Byvandring i Durham - en by med fortryllende charme
Log ind Log ind
Byvandring i Durham - en by med fortryllende charme

Byvandring i Durham - en by med fortryllende charme

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: VisitBritain

Durham i det nordøstlige England var stedet munke fra Lindisfarne flygtede til for at undgå flere overfald fra vikingerne.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Markedspladsen

Et godt sted at begynde din byvandring i Durham er på den centrale markedsplads i det historiske centrum, der er på UNESCO’s verdensarvsliste. Durham blev grundlagt i 995 af angelsaksiske munke som søgte et sikkert sted langt fra vikingerne for at beskytte deres relikvier. Den kirke som munkene byggede, stod blot i hundrede år og blev erstattet af byens nuværende slot. Durham ligger nærmest på en halvø omgivet af floden River Wear.

På den centrale markedsplads har du udsigt til flere markante bygninger. Kirken St. Nicholas med rødder tilbage til det 12. århundrede, blev revet ned og genopbygget i midten af 1800-årene. Du ser Durhams gamle rådhus fra 1356 med gratis adgang, hvor du bl.a. kan besøge den store rådssal – Guildhall – samt se udstillede genstande. Foran det gamle rådhus står et mindesmærke for krigens faldne. På markedspladsen ses også en rytterstatue af Charles William Vane (1778-1854), der var en irsk militærmand som medvirkede i flere krige bl.a. Napoleonskrigene. Hans relation til Durham var, at han giftede sig med en ung kvinde som havde en omfattende kulproduktion.

St. Nicholas kirke på den gamle markedsplads i Durham

St. Nicholas kirke på den gamle markedsplads i Durham

Alleyways - smalle gyder

På en spadseretur i den historiske gågade vil du støde på smalle passager mellem husene - gyder der er så smalle, at kun en enkelt person kan passere ad gangen. Det er forbavsende, hvad du finder på den anden side af de smalle passager - f.eks. små pladser med udendørs servering. På gågaden står de pittoreske huse tæt med forretninger og restauranter samt barer.

Gader mødes i Durhams gamle bydel

Gader mødes i Durhams gamle bydel

Durham slot

Ordren om at opføre Durham Castle blev givet i 1072 for bl.a. at beskytte byen mod potentielle angreb fra skotterne, ligesom de normanniske herskere skulle sikres mod den oprørske lokalbefolkning. Magthaverne opkrævede skatter og mange styrede landsdelen med hård hånd. Dele af slottet anvendes i dag som kollegie for studerende på universitetet. På en guidet rundvisning kan du høre mere om slottets historie eller du kan besøge slottet fremragende hjemmeside.

Durham slot

Durham slot

River Weare

Gå ned til Prebends Bridge over floden Wear som snor sig i en stor bue omkring Durham. Fra broen har du et fint vue ud over floden og op mod Durham katedral. Følger du River Wear nogle få meter på venstre side, vil du kunne se to tidligere vandmøller ved et mindre strømfald. På højre side af River Weare kan du gå op gennem skoven langs skråningen til Durham katedral.

River Wear og Durham katedral set fra Prebends Bridge. Floden løber rundt om Durhams gamle bydel.

River Wear og Durham katedral set fra Prebends Bridge. Floden løber rundt om Durhams gamle bydel.

Durham katedral - et enestående bygningsværk

Durham Katedral ligger højt over River Wear og blev påbegyndt opført i 1093 og stod færdig i 1136, mens tårnene først blev rejst omkring år 1200. Katedralen omfattede også et kloster som dog blev nedlagt i 1541. Kong Henrik den 8. blev uenig med den katolske pave og indledte den engelske reformation.

Katedralen anses for det største og fineste eksempel på normmanisk arkitektur og er overdådigt dekoreret med flere sidekapeller og gravsteder for forskellige helgener og biskopper. Den 143 meter lange katedral har to etager og en højde i skibet på over 20 meter båret af dekorative søjler. Et særligt afsnit er Chapter House, hvor klostrets munke samledes og hvor tidligere biskopper ligger begravet. Flere lokationer i Durham katedral blev benyttet i eventyrfilmene om Harry Potter.

Durham katedral

Durham katedral

Crook Hall Gardens - en lille oase

Ikke langt fra Durhams centrum ligger Crook Hall Gardens, hvor National Trust er i gang med at renovere et middelalderhus med en stor mødehal. Spadser en tur i den blomsterprydede have væk fra byens larm eller forsvind i havens labyrint.

Middelalderhus i Crook Hall Gardens

Middelalderhus i Crook Hall Gardens

Fakta om England

Hovedstaden i England er London. England er en del af Storbritannien. 

Befolkningstal: Ca. 53 mio. I Storbritannien ca. 65,7 mio. 

Areal: Ca. 130.279 km². Storbritannien ca. 242.495 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 957 km til London

Mest besøgte attraktion: London samt Stonehenge.

Mere information:

Turistinformation: England

Turistinformation: Storbritannien