På tur til Assens - med spændende, gamle købmandsgårde
Log ind Log ind
På tur til Assens - med spændende, gamle købmandsgårde

På tur til Assens - med spændende, gamle købmandsgårde

På tur til middelalderbyen Assens vil du bl.a. kunne opleve mange bevaringsværdige bygninger i de lidt skjulte og spændende, gamle købmandsgårde. På turistkontoret kan du blive inspireret til flere spadsereture gennem Assens.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Assens - tidligt en driftig handelsby

Assens var allerede i middelalderen en vigtig handelsby med en betydelig skibstrafik, hvorfra man eksporterede stude til bl.a. Tyskland og Holland. Allerede i 1524 blev købstadsrettighederne bekræftet. Byens velstand kan bl.a. ses på de mange smukke og velbevarede middelalderbygninger og købmandsgårde samt Vor Frue Kirke med det ottekantede tårn fra slutningen af 1400-årene.

Miljø fra købmandsgård

Miljø fra købmandsgård

Tobaksgården

Assens Turistkontor finder du ”lidt gemt” bagerst i Tobaksgården, som du kommer til via byens hovedstrøg - Østergade. Tobaksfabrikant Georg Gundersen købte tobaksgården i 1880 og startede tobaksproduktionen i 1883. I dag er Tobaksgården Assens kulturhus.

Tobaksgården

Tobaksgården

Plums Tømmerlade

På Østergade finder du en række spændende købmandsgårde bl.a. Brydes Gård og Plums Gård - sidstnævnte var en af 1800-tallets største købmandsgårde med kolonialhandel i forhuset, kornmagasiner og skænkestue i gården. Plum var uddannet jurist, men interesserede sig mere for handel og blev en af de såkaldte ”gullaschbaroner”. Hans mange virksomhedstransaktioner var baggrunden for Landmandsbankens krak i 1922. I 1929 begik han selvmord på sin ø Thorø ved Assens, som han købte allerede i 1917 og indrettede som hovedkvarter. Fortsætter du gennem porten og ud til toften, ser du den store Plums Tømmerlade fra 1915, som er Nordens største til opbevaring af træ og andre bygningsmaterialer.

Købmandsgård

Købmandsgård

Peter Willemoes

Tilbage på Østergade fortsættes mod havnen og undervejs kommer du forbi et karakteristisk rødmalet bindingsværkshus med grønne vinduer - Willemoesgaard - der i dag er Museum Vestfyn. Flere kendte personer kommer fra Assens, blandt dem søofficeren Peter Willemoes, der blev født her i 1783. Et af de berømte søslag, der senere blev betragtet som en heltedåd, var Slaget på Reden ud for København i 1801 mod den engelske admiral Nelsons skib The Elephant – selv om danskerne måtte opgive kampen. Senere i 1808 sejlede han ned mod Storebælt, men blev ved Sjællands Odde angrebet af flere engelske krigsskibe. Desværre blev Willemoes ramt af en kanonkugle i hovedet og døde som kun 24-årig.

I havnen ses en statue af søhelten. Få meter længere ude på havnemolen ses et lille hvidt hus, det såkaldte ”Kogehus” fra 1824. Her kunne sømændene lave mad, da de ikke måtte have åben ild ombord på skibene.

Willemoesgaard

Willemoesgaard

Toldbodhus

Ved havnen ligger også den tidligere kongelige toldbod bygget i 1834. På et tidspunkt var Assens Toldsted det fjerdestørste i Danmark. Den smukke lille bygning blev fredet i 1978 og siden 2000 har Toldbodhuset været en del af Museum Vestfyn.

Toldbodhuset

Toldbodhuset

Vor Frue Kirke

Assens sognekirke - Vor Frue Kirke - er bygget i flere etaper og stod færdig i 1488.  I dag er det Fyns næststørste kirke kun overgået af domkirken i Odense. Vor Frue Kirke er opført i munkesten og har et karakteristisk ottekantet tårn.

Vor Frue Kirke i Assens

Vor Frue Kirke i Assens

Flere gamle huse i Assens

Hvis du spadserer en tur hen ad den stemningsfulde Ladegårdsgade vil du på hjørnet af Ramsherred se endnu et gammelt bygningsværk og i Korsgade ligger et af Assens ældste huse Madame Bundsens Hus som er fra 1572.

Assens har meget mere at byde på, end der blev plads til på disse linjer.

Ældre bindingsværkshus

Ældre bindingsværkshus

Fakta om Danmark - Assens

Assens i det sydvestlige Fyn er en gammel købstad med købmandsgårde og en skøn natur omkring sig med mulighed for aktiv ferie til vands og til lands.

Turistinformation: Assens