Thomas Sørensen
Rejseskribent
Romantisk er myten om Kong Valdemar (1320-1375) og hans elskerinde Tove også. Den flotte folder fra Naturstyrelsen og Nationalmuseet, som du kan tage på stedet, fortæller om borgen, om fakta og myter omkring Kong Valdemar Atterdag. At poesien - f.eks. skildret af J. P. Jakobsen - ikke er historisk korrekt, gør ikke dramaet mindre spændende. Men det, der undrer mig, er, at slottet, der har rødder tilbage til 1100-årene, ikke er større, selv om kong Valdemar udbyggede det i 1300-årene. Det er nærmest kun et lystslot - og alligevel har det fået så stor historisk og litterært værdi. Den oprindelige indgangen til borgen kan umiddelbart ikke ses, men oppe på borgmuren fås en fornemmelse af borgens omrids samt af fæstningstårnet.
Gurre Slotsruin fra 1100-årene men udbygget af Valdemar Atterdag i 1300-årene
Bag Slotssøen fører en sti - Søvej - ned til Gurre Sø, hvor det første vi støder på er lystfiskernes tilholdssted. Længere ude ad stien følges den mærkede gule rute og du drejer ind på en lidt mindre sti ned tæt til søen. Stien er visse steder lidt våd og bulet af rødder der stikker op overalt. "Det vilde ridt gennem skoven" er her bestemt ikke brug for. Vil du cykle eller løbe, skal du holde dig til Søvej.
I bunden af bugten skal du over Gurre Å, der fører søens vand videre væk. Mange spændende planter gror i den moselignende sump. På vestsiden af søen - på den nordlige gren af Tikøbbugten - findes bænk og bord helt ude ved vandkanten. Et rigtigt dejligt sted med udsigt til en lille ø. Her er det ideelt at gøre et lille hvil.
Gurre Sø - en rundtur på ca. 10 km.
På stien nordover er der kun få steder med udsyn til søen. Træernes blade skygger, for mange steder hænger trækronerne helt ned til vandoverfladen eller træerne gror nærmest vandret ud over søkanten. Et sted længere fremme er der indrettet bålplads med borde samt grill. Ud for Store Ø fører en bro derover og midt på broen kan du nyde udsigten over søen og dyrelivet i sivene langs søbredden. Du kan vandre gennem skoven på Store Ø i forsøget på at kunne komme for at se lidt mere af fuglene længere ude i søen. Men turen åbner ikke mulighed for at se ud over søen. Træerne står tæt, så du kan dårligt se vandet - og forlader du sporet, kommer du til at gå i sump/vand. En lidt "vild" rundtur, hvor bevoksningen nærmest får karakter af urskov.
Bro over til Store Ø
Ned langs østsiden af Gurre Sø ligger en flot jagthytte. Men den er noget spartansk indrettet - faktisk er den på dette tidspunkt tom! Tilbage ved Slotssøen passeres endnu en bro, der fører vandet fra Slotssøen ud i Gurre Sø.
Hele turen på ca. 10 km. kan gås på et par timer uden pauser, men bør foretages i vinterhalvåret eller om foråret, hvor træernes blade endnu ikke skygger for udsigten ud over søen og hvor fuglelivet er langt større.
Jagthytte ved Gurre Sø
Nordsjælland eller Kongernes Nordsjælland er både kendt for spændende historiske slotte og klostre, men også noget af Danmarks mest imponerende natur, hvor du aldrig er langt fra vandet.
Vigtige historiske byer: Helsingør, Hillerød, Fredensborg og Frederikssund.
Største attraktioner: Kongelige slotte og slotshaver som Kronborg Slot, Frederiksborg Slot, Fredensborg Slot samt Jægerspris Slot.
Naturoplevelser: Nordkysten langs Kattegat, de store skove som Grib Skov, Store Dyrehave, samt de mange søer med mulighed for kano- og kajakture.
Nationalparken: Nationalpark Kongernes Nordsjælland
Kronborg: Kronborg Slot
Frederiksborg: Frederiksbrog Slot
Fredensborg: Fredensborg Slot
Jægerspris: Jægerspris Slot
Turistinformation: Nordsjælland