stephenson videreudviklede lokomotiver og jernbaner. Den industrielle revolution var i fuld gang.

Monument for George Stephenson

Monument for George Stephenson

Bigg Market

Tæt på katedralen ligger det historiske torv Bigg Market der har fået sit navn efter den byg, som i middelalderen blev solgt fra pladsens små boder. I dag er Bigg Market et populært mødested med flere barer og restauranter. I dette middelalderområde finder du også byens ældste kro The Old George Inn fra 1582 som bl.a. blev besøgt af selveste kong Charles I.

Det populære torv Bigg Market

Det populære torv Bigg Market

Grey Street

Du fortsætter nu af Grey Street og passerer Teatre Royal fra 1837, men som spillehus har rødder tilbage til 1788, og du når pladsen med monumentet for Charles Grey - Storbritanniens premierminister fra 1830 til 1834.

Theatre Royal

Theatre Royal

Klassiske indkøbscentre

Fortsæt ad Marked Street til den meget smukke Central Arcade med eksklusive forretninger, der giver associationer til f.eks. Galleria Emanuele II i Milano. Det var i den berømte musikforretningen at bl.a. musikeren Sting købte sine instrumenter. Besøg også det nærliggende Grainger Market der endnu har et originalt bazarskilt. Udenfor i et lille parkanlæg ses en statue af Sct. George i kamp med den onde drage.

Det eksklusive indkøbscenter Central Arcade

Det eksklusive indkøbscenter Central Arcade

Det moderne Newcastle

Tæt på Newcastle station er du ved den moderne bydel, men også tæt på rester af den gamle bymur med udsigt til boligblokken Hadrians Tower. Her ser du den kinesiske bue ved indgangen til Chinatown.

Fodboldstadion

Fodboldstadion

Ouseburn Valley

Fortsætter du ud langs river Tyne ad Quayside i ca. 15-20 minutter kommer du til bydelen Ouseburn Valley, der har en lang og rig historie. Engang var Ouseburn kendt som den industrielle revolutions vugge, men er nu forandret til Newcastles kulturelle kvarter og et af de mest levende kreative samfund i det nordøstlige hjørne af England. Hvor den lille sideflod Ouseburn løber ud i River Tyne vil du endnu kunne se flere af de gamle industribygninger, som i dag er indrettet til hjem for kunstnere, designere, hoteller, restauranter, barer og atelier for diverse kunsthåndværkere.

Gammel sluse ved River Ouseburn

Gammel sluse ved River Ouseburn

River Walk og gamle industribygninger

Fra slusen, som ikke benyttes længere, kan du følge ruten River Walk nordpå langs floden og kan se mange af de tidligere industribygninger benyttet til andre formål.

River Ouseburn

River Ouseburn

Queen Victoria Tunnel - Newcastles skjulte kulturarv

Et af de historiske steder i Ouseburn Valley er Queen Victoria Tunnel, som du - iført sikkerhedshjelm og lygte - kan lære mere om på en guidet tur. Den næsten fire km. lange tunnel blev bygget mellem 1838 og 1842 for at fragte kul fra Town Moor og under gaderne i Newcastle og ned til floden Tyne, hvorfra kullet blev sejlet videre. Tunnelen har et let fald ned mod floden, så de store kulvogne kunne køre nedad på skinnerne uden motor. Drenge fulgte med kulvognene og kunne bremse, så farten ikke blev for stor.

På den guidede tur er det muligt at besøge ca. 700 meter af Queen Victoria Tunnel. I den lavloftede tunnel, hvor fugten glider ned ad væggene og de afsatte mineraler danner farverige mønstre, hører du om, hvorledes tunnelen blev konstrueret og om de ulykker som hændte. Engang faldt en af drengene af den tonstunge kulvogn, så der var ingen til at bremse den og tre medarbejdere blev ramt af den førerløse kulvogn og blev dræbt.

Fra 1939 blev tunnelen også benyttet som beskyttelsesrum under 2. verdenskrig. Her kunne op til 10.000 personer søge tilflugt - men her var aldrig mere end 7000 på den trange plads. Her kunne man sidde på primitive træbænke, man kunne hvile/sove og endda komme på toilettet, hvilket foregik i åbne spande. Trængslen og hørmen må have været næsten ulidelig - og lyden fra tyskernes nedkastede bomber meget skræmmende.

Indgang til Queen Victoria Tunnel i Ouseburn

Indgang til Queen Victoria Tunnel i Ouseburn

Hotel du Vin Newcastle

Ønsker du at bo i Ouseburn Valley, der er Newcastles nye hotte kvarter, kan Hotel du Vin Newcastle anbefales. Hotellet er indrettet i en tidligere industribygning, der tilhørte Tyne Tees Steam Shipping Company, og alle værelserne er forskelligt og smagfuldt indrettet. Og så er der mulighed for en kulinarisk oplevelse i Bistro du Vin Newcastle, som også tilbyder vinsmagning under vejledning af stedets somalier.

Hotel du Vin Newcastle i tidligere Tyne Tees Steam Shipping Co bygning

Hotel du Vin Newcastle i tidligere Tyne Tees Steam Shipping Co bygning

Fakta om England

Hovedstaden i England er London. England er en del af Storbritannien. 

Befolkningstal: Ca. 53 mio. I Storbritannien ca. 65,7 mio. 

Areal: Ca. 130.279 km². Storbritannien ca. 242.495 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 957 km til London

Mest besøgte attraktion: London samt Stonehenge.

Mere information:

Turistinformation: England

Turistinformation: Storbritannien