Vandreture omkring Skagen
Log ind Log ind
Vandreture omkring Skagen

Vandreture omkring Skagen

Selv om vi i dag har planlagt en lille vandretur i Skagen Klitplantage, kan vi naturligvis ikke tage til Skagen uden først at vandre en tur gennem klitterne ud til Jyllands spids - Grenen.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

En landsdel som ændrer sig

Denne del af landet er i fortsat forandring. Tonsvis af sand føres med havstrømmen og aflejres på Skagens Rev, der strækker sig ca. fire km. ud i nordøstlig retning. Folk som kommer her ofte fortæller, at der næppe er to ens dage herude. Landet ændrer sig med vejr og vind. Men også fordi Skagens Odde efter sidste istid for mere end 10.000 år siden har løftet sig - og fortsat gør det. Landskabet nord for linien Frederikshavn - Hirtshals er først dukket op af havet for ca. 6-8.000 år siden. 

Klitter ved Skagen i et landskab som ændrer sig over tid

Klitter ved Skagen i et landskab som ændrer sig over tid

Bilen er stillet på P-pladsen ved Galleri Grenen - Grenen Kunstmuseum - for moderne kunst og på denne skønne forårsdag i maj vandrer vi op i klitterne. Her passerer vi Holger Drachmanns grav. Han var blandt de mange kunstnere som i 1800-tallet slog sig ned i Skagen. Sammen med ægteparret Anna og Michael Ancher og P. S. Krøyer m.fl. skabte de en kunstnerkoloni i Skagen - ikke blot fordi her var masser af vidunderlig barsk natur, vindblæste fiskere og et miljø, der lå langt fra hovedstadens fortravlede hverdag - men også fordi her var et helt specielt lys, skabt af de to have, der omgiver Skagen Odde - Skagerrak og Kattegat. Vi er jo i "Lysets Land".
Som besøgende kan vi få meget mere indblik i kunsten og livet dengang, ved at besøge de mange museer som findes i Skagen.

Galleri Grenen - Grenen Kunstmuseum

Galleri Grenen - Grenen Kunstmuseum

Minder fra Anden Verdenskrig

Flere steder i disse naturskønne klitter finder vi også de store tyskerbunkere, som bestemt ikke pynter i landskabet, og diskussionen opstår igen. Hvorfor fjerner man ikke disse betonrædsler? 
Er det fordi, de er bygget så solidt, at de næppe kan sprænges bort? Eller er det fordi de udgør en del af vores historie? Vi lader svarene glide bort med den lette brise og vandrer tilbage til bilen.

Tyskerbunker på Grenen

Tyskerbunker på Grenen

Omkring Den Tilsandede Kirke i Skagen Klitplantage

Vi er kørt syd for byen til Den Tilsandede Kirke inde i Skagen Klitplantage. Fra P-pladsen er der kun nogle få hundrede meter ind til kirketårnet, som er det eneste synlige, der står tilbage af den oprindelige Sct. Laurentii Kirke - den tidligere Skagens sognekirke, som menes opført i anden halvdel af 1300-tallet. På den tid var det Vendsyssels største kirke. Sandflugten, der opstod i begyndelsen af 1600-tallet, som følge af at kreaturer havde afgræsset arealerne og folk havde fældet træer, nåede kirken i slutningen af 1700-tallet. Sandfygningen var så voldsom, at menigheden til sidst måtte grave sig ind for at komme til gudstjeneste og i 1795 blev kirken nedlagt "på kongelig befaling" og kirkerummet blev revet ned i 1810. Vi kan bag tårnet se markeringer af hvor stor kirken har været.

Den Tilsandede Kirke - Sct. Laurentii Kirke

Den Tilsandede Kirke - Sct. Laurentii Kirke

Udsigt fra Flagbakken

Vi vandrer på en bred grusvej gennem skoven, der er domineret af den hårdføre bjergfyr. Den kan klare sig i den næringsfattige jord og i den til tider hårde blæst. Hele Skagen Klitplantage blev anlagt i 1888 for at stoppe sandflugten. Vi nyder duften af harpiks, da vi drejer ind på et smalt, sandet spor, der leder os op gennem fyrrekrattet til en bakke - Flagbakken. Fra toppen har vi en fin udsigt ud over skoven mod kirken og mod nord ind over Skagen by. Herfra kan vi også se fra hav til hav.

Vandring i Skagen Klitplantage

Vandring i Skagen Klitplantage

Jagt med kikkert

Lidt fra selve toppen møder vi pludselig en større flok mennesker, der sidder stille i læ for vinden og hygger sig. Vi har hverken hørt eller set dem og det overrasker os. Det er ornitologer, der er her for at spejde efter fugle med deres superkikkerter og teleskoper. Vi taler lidt med dem, om hvilke fugle de har set i dag - og de virker vist ikke helt tilfredse med resultatet. - Et par musvåger og lidt sang- og spurvefugle. Der har ikke været så meget i dag, kommer det med sindig jysk beskedenhed. 
Vi ønsker dem fortsat god jagt og vandrer atter ned i gennem fyrrekrattet og ud i skoven.

Ornitologer på Flagbakken

Ornitologer på Flagbakken

Flere vandreruter i Skagen Klitplantage

Skagen Klitplantage har flere vandreruter som fremgår af vandretursfolderen Naturstyrelsen. Ruter, der ligger på den anden side af landevejen ud mod Skagerrak og ruter længere sydpå og ud mod Kattegat. 
Vi slutter vores lille vandring ude i den sydøstlige del af plantagen, hvor en af de store vandreklitter - Sandmilen - bestiges. Det er landets næststørste aktive vandreklit efter Råbjerg Mile og på en kilometer lang strækning blæser Sandmilen direkte ud i Kattegat for at ende sine dage der.

Der findes flere gode vandreruter i Skagen Klitplantage

Der findes flere gode vandreruter i Skagen Klitplantage

Fakta om Danmark - Nordjylland

Nordjylland markedsføres som Toppen af Danmark og Lysets Land.

Mest besøgte attraktion: Skagen, Råbjerg Mile, Rubjerg Knude samt naturen langs Danmarks kyster, herunder Limfjorden. Aalborg Zoo, Fårup Sommermarked og Jesperhus Feriepark.

Mere information:

Turistinformation: Toppen af Danmark

Turistinformation: Danmark