På vandretur til de skønne Svanninge Bakker på Sydfyn
Log ind Log ind
På vandretur til de skønne Svanninge Bakker på Sydfyn

På vandretur til de skønne Svanninge Bakker på Sydfyn

I det Sydfynske landskab - nærmere betegnet Svanninge Bakker - finder du et helt specielt landskab der er velegnet til en vandretur.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Udgangspunkt fra udsigtstårnet ved Restaurant Skovlyst

Svanninge Bakker belv skabt under og efter den sidste istid for omkring 14.000 år siden, hvor de store gletsjere pressede jord op foran sig og dannede moræner. I de tusinder af år der er gået siden da, har vind og vejr, regn og ikke mindst smeltevandet fra isen, arbejdet i terrænet, så det nu står med stejle skrænter og høje bakker. I dette kuperede terræn møder vi en lys og åben løvskov med flotte, gamle fyrretræer ind i mellem. 
Tårnet vi starter ved, der oprindeligt bygget til astronomi med stjernekikkert, er i fem etager og indeholder i dag udstilling om Svanninge Bakkers natur. Fra tårnet 18 meter oppe ser man ikke meget, dertil er træerne, som vokser omkring det, for høje og tager udsigten. Fra P-pladsen følger vi den gule markering inde bag Restaurant Skovlyst og kommer ud i åbent terræn. Vi bliver oppe på højdekurven og har et flot udsyn mod kløfter og bakkerne mod nord, hvor gyvel står i blomst. Det stærkt kuperede terræn sætter en begrænsning for, hvor meget en dårligt gående kan komme rundt.

Udsigtstårnet ved Restaurant Skovlyst i Svanninge Bakker

Udsigtstårnet ved Restaurant Skovlyst i Svanninge Bakker

Mellem bakkerne

Vi forlader den mærkede rute og går skråt ned over et åbent område med enkelte fritstående træer. Her har nogle får slået sig ned for at få lidt skygge, men flytter sig fornærmet, da vi passerer. Måske er de sat ud her for at holde skoven i ave? Fårene gnaver jo i næsten alt, men vi kan se, at der er lagt foder ud til dem i et lavt, smukt placeret foderhus.

Landskabet i Svanninge Bakker

Landskabet i Svanninge Bakker

Nyd forårets blomster

Vi kommer forbi Bjerghus og går ind gennem en låge til en fold ned mod Præsteskoven, men kan ikke komme ud på den anden side af indhegningen. Så vi vender om og følger i stedet ruten, der går oppe i terrænet parallelt med Hestebakken og nyder forårets mange grøftekantsblomster.

Blomsterskråning

Blomsterskråning

Også til cyklister

Nede på grusvejen kommer et par modne cyklister trækkende op ad bakken, medens de forpustede støtter sig til cyklerne. De stopper op og tager den med ro. - Bakken løber nok ingen steder, smiler de - og der er tid nok. Det er også en lang sej bakke for cyklisterne! Vi kommer ud af skoven og møder folk på golfbanen, som vi følger op til Dalkildegård, der nu drives af Faaborg Golfklub.

Cyklister trækker op ad bakke

Cyklister trækker op ad bakke

Også masser af skov

Så går vi tilbage på stierne gennem den mørke, skyggefulde skov. Havde vi fortsat længere nordpå, var vi kommet til en naturcampingplads og flere bakker i Sollerup Skov, men det bliver for langt at gå i dag, så næste gang tager vi cyklerne med, så vi lettere kan komme rundt mellem Svanninge Bakker.

Skov i Svanninge Bakker

Skov i Svanninge Bakker

Fakta om Fyn

Fyn ligger i hjertet af Danmark og er derfor altid tæt på. Du finder masser af kyst, kystbyer, et ørige og ikke mindst Odense. Midt på øen ligger et af Danmarks størst kulturelle ikoner Egeskov og naturen svigter ikke med store skove, Svanninge Bakker og det er altså ideel til både cykel- og vandreture.

Mest besøgte attraktioner: H.C Andersens hus, Odense Zoo, Egeskov Slot, Nyborg Slot, Bogense, Kerteminde, Svendborg og det sydfynske øhav.

Besøg også: Naturama i Svendborg,  Midtfyns Bryghus

Største by: Odense med 200.000 indbyggere

Mere information:

Turistinformation: Fyn

Find campingpladser på Fyn

Campingpladser med DCU (Dansk Camping Union) rabat til medlemmer

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.

klub

Bliv abonnent af Klub Anne-Vibeke Rejser

Tilmeld dig Klubben