Let vandretur ved Stevns Klint på Sydsjælland
Log ind Log ind
Let vandretur ved Stevns Klint på Sydsjælland

Let vandretur ved Stevns Klint på Sydsjælland

Her kan alle være med - sålænge du bliver oppe på klinten. Her er ingen stigninger i terrænet, turen er kort og "væk" kan du ikke blive. Til gengæld kan du langs klinten få et helt unikt udsyn, hvis lige ikke findes andre steder.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Højerup Gammel Kirke

Fra P-pladsen (mod betaling) er der kun få skridt hen til Højerup Gammel Kirke, der blev opført i anden halvdel af 1200-tallet. Dengang lå kirken i god afstand fra klinten. Men gennem tiderne har havet, vejr og vind langsomt, men sikkert, nedbrudt klinten og store blokke af kridtsten er styrtet i havet og efterhånden er kirken rykket sin skæbne nærmere. Det var en skæbnesvanger dag, da kirkens kor og en del af kirkegården styrtede i havet den 16. marts 1928. Ingen kom til skade, da kirken allerede i 1910 var blevet lukket af sikkerhedsmæssige grunde.

Højerup Gammel Kirke på kanten af Stevns Klint

Højerup Gammel Kirke på kanten af Stevns Klint

Kalkmalerier

Nu tør vi godt vove os ind i kirken, der er grundigt sikret mod yderligere nedskridning. Og her er en speciel stemning i denne gamle bygning, hvor der endnu kan ses kalkmalerier på kirkevægen. Ude på den lille altan får du et glimrende udsyn langs den nordre del af klinten.

Gamle kalkmaterier ses fortsat i kirken

Gamle kalkmaterier ses fortsat i kirken

Tur syd for kirken

Stevns Klint, der kom på UNESCO's verdensarvsliste i 2014, strækker sig ca. 15 km. langs kysten op til 41 meter over havet. Men det er kun nogle få hundrede meter på hver side af kirken, hvor det er muligt at færdes langs kysten. Vi går forbi Fiskerhuset og den lille dam og følger den anlagte sti sydpå. Et par steder er det muligt - men bestemt ikke nødvendigt - at komme ned på klinten og få bedre udsyn. Oppe på klinten bliver udsigten ikke bedre af at bevæge sig længere sydpå. 
Klinten er et sandt eldorado for fossiljægere og geologi-interesserede for i klinten er der gennem millioner af år aflejret forsteninger i de forskellige lag.
Efter nogle hundrede meter stopper stien ved en privat mark og det er ikke muligt at komme videre langs kysten.

Stevns Klint er en unik oplevelse

Stevns Klint er en unik oplevelse

Mindelunden

Umiddelbart nord for kirken er anlagt en mindelund, hvor der er rejst flere sten til minde om mennesker der har haft betydning for Stevns. En sti fører os gennem lunden og langs klinten har vi det fineste udsyn tilbage mod kirken.

Mindelunden ved Stevns Klint

Mindelunden ved Stevns Klint

Trampespor mod nord

Stop ikke hvor stien ender, men fortsæt ad et trampespor, der går mellem markerne og klinten. Efter yderligere ca. 100 meter kommer du til et lille fremspring i klinten, hvorfra du også har flot udsyn. 

Højerup Gammel Kirke set fra klinten

Højerup Gammel Kirke set fra klinten

Mod fyret

Trampesporet fortsætter nordpå mod fyret. Her gror tjørn og slåen på kanten af klinten og udsynet ud over havet bliver ikke bedre. Turen kan godt gås, men der er ikke adgang til fyret, som er spærret med et pigtrådshegn. Men pas på de små stubbe, der står midt i trampesporet, så du ikke snubler. Lange benklæder er en nødvendighed på denne del af turen - med mindre du er helt vild med brandnælder!

Trampespor langs klintens top

Trampespor langs klintens top

På stranden

Syd for kirken fører en trappe ned til stranden. Som for alle steder på klinten sker færdsel på eget ansvar, hvilket også er markeret her. Har du blot en smule højdeskræk, skal du ikke gå ned, for det er en meget stejl trappe, der med sine 64 trin fører dig ned på stranden. Tager du alligevel turen ned, så lad dig ikke stresse af eventuelt andre, der gerne vil ned i en fart. Og hold godt fast i gelænderet. Neden for kirken kan du tydeligt se hvorledes klinten under kirken er muret op for at sikre mod yderligere skred. En anden trappe fører op under og rundt neden for kirken og et stort tov er hængt op for de, der absolut skal kravle op ad klinten den vej! 
Det er en stenet strand, hvor store blokke af nedfalden kridtsten ligger overalt. Her i landet findes sikkert langt bedre badestrande uden alle disse sten - men vandet skulle efter sigende være helt fantastisk - at fiske i.

Trappe til stranden

Trappe til stranden

Fakta om Danmark - Sydsjælland og Møn

Sydsjælland og Møn er samlet i hjemmesiden Sydkystdanmark.

Mest besøgte attraktion: Møns Klint og Stevns Klint samt naturen langs Sjællands sydkyst. Gavnø Slot samt Karrebæksminde og Enø med områdets bedste badestrand.

Mere information:

Turistinformation: Sydkystdanmark

Turistinformation: Danmark