Mellem stendysserne i Broby Vesterskov
Log ind Log ind
Mellem stendysserne i Broby Vesterskov

Mellem stendysserne i Broby Vesterskov

Her kan du få inspiration til en vandretur i Broby Vesterskov mellem stendysser tilbage fra bondestenalderen.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Langdysser

Kommer du kørende i bil kan den parkeres på Suserupvej, hvor der på sidevejen i skoven ses et lille lavtstående skilt ved Munkedamsvej, der peger mod Munkedamshuset. Herfra følger du den markerede vandrerute rundt i skoven, der har otte stendysser og nogle få kæmpehøje med randsten omkring. Dyssernes historie går tilbage til bondestenalderen for 5-6.000 år siden. Du kan spadserer ned ad Munkedamsvej og svinge til venstre ad Øverste Tværvej og her finder du både en runddysse og lidt længere fremme en langdysse med store randsten. I dag er alle dysser fredede, men sådan har det ikke altid været. Specielt gennem 1700-1800-tallet fandt man på at bruge disse "overflødige" sten bl.a. til husbyggeri og dysserne blev nogle steder små stenbrud. Heldigvis blev der sat en stopper for det og fredningen igangsat.

Randsten ved en langdysse i Broby Vesterskov

Randsten ved en langdysse i Broby Vesterskov

Stendysser

Følg den gul markerede rute og drej ad første vej ned mod Nedre Tværvej og her ligger stendysserne ret tæt. Disse stendysser har store dæksten og du kan kun beundre stenalderfolkene for deres imponerende gravsteder. Disse kæmpesten blev sat på plads uden brug af hjul eller kran!

Grav med dæksten hvor al jord omkring graven er fjernet

Grav med dæksten hvor al jord omkring graven er fjernet

Langs Suså

Visse steder er den markerede rute ganske smal og tilvokset. Folk kommer her måske for sjældent og det er synd, for skoven er flot. Snart når du frem til Sjællands længste å - Suså. Åen har sit udspring syd for Rønnede og løber ca. 89 km. til udløbet syd for Næstved. Her er to vandreruter langs åen - en oppe på skråningen og en længere nede i ådalen langs åen. Den nedre sti er dog visse steder vanskelig passabel. Du passerer Munkedamshullet, der siges at have fået sit navn efter at to munke i middelalderen druknede her i forbindelse med lossearbejde. Her var lasteplads og helt frem til 1871 var her pramdrift på Susåen. Prammene blev lastet med træ og trukket af heste eller staget de ca. 27 km. frem til Næstved og videre til Karrebæksminde, hvor træet blev lastet på skibe og sejlet til København.

Suså følges gennem skoven

Suså følges gennem skoven

Munkedamshuset

Du passerer et par idyllisk beliggende huse med stråtag, der er i privat eje og kommer frem til Munkedamshuset. Efter en brand i 1997 er huset genopbygget - udvendigt i gammel stil - og benyttes nu af Sorø Akademi som kursusejendom. Med den flotte udsigt er det et fint sted at spise din medbragte frokost - udenfor. 
Et af husene kunne ligne det som "Billemor" boede i. Hun var kendt for at hun drak og ikke vaskede sig! Et skilt på et af de private huse oplyser om, at "gamle fiskere aldrig dør - de lugter bare sådan."

Munkedamshuset

Munkedamshuset

Et smukt sving på Suså

Fremme på Skælbækvej går du til venstre ned til Suså, hvor den i en stor bue svinger mod syd. Her er udsigten ganske smuk, så snyd ikke dig selv for at spadsere et par hundrede meter ekstra.

Suså svinger smukt i skoven

Suså svinger smukt i skoven

Skovens største oldtidsgrav

Hvor Skælbækvej krydser Tyvebækvej ligger skovens største oldtidsgrav restaureret i 1938. Med sine 88 meter og 161 randsten er dette imponerende bygningsværk en af Danmarks længste langdysser. Den er opført ca. 3.500 f.Kr. og stenene fandt man på de omkringliggende marker. Mange af de store sten blev transporteret hertil med isen i forrige istid. Du kan herefter vælge at fortsætte ad Skælbækvej frem til Suserupvej eller fortsætte ad Tyvebækvej frem til Munkedamsvej og derfra tilbage til P-pladsen.

Skovens længste langdysse

Skovens længste langdysse

Fakta om Danmark - Vestsjælland

Destination Sjælland omfatter kommunerne Odsherred, Holbæk, Kalundborg, Sorø samt Slagelse - dvs. store dele af Vestsjælland.

Mest besøgte attraktioner: Kommunernes byliv, aktiviteter for børn samt naturen med strand- og kystoplevelser.

Turistinformation: Distination Sjælland