På tur til Egeskov - et af Nordeuropas fineste renæssanceslotte
Log ind Log ind
På tur til Egeskov - et af Nordeuropas fineste renæssanceslotte

På tur til Egeskov - et af Nordeuropas fineste renæssanceslotte

Tag med til en af de mest besøgte turistattraktioner på Fyn og oplev et renæssanceslot samt en storslået slotspark, der kaldes for Danmarks smukkeste have. Besøg museer for veteranbiler, motorcykler m.v. og Danmarks eneste camping outdoor museum. Og så er her også masser af aktivitetsmuligheder for børn.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Egeskov Slot

Blandt de 123 slotte og herregårde som findes på Fyn, er Egeskov Slot og slotspark helt unikt. Dette slot med tårne og spir blev bygget i 1554 over en tidligere herregård fra 1400-årene og står på egepæle (en skov af egetræer), som blev banket ned i søen. Egeskov Slot er således en af verdens bedst bevarede vandborge fra renæssancen. Siden 1784 har Egeskov Slot været hjem for grevefamilien Ahlefeldt-Laurvig-Bille, der siden har haft fokus på det gode liv og skønhed. I dag er det greve Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille, der driver Egeskov med sin hustru.

Egeskov Slot med voldgrav

Egeskov Slot med voldgrav

Slotspark og skulpturer

Den store slotspark har gennem århundrede udviklet sig og er bl.a. kendetegnet ved høje gamle bøgehække, labyrinter, store plæner med forskellige farverige træer, buske og stauder samt sansehaver og spændende haverum - og ikke mindst en stor og flot samling af skulpturer. Noget af det første du møder efter at være kommer ind i Egeskov Slotspark, er en statue af H. C. Andersen, som besøgte dette eventyrlige slot i 1842 og 1848.

H.C. Andersen besøgte Egeskov Slot to gange

H.C. Andersen besøgte Egeskov Slot to gange

Du kan følge den anviste retning rundt i den store slotspark og nyde træer og buske og ikke mindst mange af de andre skulpturer som er opsat rundt omkring i slotsparken. Midt på den store plæne ligger Livets Have og inden i den Solens Have med Piet Heins solur. I kanten af plænen ses forskellige skulpturer, hvor en af kunstnerne, Kjeld Moseholm, har skabt de små tykke mænd, der boltrer sig på forskellig vis og som fascinerer ved disse skulpturers mangfoldighed og fantasirigdom. På vejen ses forskellige staudebede og bag plænen kan du gå på opdagelse i flere forskellige staudehaver, Dahliahave, Fuchsiahave samt Urtehave. Spadserer du højre om voldgraven som omgiver Egeskov Slot passeres Renæssancehaven. Du kommer bl.a. forbi Piet Heins superelipseformet æg, der med sin bronzefarve lyser op på plænen. En kanal passeres, hvor der stikker et hoved op af vandet - skulpturen Aurora af kunstneren Lars Widenfalk.

Forår

Forår

Går du rundt om voldgraven og på til anden side af vandet, finder du ind i Vandhaven med den røde bro, der giver associationer til den franske impressionist Monets have i Giverny. Herefter bevæger kan du gå mod slottet.

Bro i Vandhaven

Bro i Vandhaven

Modeudstilling

En dæmningen fører over mod slottet og ved indgangen ligger museet for mode og klædedragter og her kan du se, hvorledes de adelige slotsfruer gik klædt mellem 1850 og 1900. Her ses også en kopi af den franske dronning Marie Antoinettes robe. Hun blev henrettet ved guillotinen unde den franske revolution i 1793.

Over dæmning til Egeskov Slot

Over dæmning til Egeskov Slot

Besøg i slottet

Et besøg i selve slottet er et must og her får du et indtryk af, hvordan adelen har levet. Udover forskellige jagttrofæer, våben m.v. findes eksempler på hvordan slottet har været indrettet og møbleret.  Her er flere etager og på loftsetagen kan du blive klogere på, hvorledes man duellerede på liv og død - så sent som op i 1900-årene.

Jagtstuen

Jagtstuen

Museum for veteranbiler

Et af Egeskov Slots helt store trækplastre findes i de store avlsbygninger, hvor der er indrettet forskellige museer. Midt på pladsen ses et Dragen jagerfly og i bygningerne oplever du den berømte samling af veteranbiler - fra store flotte herskabsbiler til små finurlige vogne.

Dragen jager

Dragen jager

Flyvende motorcykler

Og så er der motorcyklerne. En hel hal med flyvende motorcykler ophængt på rad og række - nok til at begejstre enhver entusiast. Og midt i det hele er indrettet en købmandshandel som den kunne se ud i 1930 til 1950.

Motorcykler

Motorcykler

Falck Museet

Her er landets eneste Falck Museum med udrykningsfartøjer, brandbiler og ambulancer m.m. og hvordan udviklingen er sket siden 1906.

Biler i Falck Museet

Biler i Falck Museet

Camping Outdoor Museum

I 2021 åbnede Europas første Camping Outdoor Museum i samarbejde med Dansk Camping Union. Her kan du følge campinglivets udvikling fra den helt simple camping i naturen til det helt eksklusive telt, som man f.eks. benytter på en safari på Afrikas savanne. Her er alt fra shelters over telte til campingvogne og autocampere o.m.a.

Camping Outdoor Museum

Camping Outdoor Museum

Museum for Mennesker og Teknik

Det er forbavsende hvad det er lykkedes med at samle vidunderlige gamle ”bedstemor-and-biler” og cykler af forskelligt tilsnit bl.a. ”væltepeter”.

Museum for Mennesker og Teknik

Museum for Mennesker og Teknik

Mest for legebørn i alle aldre

Udover et stort legeområde findes der på Egeskov en 1.000 m2 Segway-bane samt en udfordrende klatrebane højt oppe mellem trækronerne.

På Egeskov er der noget for hele familien - langt mere end du kan nå på en dag!

Egeskov Slot, slotspark, museer og legepladser bliver man aldrig færdig med

Egeskov Slot, slotspark, museer og legepladser bliver man aldrig færdig med

Fakta om Fyn

Fyn ligger i hjertet af Danmark og er derfor altid tæt på. Du finder masser af kyst, kystbyer, et ørige og ikke mindst Odense. Midt på øen ligger et af Danmarks størst kulturelle ikoner Egeskov og naturen svigter ikke med store skove, Svanninge Bakker og det er altså ideel til både cykel- og vandreture.

Mest besøgte attraktioner: H.C Andersens hus, Odense Zoo, Egeskov Slot, Nyborg Slot, Bogense, Kerteminde, Svendborg og det sydfynske øhav.

Besøg også: Naturama i Svendborg,  Midtfyns Bryghus

Største by: Odense med 200.000 indbyggere

Mere information:

Turistinformation: Fyn

Find campingpladser på Fyn

Campingpladser med DCU (Dansk Camping Union) rabat til medlemmer