Jul i Den Gamle By i Aarhus
Log ind Log ind
Jul i Den Gamle By i Aarhus

Jul i Den Gamle By i Aarhus

På denne busrejse besøges Danmarks Industrimuseum i Horsens, inden turen fortsætter til Aarhus, hvor julen er kommet til Den Gamle By og rejsen afsluttes med et besøg på Moesgaard Museum med det verdensberømte mosefund Grauballemanden.

Tilføj favorit

Danmarks Industrimuseum i Horsens

Det er ingen tilfældighed at Danmarks Industrimuseum ligger i Horsens, da byen selv er en gammel industriby. Industrimuseet fortæller historien om hvorledes Danmark blev en moderne industrination og hvordan ny teknologi forandrede hverdagen for altid, ligesom det kan ses hvilken betydning det fik for almindelige menneskers arbejdsdag og privatliv.

Besøget i Industrimuseet indledes i hovedbygningen med den store maskinhal, hvor flere dampmaskiner, dieselmotorer og generatorer fra forskellige tidsaldre er opstillet. Den mekanisk kraft blev i 1800-årene en forudsætning for industriel produktion. Det arbejde man tidligere brugte hånd-, heste- eller vandkraft til, kunne nu klares effektivt med disse maskiner.

I de tilstødende lokaler ses andre mindre og forskellige værksteder, hvor både fabrikationen samt administrationen foregår. Her er et bogtrykkeri, der oplyser om hvorledes bøger blev samlet. Her er en træskofabrik fra 1908 samt en tobaksfabrik fra 1990’erne.

Danmarks Industrimuseum i Horsens

Danmarks Industrimuseum i Horsens

Butiksgaden fra 1950’erne

Det er også i hovedbygningen, at du kan se butiksgaden med forretninger som de så ud i 1950’erne med den tids salgsvarer og med betjening ved butiksdisken. Det var før supermarkederne kom til Danmark og flere af butikkerne havde samtidig produktionsværksted i butikslokalet - f.eks. hos skomageren.

Butiksgade fra 1950'erne

Butiksgade fra 1950'erne

Arbejderboligerne i forskellige tidsaldre

Fodaftryk på gulvet viser vej fra hovedbygningen over gaden til arbejderboligerne, der er ganske interessante, idet du her kan følge udviklingen i boligindretningen for industriarbejderne fra 1880’erne til 1950’erne op gennem hvert af husenes etager. Det var små lejligheder på 38 m2 og i begyndelsen uden indlagt vand og med fælles lokum i gården. I gården var der også en lille have til hver lejlighed, hvor lejrene kunne dyrke lidt grøntsager.

Arbejderboliger ved Danmarks Industrimuseum

Arbejderboliger ved Danmarks Industrimuseum

Op gennem 1900-årene blev der indlagt vand og gas i køkkenet og der blev indrettet fælles toilet i kælderetagen. Det er spændende at følge udviklingen i indretningen af dagligstuen, sovekammeret samt køkkenet op gennem tiden.

Dagligstue fra 1920'erne i en arbejderbolig

Dagligstue fra 1920'erne i en arbejderbolig

Tekstilfabrikken med film

Det er store spindemaskiner som bliver vist i tekstilfabrikken der er fra 1920’erne. Det er nok så interessant med de små spillefilm som viser, hvorledes samspillet mellem ledelse og arbejdere samt arbejderne imellem forløb i tidligere tider.

Tekstilfabrikken

Tekstilfabrikken

Særudstillinger med foto af nordiske kvinder

Kvindelige fotografer var et særsyn i slutningen af 1800-årene og i begyndelsen af 1900-tallet, men på en særudstilling ses fortræffelige portrætter af enkeltpersoner samt grupper.

Udstilling med fotos taget af kvindelige fotografer fra Norden

Udstilling med fotos taget af kvindelige fotografer fra Norden

Oplev en bank fra 1930’erne

Træd ind i bygningen der indeholder udstyr fra banker og sparekasser fra forskellige steder i landet. Her er ekspeditionslokale med skranke, direktørens kontor samt mødelokale for bestyrelse. Pengeinstitutterne havde fra midten af 1800-tallet med deres udlån til iværksættere stor betydning for både landbruget og industrialiseringen af Danmark.

Banklokale fra 1930'erne

Banklokale fra 1930'erne

Julestemning i Hotel Sabro Kro

I passende afstand fra Aarhus ligger Hotel Sabro Kro, der byder på store, moderne værelser og et hyggeligt barområde – alt naturligvis pyntet op til jul.

Hotel Sabro Kro

Hotel Sabro Kro

Jul i Den Gamle By i Aarhus

Den Gamle By er et frilandsmuseum for byudvikling og -kultur og her har man samlet ældre og nyere ejendomme fra forskellige steder i Danmark og genopført dem. Flere med diverse inventar, så du kan blive klogere på, hvorledes folk havde indrettet sig.

Den Gamle By i Aarhus

Den Gamle By i Aarhus

På en spadseretur rundt i Den Gamle By kommer du forbi de mange spændende bygninger som du kan gå ind i. Du møder forskellige folk som salgskoner, købmænd, skærsliberen og postbuddet m.fl.

Hus fra Aalborg med brændevinsbrænderi og bagerbutik

Hus fra Aalborg med brændevinsbrænderi og bagerbutik

Flere købmandsgårde

Besøg f.eks. købmandsgården fra 1723 og oplev hvorledes en købmandsbutik kan have set ud. I baglokalet var der mulighed for at nyde en bjæsk (datidens brændevin). Var købmanden dygtig og tjente mange penge, kunne han indrette sine stuer over middel.

Købmandsgård fra 1723 kommer fra Aarhus

Købmandsgård fra 1723 kommer fra Aarhus

Omkring søen i Den Gamle By

Her finder du vandmøllen fra Djursland konstrueret i 1844 med møllehjul trukket af vandstrømmen. Omkring søen står pittoreske bindingsværkshuse og spejler sig i vandet.

Bindingsværkshus ved søen

Bindingsværkshus ved søen

Jul på Torvet

På Den Gamle Bys store torv er juletræet naturligvis rejst fyldt med julelys. Historien om juletræets oprindelse kan spores tilbage til 1400-årene i De Baltiske Lande og spredte sig til Tyskland gennem 1500-årene. Traditionen med juletræ i Danmark tog sin begyndelse i 1808, hvor det første juletræ her i landet blev tændt på godset Holsteinborg. I 1811 fik den tyskfødte statsembedsmand Martin Lehmann et grantræ opstillet i sin lejlighed i København og rygterne begyndte at løbe. Folk var nysgerrige og kravlede op ad stiger for at se det lysende juletræ ind gennem vinduerne. I løbet af det næste århundrede blev det en tradition at have et juletræ som samlingspunkt for familien juleaften.

Boder med gløgg og æbleskiver bagt på gammeldags manér, dvs. æblestykker i dej stegt i svinefedt. De ”flydende Æbelskiver” er en tradition som stammer helt tilbage fra middelalderen. Men her er naturligvis også juleboder med slik, hvilket er en umådelig fristelse for de besøgende børn, ligesom du kan få pølser og øl og sodavand.

Rundt med hestevogn i Den Gamle By

Rundt med hestevogn i Den Gamle By

Julebutikken og Nisseloftet

Det er også ved Torvet, at du finder den velassorterede julebutik med alt hvad hjertet kan begære fra chokolader og diverse slik til meget forskellig og yndig julepynt. Vidste du, at det flettede julehjerte var dansk og at det første kendte julehjerte blev flettet af H. C. Andersen? Julebutikken er bestemt en forretning som er et besøget værd.

I den tilstødende opgang er der adgang til Nisseloftet – og hvad de små nisser ikke kan finde på? En oplevelse for store og små.

Juleguf i Julebutikken

Juleguf i Julebutikken

Fra vikingetid til nutid

Fra en port i ”den nyere gågade” kan du tage elevatoren ned og komme tilbage i tiden. Nede i dybet står du pludselig i vikingetiden i det gamle Aros, som stedet blev kaldt i 700-årene, hvilket betød ”Åens munding”. Aarhus lå jo netop ved Aarhus Åens udløb. Fra vikingetiden følger du nu tidslinien gennem middelalderen og frem til nutiden.

Vikingernes by

Vikingernes by

Plakatudstilling

Det er også interessant at besøge den store plakatudstilling, som sikkert vil få nostalgien frem ved genkendelsens glæde – med temaer fra de ”gode gamle dage”.

Plakatudstilling i Den Gamle By

Plakatudstilling i Den Gamle By

Legetøjsmuseet

Snyd heller ikke dig selv eller dine børn ved ikke at besøge det omfattende legetøjsmuseum med et stort udvalg af fortidens legetøj fra legetøjsbiler og dampmaskiner til dukker og dukkehuse med alt udstyr.

Besøg det omfattende legetøjsmuseum

Besøg det omfattende legetøjsmuseum

Rundt om Den Gamle By

Har du mere energi, kan du spadsere en tur rundt udvendigt om Den Gamle By og komme op til stubmøllen ved væksthuset i Aarhus Botaniske Have. Her har du endnu en fin udsigt ud over Den Gamle By. Du kan fortsætte gennem haven og spadsere tilbage til byens hovedindgang.

Der er tid til at spadsere en tur på gågaden i Aarhus eller besøge kunstmuseet ARoS, inden bussen kører tilbage mod Hotel Sabro Kro.

Stubmøllen ved væksthuset i Aarhus Botaniske Have

Stubmøllen ved væksthuset i Aarhus Botaniske Have

Moesgaard Museum i Højbjerg

Når vi nu er i Aarhus, er der indlagt et besøg på Mosgaard Museum, MOMU. Dette anerkendte og berømte museum tegnet af arkitekten Henning Larsen ligger smukt i Højbjerg lidt uden for Aarhus. I den store ankomsthal ses den centrale Evolutionstrappen med syv rekonstruerede menneskearter fra forskellige verdensdele og fra forskellige tidsaldre.

Moesgaard Museum

Moesgaard Museum

Stenaldermennesket (12.500-1.700 f.Kr.)

Neden for Evolutionstrappen kommer du til ”fortidens mennesker”. Det var stenalderens mennesker som fulgte dyrene langs isranden ved istidens ophør og du lærer mere om stenalderens levevis, deres jagt og værktøj samt deres begravelsesritualer.

Da istiden ophørte og Danmark blev skabt

Da istiden ophørte og Danmark blev skabt

Grauballe manden - og jernalderen (500 f.Kr.-800 e.Kr.)

Du kommer gennem bronzealderen med gravhøje og ikke mindst jernalderen med mosens ofre. Her møder du det kendte mosefund Grauballemanden, der betegnes som verdens bedst bevarede moselig. Det var engang i 1952 at man gravede tørv i Nebelgaard Mose vest for Aarhus og stødte på noget rødt hår. Arkæologer blev tilkaldt og det viste sig at man havde fundet et mere end 2000 år gammelt velbevaret lig. Man er ikke i tvivl om at Grauballemanden var et offer til guderne for ved nøjere undersøgelser er det konstateret at han fik skåret halsen over, inden han blev kastet i moses mørke vand. Om han var fange og slave eller om han frivilligt har ladet sig ofre til guderne vides ikke.

Grauballemanden - et verdensberømt mosefund gjort i 1952

Grauballemanden - et verdensberømt mosefund gjort i 1952

Gundestrupkedlen og guldhornene

Udstillingen viser kopier af nogle af de vigtigste fund fra jernalderen bl.a. den meget fine Gundestrupkedel og de berømte guldhorn. Men her er også modeller af skibssætninger og ligbrænding ligesom du ser modeller af hvorledes jernalderfolk har set ud – ganske som nutidens mennesker.

Model af Gundestrupkedlen

Model af Gundestrupkedlen

Vikingetid og middelalder (800-1536 e.Kr.)

Træd ind i vikingetiden og middelalderen med kristendommens udvikling på godt og ondt og oplev tiden med ridderordener.

Træd ind i vikingetiden

Træd ind i vikingetiden

Etnografisk udstilling

Går du op ad Evolutionstrappen kommer du til den etnografiske udstilling med eksempler på mexicansk dødedans, åndemagere og Australiens afdøde.

Besøg den store etnografiske samling

Besøg den store etnografiske samling

Mosgaard Herregård

Neden for museet ses en rekonstrueret stavkirke med klokketårn og længere fremme ligger Moesgaard Herregård, der indtil 2014 var rammerne om Mosgaard Museum. I dag fungerer herregården som depot, arkiv og forskning med afdelinger fra Aarhus universitet.

Rekonstruktion af stavkirke med klokketårn neden for Moesgaard Museum

Rekonstruktion af stavkirke med klokketårn neden for Moesgaard Museum

Fakta om Danmark- Aarhus

Aarhus er Danmark næststørste by og grundlagt i midten af 700-tallet. Byen oprindelige navn var Aros - åen udmunding - og i dag er Aarhus' største museum med moderne kunst opkaldt efter. I 2017 var Aarhus med et indbyggerantal på ca. 280.000 Europæisk Kulturhovedstad. Låsby Kro ligger midt mellem Aarhus og Silkeborg.

Århus eller Aarhus
1. januar 2011 skiftede Århus Kommune å’et ud med et dobbelt-a, når byens navn staves, men det er det er dog stadig korrekt at bruge å og skrive Århus. 

Mest besøgte attraktion: Den gamle by, ARoS, Tivoli Friheden, Marselisborg Slot og skovene omkring, Moesgård Museum og Musikhuset.

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Aarhus